ایران پرس-وزیر امور خارجه سنگاپور از توافق با پیش نویس بیانیه مشترک آسه‌آن و چین درباره مذاکرات آتی دو طرف درباره دریای چین جنوبی خبر داد.

به گفته «ویویان بالاکریشنان» ،‌ در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) که وزیر خارجه چین نیز حضور داشت با همکاری در مورد مسایل مرتبط با دریای چین جنوبی توافق شد. کشورهای مالزی، اندونزی، تایلند، سنگاپور، فیلیپین، ویتنام، برونئی، لائوس، میانمار و کامبوج اعضای این اتحادیه هستند که برخی از انها مانند  فیلیپین وویتنام در مورد مالکیت دریای چین جنوبی  با دولت پکن  اختلاف دارند. 

تاکید چین   بر تعامل با کشورهای حوزه جنوب شرق اسیا

توافق چین و آ.سه آن در مورد همکاری در دریای چین جنوبی در حالی صورت گرفت که برخی محافل از جمله امریکا  به هیچ عنوان خواهان تفاهم  میان دو طرف نیستند. بلکه می کوشند با دامن زدن به اختلافات ،تنش در دریای چین جنوبی را افزایش دهند.

اگر چه همکاری میان کشورهای حوزه آ.سه آن برای برقراری امنیت در دریای چین جنوبی  مهم و تعیین کننده است اما تاثیر گذاری برخی کشورهای فرامنطقه ای بر نگرش و برخورد کشورهایی که با چین در این دریا اختلاف دارند می تواند موجب بحران زایی در منطقه شود که در این صورت همه کشورهای منطقه ضرر خواهند کرد.

اتحادیه آ.سه آن  به خوبی  می داند که به هیچ عنوان توانایی رویاروی با نیروی دریایی چین را در دریای چین جنوبی ندارد و تنها از طریق همکاری می تواند مانع از بروز هرگونه بحران در این منطقه شود.

چین نیز همکاری و تعامل با آ.سه .ان را تنها راه جلوگیری از دخالت بیگانگان  و تامین منافع اقتصادیش در منطقه می داند.

به همین دلیل چین  همواره بر تعامل با کشورهای حوزه جنوب شرق اسیا به عنوان مهمترین شرکای اقتصادی و منطقه ایش تاکید کرده و در مورد پیامدهای حضور نیروهای خارجی در دراین چین جنوبی هشدار داده است.

 «امانوئل بریا» کارشناس مسایل سیاسی در  اندونزی معتقد است ،

"این مساله که چرا چین به 'آ.سه.آن' به عنوان یک شریک استراتژیک می نگرد، به حفظ امنیت ملی چین که در این مورد اطمینان از تولید انرژی است، بستگی دارد. در واقع، امنیت انرژی برای چین به معنای تولید انرژی کافی به منظور حفاظت از اهداف اصلی این کشور است."

با توجه به اینکه اقتصاد کشورهای منطقه حوزه آ.سه آن مبتنی بر صادرات است صلح و امنیت بیش از هر چیزی برای کشورهای این حوزه اهمیت دارد. 

اما امریکا که با بهره برداری از اختلافات کشورهای عضو آ.سه آن به دنبال تفرقه افکنی و ایجاد فضای لازم برای حضور نظامی در دریای چین جنوبی  است با چین هراسی می کوشد به بحران افرینی در این آبراه  دامن بزند.

این سیاست امریکا در راستای اعمال فشارهای واشنگتن  همزمان با اعمال فشارهای اقتصادی و مساله حقوق بشری است.

«کارل تایر»استاد علوم سیاسی و کارشناس مسائل امنیت آسیا در دانشگاه نیو ساوت ولز استرالیا بیان می کند،

"اعضای آ سه آن  برای دستیابی به توافقی در خصوص اصول رفتاری در دریای چین جنوبی با چین تلاش می کنند  و احتمال دارد پیشرفت هایی نیز در اینده در این مورد حاصل شود." 

به همین دلیل به نظر می رسد کشورهای عضو آسه  ان با هوشیاری و تاکید بر ادامه تعامل و همکاری با چین درصددند مانع از بحران افرینی امریکا در دریای چین جنوبی شوند .چین با بیش از یک میلیارد و یکصد میلیون نفر شریک اقتصادی  مهم برای ا.سه ان  است و متقابلا این اتحادیه نیزبا بیش از پانصد میلیون جمعیت بازار هدف خوبی برای چین محسوب می شود.

بنابراین تعامل و همکاری دو طرف در دریای چین جنوبی می تواند به تقویت و توسعه روابط اقتصادی و تجاری چین با اسه ان در بخشهای دیگر همچون سرمایه گذاری، حمل و نقل  و ایجاد گشت های دریایی برای مقابله با تروریسم کمک کند.

138/112

نویسنده:وقاری

بیشتربخوانید:

نشست وزرای امور خارجه (آ.سه.آن) در سنگاپور آغاز شد

بیانیه مشترک آسه‌آن و چین درباره محور مذاکرات آتی اجلاس