چرا مهم است:
تعمیق روابط تجاری و اقتصادی بین ایران و ترکمنستان میتواند به تقویت همکاریهای منطقهای، افزایش تبادلات تجاری و بهبود وضعیت اقتصادی هر دو کشور کمک کند. این روابط همچنین میتواند به عنوان یک الگو برای همکاریهای بیشتر در سطح منطقهای و بینالمللی عمل کند.
زمینه خبر:
سومین همایش اقتصادی خزر از روز گذشته ۲۹ بهمن ماه در تهران به میزبانی معاون اول رئیسجمهور و با حضور نخست وزیران و سایر مقامات کشورهای ساحلی خزر به مدت دو روز آغاز به کار کرد. دیدارهای معاون اول رئیس جمهور در حاشیه این همایش انجام شد.
آنها چه میگویند:
عارف در این دیدار گفت محدودیتی برای ارتقاء روابط تهران ـ عشقآباد وجود ندارد و امیدواریم تفاهمنامهها و مذاکرات انجام شده در سفر هیئت ترکمنستان به ایران هرچه سریعتر عملیاتی و نهایی شود.
معاون اول رئیسجمهور افزود: پیشنهاد میشود مراودات تجاری دو کشور گسترش یابد و تعمیق روابط تجاری و اقتصادی با محوریت بخش خصوصی و تسهیلگری دولتهای دو طرف در دستور کار قرار گیرد.
عارف، همچنین بر توسعه روابط در حوزه انرژی، حمل و نقل، ترانزیت و همچنین توسعه گردشگری با توجه به اشتراکات فرهنگی و تمدنی دو کشور تأکید کرد و برگزاری اجلاس خزر را فرصتی بسیار مناسب و راهبردی برای گسترش روابط اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر و همچنین ارتقاء همکاریهای دوجانبه برشمرد.
«خواجه مراد گلدی مراداف» معاون رئیس کابینه وزرای ترکمنستان نیز در این دیدار تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگترین و بهترین کشورهای همسایه ترکمنستان است و اولویت جدی برای ارتقاء همکاریها در حوزههای مختلف با جمهوری اسلامی ایران قائل هستیم.
معاون رئیس کابینه وزرای ترکمنستان با اشاره به اهمیت افزایش گردش تجاری خوب و کنونی بین دو کشور تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران، شریک اقتصادی اولویتدار، راهبردی، بلندمدت و آیندهنگر ترکمنستان است.
نگاه عمیقتر:
با توجه به موقعیت جغرافیایی و منابع طبیعی ایران و ترکمنستان، همکاری در زمینههای انرژی و ترانزیت میتواند به افزایش قدرت اقتصادی و نفوذ سیاسی آنها در منطقه کمک کند. ایران و ترکمنستان بیش از 1200 کیلومتر مرز مشترک جغرافیایی دارند.
/114