ایران پرس: شرکت کنندگان در کنفرانس گفت وگوی حفاظت از میراث فرهنگی آسیا که با موضوع تقویت گفت وگوی تمدن‌ها و شکل دهی به آینده آسیا در پکن در حال برگزاری است، با تشکیل اتحادیه حفاظت از میراث فرهنگی آسیا موافقت کردند.

ده کشور آسیایی شامل جمهوری اسلامی ایران، چین، ارمنستان، پاکستان، قرقیزستان، کره شمالی، کامبوج، امارات، یمن و سوریه عضو این اتحادیه هستند.

از دیدگاه کارشناسان امور فرهنگی، گفت وگوی حفاظت از میراث فرهنگی آسیا میان کشورها، یکی از بزرگترین خلاء هایی بود که با همت و کوشش دولت‌های این قاره کهن در حال جبران است.

همکاری برای حفاظت از میراث فرهنگی آسیا از آن جهت اهمیت دارد که بزرگترین میراث معنوی بشر که در چارجوب دستاوردهای تاریخی همچون بناها و آثار فرهنگی به ما رسیده است در آسیا قرار دارد و برای حفاظت از آنها، کشورها نیازمند همکاری در زمینه مرمت بناها و محوطه ها، ارزیابی و نقشه برداری از اموال میراث فرهنگی، حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب و باستان شناسی مشترک هستند.  

دراین زمینه، «لی چون» رئیس میراث فرهنگی چین براین باور است: "امروزه جهان چند قطبی شده و فرهنگ ها متنوع است. با این حال قاره آسیا همچنان مهد تمدن بشری است. میراث رنگارنگ، گنجینه ارزشمند مردم آسیا و عناصر انسانی است که هویت ما را تثبیت می کند. در واقع، میراث فرهنگی پلی است که مردم و ملت‌ها را به هم وصل می کند و باید از آنها حفاظت کرد."

اشتراکات فرهنگی، زمینه ساز توسعه همکاری های دوجانبه و چند جانبه

بدون تردید، یکی از زمینه های توسعه همکاری های دوجانبه و چند جانبه میان کشورهای مختلف، مسایل فرهنگی و مشترکات آنها اعم از زبانی، مسایل معنوی و ابنیه هایی هستند که روزگاری در پیوستگی جغرافیایی، متعلق به کشورهای مختلف بوده است.

از جمله میراث مشترک فرهنگی در آسیا و حتی جهانی، جاده ابریشم است که بار دیگر در حال تبدیل شدن به راه ارتباطی تجاری و تقویت همبستگی میان کشورها است. کاروانسراهای بسیاری درکنار بناهای تاریخی نیز وجود دارد که وجه مشترک فرهنگی کشورهای آسیایی محسوب می‌شوند. بنابراین حفظ و نگه داری این میراث بشری حلقه ارتباطی میان کشورها را تقویت و مستحکم می کند.

«محمد حسین طالبیان» کارشناس مسایل فرهنگی در تهران براین باور است: "میراث فرهنگی بهترین و قوی ترین راه برای توسعه همکاری های دو جانبه و چند جانبه است که نه تنها دولت‌ها بلکه ملت‌ها را بیش از پیش به هم نزدیک می کند. بخصوص آنکه بیشتر کشورهای آسیایی دارای تمدن‌های بزرگ هستند که تشکیل اتحادیه همکاری در این خصوص، موجب افزایش اعتماد به نفس و وحدت کشورهای آسیایی در معرفی و حفاظت از میراث با ارزش فرهنگیشان می شود."

در هر حال، کشورهای آسیایی نیازمند وحدت و تعامل بیشتر برای تبادل اطلاعات و تجربیات در امر حفاظت و مرمت آثار فرهنگی خود هستند و از سوی دیگر، چنین همکاری می تواند موجب رونق و توسعه صنعت گردشگری در قاره آسیا نیز شود.

از اینرو این انتظار وجود دارد که کشورهای قاره کهن در چارچوب همکاری جمعی، گام موثری در راستای تعمیق روابط و تقویت همکاری های مشترک فرهنگی و حفاظت از میراث فرهنگی و گسترش توسعه پایدار بردارند. 

نویسنده: مجید وقاری

117