بر اساس فرمان شوکت میرضیایف، اداره مسلمانان ازبکستان مسوولیت تاسیس این آکادمی اسلامی را به عهده خواهد داشت.
در آکادمی اسلامی ازبکستان علاوه بر شهروندان این کشور، اتباع خارجی نیز می توانند تحصیل کنند. به کارگیری آموزش از راه دور برای محققان و انجام مطالعات مستقل نیز امکان پذیر خواهد بود.
فرمان تاسیس نخستین آکادمی اسلامی در ازبکستان توسط شوکت میرضیایف را باید ادامه برنامه اصلاحات داخلی و امور دینی در این کشور قلمداد کرد. ادامه برنامه اصلاحات در ازبکستان نشان می دهد که شوکت میرضیایف رئیس جمهوری این کشور عزم خود را برای تحقق اصلاحات داخلی از جمله در زمینه امور دینی جزم کرده است.
تاسیس آکادمی اسلامی در ازبکستان
تاسیس نخستین آکادمی اسلامی در ازبکستان درحالی است که پیش از این یک دانشکده و یک دانشگاه اسلامی در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان فعال بوده است.
در تابستان سال جاری نیز مدرسه عالی دینی «میرعرب» در استان بخارا گشایش یافت. این مدرسه در سال 1536 میلادی در شهر بخارا تاسیس شده است.
در همین حال، رئیس اداره مسلمانان ازبکستان نیز اخیرا" دستور تشکیل دوره های آموزشی تجوید قرآن کریم و زبان عربی را در مراکز آموزشی دینی این کشور صادر کرده است.
ازبکستان پرجمعیت ترین کشور در آسیای مرکزی
ازبکستان با نزدیک به 27 میلیون نفر، پرجمعیتترین کشور در منطقه آسیای مرکزی محسوب می شود. برغم وجود اکثریت جمعیت مسلمان، در دوران ریاست جمهوری «اسلام کریم اف» رئیس جمهوری فقید ازبکستان محدودیت های دینی در این کشور به طور چشمگیری افزایش یافته بود.
از جمله این محدودیت ها می توان به ممنوعیت پخش صدای اذان از بلندگوی مساجد، ممنوعیت داشتن حجاب اسلامی برای بانوان مسلمان، ممنوعیت اقامه نماز در ادارات و ممنوعیت تدریس «دین شناسی» و تاریخ ادیان در مدارس دولتی ازبکستان اشاره کرد.
با وجود این ممنوعیت ها و محدودیت ها، با روی کار آمدن شوکت میرضیایف، وی بسیاری از این محدودیت ها را به فرصت های جدید تبدیل کرده است . در حقیقت، همان گونه که ایجاد محدودیت های دینی در دوران ریاست جمهوری اسلام کریم اف به طور غیرمستقیم از بین بردن فرصت ها تلقی می شده است، در دوران ریاست جمهوری شوکت میرضیایف انجام اصلاحات در امور دینی و مذهبی ورفع محدودیت ها در عمل ایجاد فرصت برای دولت ومردم این کشور مسلمان تلقی می شود.
اکثریت جمعیت ازبکستان را مسلمانان تشکیل می دهند
علی الخصوص که نزدیک به 90 درصد از جمعیت ازبکستان را مسلمانان تشکیل می دهند و ایجاد محدودیت برای این جمعیت عظیم، خسارت های جبران ناپذیر روحی و روانی برای مردم دیندار ایجاد خواهد کرد.
برغم ایجاد این فرصت ها، رهبران دولت تاشکند در زمینه فریب خوردگان ازبک که به گروه های تروریستی نظیر داعش و فرقه ضاله وهابیت پیوسته اند مراقبت های لازم را در دستور کار قرار داده اند.
در ادامه روند اصلاحات دینی، رئیس جمهوری ازبکستان اخیرا" اعلام کرد : «حضور آن دسته از شهروندان ازبک در گروههای افراطی باعث سلب تابعیت آنان میشود.»
صدور این فرمان نشان دهنده این واقعیت است که به موازات بازگشایی مساجد و رفع محدودیت های دینی گذشته، شناسایی حامیان فرقه های ضاله افراطی از نظر مقام های دولت تاشکند دور نمانده است .
در مجموع، باید گفت : انجام اصلاحات دینی و تغییر سیاست های دولت شوکت میرضیایف در ازبکستان می تواند الگویی برای سایر جمهوری های مسلمان نشین آسیای مرکزی و قفقاز به منظور اجرای احکام دین مبین اسلام قلمداد شود. 111/135
نویسنده : محمدعلی طالبی
بیشتر بخوانید :
تاسیس نخستین آکادمی اسلامی در ازبکستان
اختصاصی/ رئیس آکادمی علوم اسلامی: باید تصویر نادرست ارائه شده از اسلام را تغییر دهیم