ایران پرس- رئیس جمهور افغانستان، همکاری و اجماع جهانی و منطقه‌ای برای برقراری صلح و ثبات در این کشور را مهم خواند.

"محمد اشرف غنی" در همایش انتخاباتی ریاست جمهوری افغانستان در کابل گفت: بدون همکاری جهانی و منطقه‌ ای پایان جنگ و درگیری در افغانستان دشوار است.

رئیس جمهور افغانستان افزود، مردم و دولت این کشور خواهان صلحی  با عزت و آبرومند هستند تا کرامت انسانی مردم و دولتمردان این کشور حفظ شود.

در همین حال "عبدالله عبدالله" رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان  هم امروز در همایش انتخاباتی ریاست جمهوری در ولایت "جوزجان" این کشور گفت: در صورت پیروزی در انتخابات، وحدت ملی را در عمل ثابت خواهد کرد.

سخنان اشرف غنی درباره لزوم همکاری جامعه جهانی با دولت افغانستان برای پایان درگیری در این کشور و برقراری صلح راهبردی است که در این سال ها از سوی دولت و ملت افغانستان به عنوان یک مطالبه ملی مطرح بوده است که البته کمتر مورد توجه جامعه بین المللی به خصوص قدرت های بزرگ قرار گرفته است.

انتظار مردم و دولت افغانستان آن است که کشورهای درگیر در جنگ این کشور به خصوص آمریکا و متحدانش در ناتو بجای تمرکز بر دور باطل درگیری در افغانستان که موجب کاهش ناامنی و خشونت نیز نشده است، بر اصول صلح و برقراری ثبات تمرکز کنند.

برغم آنکه بیش ازهجده سال از اشغال و حضور نیروهای خارجی در افغانستان سپری شده است اما همچنان تروریسم به عنوان خطری بزرگ برای مردم این کشور بوده و روال عادی زندگی را به  چالش های بزرگ کشانده است.

در چنین شرایطی، توجه جدی به لزوم استقرار صلح در افغانستان بیش از گذشته نمایان شده است و از سوی دیگر کشورهای غربی درگیر در بحران شکست نظامی در جنگ با تروریسم در این کشور برای خروج از بن بست به مسئله مذاکره با طالبان به عنوان اصلی ترین گروه بر هم زننده امنیت در افغانستان روی آورده اند که این رویکرد نیز در تقابل با منافع ملی و قانون اساسی این کشور قرار گرفته است.

دولت آمریکا از بیش از یکسال گذشته با در پیش گرفتن مذاکرات دو جانبه با طالبان در قطر و بدون دخالت دادن دولت افغانستان در این گفت وگوها مسیری را در روند صلح در این کشور در پش گرفته است که از نظر مردم، دولت، جامعه مدنی و احزاب افغانستان مردود است و بر خلاف تصور مقامات کاخ سفید اثرات معکوسی در کاهش ناامنی دراین کشور داشته است.

به همین دلیل است که بارها دولت افغانستان در جریان 9 دور گفت وگوی برگزار شده بین طالبان و آمریکا، خواستار خروج این مذاکرات از چارچوبی دو جانبه و حضور نمایندگان دولت کابل در این نشست ها شد که البته هیچ گاه مورد توجه مقامات واشنگتن قرار نگرفت.    

رویکرد دولت آمریکا در برگزاری گفت وگوهای دو جانبه با طالبان علاوه بر نگرانی دولت و ملت افغانستان موجب نگرانی کشورهای منطقه نیز شده است که می تواند بر امنیت منطقه ای نیز تاثیرات بشدت مخرب داشته باشد.

"الکساندر مانتیتسکی" دیپلمات روس در کابل در این باره گفت: "هرگونه توافق آمریکا با طالبان باید برای دولت افغانستان و کشورهای منطقه پذیرفتنی باشد."

پس از آنکه با دستور "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا، مذاکرات آمریکا با طالبان لغو شد دولت افغانستان خواستار بازنگری جدی در رویکرد قدرت های بزرگ در خصوص استقرار صلح در این کشور است که بجای گفت وگوهای دو جانبه با این گروه، زمینه برای مذاکرات بین الافغانی را فراهم کند.  

نویسنده: محمدرضا عسگری

116/117

بیشتر بخوانید:

هشدار «غنی» درباره استفاده از راهکارهای نادرست برای دستیابی به صلح در افغانستان/تحلیل

اشرف‌غنی: افغانستان هرگز به سال‌های سیاه بازنمی‌گردد

دیدگاه اشرف غنی درباره خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان/ تحلیل