تحلیل:

ایران پرس: «محسن کریمی» معاون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران  در سومین نشست معاونان مالی و بانک مرکزی کشورهای عضو بریکس در شهر ریودوژانیرو برزیل ضمن تشریح سیاست‌های بانک مرکزی ایران در زمینه توسعه همکاری‌های مالی با کشورهای عضو بریکس، هدف مشترک تمامی کشورهای عضو را کاستن از اتکای به دلار در مبادلات تجاری و افزایش استفاده از ارزهای محلی عنوان کرد.

محسن کریمی تاکید کرد: بانک مرکزی ایران حمایت و آمادگی خود را برای مشارکت در پروژه «پل بریکس» اعلام می‌کند.

به گفته محسن کریمی، پل بریکس، به عنوان مکانیسم سازوکار تسویه حساب چند جانبه مالی و نیز کانال‌های تبادل اطلاعات بانکی سریع و امن بریکس اعم از پیام‌رسان های بانکی مستقل از سوئیفت نه تنها  برای اعضای بریکس مهم هستند بلکه  مسائلی مانند شفافیت ناکافی، هزینه‌های بالا و سرعت پایین تراکنش‌ها و همچنین عدم دسترسی عادلانه به کانال‌های پرداخت برون مرزی برای همه شرکت کنندگان، از دلایل اصلی اهمیت پل بریکس است.

«علی شریفی نیا» کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: "از جمله اهداف بریکس شکستن هیمنه غرب بخصوص آمریکا در همه زمینه هاست. در این میان مبادلات مالی برای غرب براساس دلار و یورو از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر بریکس  بتواند ساختار مجزا از سوئیفت ایجاد کند گام بسیار مهمی در استقلال مالی خود از غرب برداشته است."

به گفته معاون بین الملل بانک مرکزی ایران، پل بریکس نه تنها با استفاده از قراردادها و خطوط سوآپ دوجانبه موسوم به BSL در تضاد نیست، بلکه این قراردادها را تقویت و مسیر عملیاتی آنها را تسهیل می‌کند در این حال امکان گسترش آنها را به قراردادهای خطوط نقدینگی چند جانبه نیز هموار می‌کند.

با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای عضو پل قبلاً چنین خطوط سوآپ نقدینگی را ایجاد کرده‌اند، عملیاتی شدن و چندجانبه سازی آن بسیار ساده خواهد بود. واقعیت این است که یکی از اهرم های استعمار استفاده از توان مالی ناشی از سلطه دلار است که هژمونی مالی خود را بر جهان گسترانده است.

از این رو یکی از تلاش های مثبت کشورهای عضو بریکس ایجاد بسترهای لازم برای استفاده از پول های محلی به جای دلار است و بریکس با توجه به اینکه متشکل از کشورها با توان مالی بالا در عرصه بین المللی است می تواند به راحتی پول های محلی را جایگزین دلار کند.

در هر حال، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تجربیات خوبی در زمینه امنیت اطلاعات در حوزه مالی دارد و آماده است تا حد امکان در مانورهای سایبری بریکس که در دست برنامه ریزی است نیز شرکت کند.

از اینرو می توان گفت، بریکس به سرعت در حال تبدبل شدن به یک تشکل بین المللی موثر در بخش مالی نیز می باشد که می کوشد نظام بین المللی مبتنی بر عدالت محوری را جایگزبن رفتار قلدر مآبانه غرب کند.

نویسنده: مجید وقاری

117

بیشتر بخوانید:

حضور ایران در بریکس و سازمان شانگهای برای ارتقای جایگاه بین المللی ایران اهمیت دارد

راهکارهای ایران در اجلاس بریکس راهگشای تحولات منطقه ای و بین المللی