پاس تودی- نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان اعلام کرد: واشنگتن به دنبال امضای توافق نامه خروج از افغانستان با طالبان نیست.

"زلمای خلیل‌زاد" که به منظورحضور در هشتمین دور از مذاکرات با گروه طالبان در دوحه قطر به سر می برد با اشاره به اینکه حضور و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بستگی به شرایط دارد گفت: هر توافقی با این گروه به منزله این نیست که آمریکا تمام نظامیان خود را از افغانستان خارج کند.

این درحالی است که گروه طالبان در مذاکرات  قطراعلام کرده است هر گونه توافق صلح در افغانستان مستلزم خروج نظامیان آمریکایی از آن کشور است.

"ذبیح الله مجاهد" سخنگوی گروه طالبان روز شنبه از آغاز دور هشتم مذاکرات این گروه با نمایندگان آمریکا در دوحه پایتخت قطر خبر داد که البته از جزییات آن خبری منتشر نشده است.

سخنان تامل برانگیز خلیل زاد مبنی براینکه توافق صلح با طالبان به منزله خروج همه نظامیان آمریکا از افغانستان نیست، حاکی از راهبرد کاخ سفید در حفظ شرایط موجود است که به آن مدیریت ناامنی و آشوب گفته می شود.

در حالی نماینده ویژه آمریکا درامورافغانستان اعلام کرده کشورش بدنبال توافق خروج از افغانستان نیست که شرط طالبان برای خاتمه جنگ وپیوستن به روند آشتی ملی در این کشور خروج کامل نظامیان خارجی است.

اظهارات خلیل زاد این واقعیت را بیش از گذشته روشن کرده است که آمریکا با وقوف به شرط طالبان برای پایان جنگ در افغانستان و همچنین تصمیم به ادامه حضور نظامی در این کشور پا در روند گفتگو با این گروه قرار داده است.

این موضع خلیل زاد رمز گشایی از جعبه سیاه بن بست در مذاکرات آمریکا و طالبان در هفت دور گذشته بود که البته مقامات کاخ سفید تاکنون وانمود می کردند  که آماده هر گونه اقدام برای پایان جنگ در افغانستان و استقرار صلح هستند که این اظهارات نماینده ویژه آمریکا نشان داد که چنین ادعایی دروغی بیش نبوده است.

براین اساس می توان گفت که در حال حاضر هدف آمریکا از گفتگو با طالبان پایان دادن به جنگ و بازگرداندن صلح به افغانستان بلکه کاخ سفید در مذاکره با این گروه تلاش دارد تا طالبان را به پذیرش ادامه حضور نظامی آمریکا در افغانستان متقاعد کند.

"وحید مژده" کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید؛

آمریکا به طالبان گفته است که شما حضور ما را در افغانستان قبول کنید و بازگشت شما (طالبان) به قدرت هم مشکل ندارد؛ اما تاکنون طالبان این مسأله را قبول نکرده اند.     

مدل استقرار صلح در افغانستان آنچنان پیچیده نیست که از 7 دور گفتگوی طالبان و آمریکا نتیجه حاصل نشود.

با توجه به سخنان خلیل زاد بی تردید می توان گفت، علت اصلی شکست این مذاکرات عدم تمایل کاخ سفید برای خروج از افغانستان است که چنین موضعی موجب شده تا فرصت های موجود برای این کشور در راستای برقراری صلح از بین برود.

البته تلاش نمایشی دولت آمریکا برای استقرارصلح در افغانستان ضمن آنکه موجب طولانی شدن جنگ در این کشور شده است سبب شده تا طالبان بیش از گذشته بر موضع عدم مذاکره با دولت کابل تاکید کنند که این مسئله از نگاه ملت و دولت افغانستان دور نمانده است.138/118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتربخوانید:

گزارش: هشتمین دور مذاکرات آمریکایی‌ها با طالبان

از سرگیری دور هفتم مذاکرات آمریکا با طالبان در قطر

دیدار "زلمای خلیل زاد" با رئیس‌ جمهوری افغانستان/تحلیل