نشست سه جانبه روسای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در شهر باکو برگزار شد.

در این نشست، الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، با اشاره به اینکه دریای خزر منابع غنی نفت و گاز دارد، خواستار همکاری کشورهای ساحلی به منظور حفظ منابع طبیعی آن شد.

وی با تاکید بر اهمیت پروژه گسترده کریدور شمال - جنوب گفت: جمهوری آذربایجان در سده‌های اخیر به عنوان پل فرهنگی عمل کرده است.

علی‌اف با اشاره به ناامنی و بحران های مختلف در منطقه، گفت: جمهوری آذربایجان به یکی از مهم ترین صادر کنندگان انرژی تبدیل شده است.

علی‌اف همکاری سه جانبه میان ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان را یک فاکتور ثبات در منطقه عنوان کرد و گفت: روابط ما براساس حسن همجواری و احترام متقابل پایدار است.

رئیس جمهوری کشورمان نیز تصریح کرد: تعامل سه‌جانبۀ ایران، آذربایجان و روسیه علاوه بر توسعۀ ظرفیت‌های بالقوه بین سه کشور در حوزه‌های گوناگون، فرصت‌های جدیدی در مقابله با چالش‌های موجود در منطقه فراهم می‌‎کند.

دکتر روحانی که در باکو، پایتخت آذربایجان به سر می‌برد، در نشست سه‌جانبۀ رؤسای جمهوری ایران، آذربایجان و روسیه گفت: از دیدگاه جمهوری اسلامی ایران، تعامل سه کشور ایران، آذربایجان و روسیه در یک فرمتِ سه‌جانبه نه تنها می‌تواند به توسعه و تقویت ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بالقوۀ موجود بین سه کشور در حوزه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کمک کند، بلکه می‎تواند با ایجاد هم‎افزایی و هم‌گرایی، فرصت‎های جدیدی را در مقابله با چالش‎های موجود در منطقه فراهم کند.

رئیس جمهوری کشورمان، توسعۀ روابط همه جانبه با کشورهای همسایه را از اولویت‎های سیاست خارجیِ ایران دانست و افزود: بدون شک، برگزاری چنین نشستی در شرایط کنونی منطقه و جهان، با اتکاء به روابط حسنه سه کشور و اراده موجود برای توسعه و تعمیق هر چه بیشتر روابط، از اهمیتی مضاعف برخوردار است.

روحانی تصریح کرد: سیاست خارجی ایران در قبال سایر کشورها و به طریق اولی کشورهای همسایه مبتنی بر همکاری، هم افزایی و یافتن راه‎های دستیابی به منافع مشترک، سود متقابل و در یک کلمه سیاست برد–برد است.

وی همچنین به ظرفیت‎های توسعۀ روابط تجاری و اقتصادی بین سه کشور در حوزه‏هایی نظیر انرژی، برق، حمل و نقل، امور بانکی و سرمایه گذاری، توریسم، ترانزیت کالا، گمرکات، راه آهن، بنادر و کشتیرانی، اشاره کرد و گفت: تنظیم و تدوین و امضاء اسناد پایه، موافقت نامه ‏های سه جانبه و ... از نقش مهم و برجسته‌ای برخوردار است.

رئیس جمهوری کشورمان، رشد و توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی کشورها را مستلزم استقرار آرامش، صلح، ثبات و امنیت دانست و افزود: در شرایط کنونی با توجه به ظهور و روند رو به رشد تروریسم و افراط‌ گرایی به عنوان یک تهدید جدی منطقه‌ای و جهانی و بر هم زنندۀ ثبات، امنیت و آرامش، ضروری است.

وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم تا همه اختلافات و درگیری ها در این منطقه از طریق مذاکره و گفت‌وگو و روش‌های مسالمت‌آمیز حل و فصل شده و تمام ظرفیت و توان خود را معطوف مقابله و مبارزه با تروریسم و افراط گرایی در سطح منطقه‌ای و بین المللی کنیم.

روحانی گفت: ما در جمهوری اسلامی ایران بر این اعتقادیم که در شرایط امروز جهان، یک کشور به تنهایی قادر به مقابله با چالش‎ها و استفاده از فرصت‎ها نبوده و دستیابی به سطح قابل قبولی از صلح، رفاه و توسعه برای مردم هر کشور، نیازمند تعامل و همکاری با سایر کشورها بالاخص کشورهای همجوار و همسایه است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران تروریسم و افراط گرایی، دخالت قدرت‎های فرامنطقه‌‎ای در امور کشورهای منطقه، استفاده سیاسی و ابزاری از عنصر تحریم اقتصادی برای پیشبرد اهداف سیاسی، مشکلات و چالش‏های زیست محیطی، مواد مخدر، جدایی طلبی، جرایم سازمان یافته، جرایم سایبری و ... را از جمله تهدیدات و چالش‎‏های مشترکی دانست که مقابله با آن‌ها، نیازمند تعامل ایران، آذربایجان و روسیه است.

روحانی روابط دوجانبۀ ایران با فدراسیون روسیه را طی دو سال گذشته مطلوب ارزیابی کرد و افزود: همکاری و رایزنی‎های نزدیک جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در چند سال اخیر در مسیر حل موضوع هسته‎ای ایران، رسیدن به توافق با کشورهای عضو گروه 1+5 و اجرای برجام، همچنین همکاری و تعامل مثبت و سازنده این دو کشور در مدیریت بحران سوریه، نمونه و الگوی ارزنده دیگری از تعامل و همکاری منطقه‎ای این دو کشور بوده که می‌تواند به سایر حوزه های مشترک و حتی به همکاری‎های سه جانبه نیز تسری یابد.

رئیس جمهور ایران به امضاء اسناد متعدد پایه از جمله موافقت نامۀ تسهیل روادید، تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری، همکاری‎‏های گمرکی، ایجاد کریدور سبز گمرکی و همکاری در حوزۀ علوم و فناوری میان ایران و روسیه اشاره و تصریح کرد: این موارد مؤید آن است که بستر و زمینه‎‏ها برای جهش در مناسبات تجاری و اقتصادی بین دو کشور بیش از گذشته فراهم شده و می‎توان به آینده‌ای با چشم‌انداز بسیار مثبت امیدوار بود.

روحانی همچنین دربارۀ تعامل ایران و آذربایجان گفت: روابط دوجانبۀ جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در عرصه‎های سیاسی و اقتصادی ظرف چند سال اخیر با تحول مثبت و سازنده‏ای همراه بوده و دو کشور با تأکید بر حسن همجواری و احترام متقابل، گام‎‏های ارزنده‏ای را برای توسعۀ روابط برداشته‌اند.

وی افزود: در عرصۀ تلاش برای توسعه هر چه بیشتر روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور می‎توان به امضاء موافقت نامۀ گمرکی، توافق نامه فروش برق، توافق نامه اتصال خطوط راه آهن ایران و آذربایجان، قرارداد احداث پل ریلی بر روی رودخانه آستاراچای در مرز ایران و آذربایجان، موافقتنامۀ ادامه ساخت و بهره برداری از سدها و نیروگاه‎‏های خداآفرین و قیزقلعه سی و ... اشاره کرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه این نشست را فصل جدیدی در روابط سه کشور عنوان کرد و با اشاره به موضوع تروریسم گفت: ما نیازمند حل فصل مشترک تهدید تروریسم در منطقه هستیم.

در پایان این نشست نیز روسای جمهوری ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان بیانیه مشترک را امضا کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، تکمیل «هاب ترانزیتی ایران» و تبدیل ایران به مرکز گذر کریدورهای حمل و نقل منطقه‌ای و به تبع آن کانون تحولات اقتصادی منطقه، از جمله موضوعاتی است که در دستور کار این نشست سه جانبه قرار داشت.

این کریدور 7200 کیلومتری غرب خزر یا شمال - جنوب، از یکسو ایران را از طریق جمهوری آذربایجان به روسیه و از راه گنجه به بنادر گرجستان و سپس کشورهای شرق اروپا و از سوی دیگر هند و کشورهای خلیج فارس را از مسیر بندرعباس و ایران به جمهوری آذربایجان، و از آنجا به روسیه وشرق و شمال اروپا پیوند می‌دهد.