خودپلیس پنداری آمریکا
حضور نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در جنگ عراق علیه کویت، آغازی آشکار بر حضور نظامیان آمریکا در کشورهای غرب آسیا در قالب سیاست «خودپلیس پنداری» آمریکا بود، سیاستی که در سالهای بعد و با تشدید بحرانهای منطقه ابعاد گستردهتری یافت.
11 سپتامبر و افزایش حضور نظامیان آمریکا در غرب آسیا
حملات 11 سپتامبر زمینههای حضور گسترده و جدیتر آمریکا در غرب آسیا را فراهم ساخت. در همین دوران دکترین «جنگ علیه تروریسم» موسوم به دکترین بوش توسط جرج بوش مطرح و کنگره آمریکا مجوز جنگ علیه بانیان، حامیان و سازماندهندگان حملات 11سپتامبر را به رئیسجمهوری این کشور اعطا کرد.
به موازات این شرایط، نظامیان آمریکایی به بهانه جنگ با تروریسم در کشورهای منطقه به ویژه در عراق و افغانستان حضور گستردهای یافتند، اما حضور این نظامیان نه تنها کمکی به برقراری صلح و ثبات نکرد بلکه افشای جنایات این نظامیان و عملکرد منفی آنها خود بر دامنه بحرانها افزود.
حضور نظامیان آمریکایی و افزایش ناامنی در کشورهای هدف
با این حال نظامیان امریکایی نه تنها در منطقه ماندند بلکه حضور خود را گسترش دادند چنانکه نظامیان امریکایی در سالهای اخیر در بحران کشورهای مختلفی چون سوریه، یمن، سومالی و لیبی نیز حضور دارند. حضور این نظامیان سبب شد تا کشورهای درگیر، تاوان سنگینی برای این حضور و مداخلات امریکاییها بپردازند به طوری که بخشی از مسوولیت ویرانی و جنگها در این کشورها متوجه این سیاست امریکا بوده است.
جنگهای بیدستاورد برای جامعه آمریکا
این جنگها برای آمریکا نیز دستاوردی نداشته است. مقامات آمریکایی که سودای بزرگاندیشی و رویای ژاندارم جهانی را در ذهن میپرورند نه تنها ویرانی و جنگ را در کشورهای غرب اسیا دامن زدند بلکه جامعه داخلی امریکا را نیز تضعیف کردهاند.
بنا بر گزارشهای منتشر شده، مجموع هزینههای جنگ آمریکا در افغانستان، عراق، سوریه و پاکستان از سال 2001، حدود 6.4 تریلیون دلار برآورد شده است. در بزرگی این رقم همین بس که کل بودجه سال 2020 ایالاتمتحده آمریکا 4.7 تریلیون دلار بوده است. این یعنی آمریکا در حدود 1.4 برابر بودجه سال 2020 خود را صرف جنگهای غرب آسیا و حضور نظامیان خود در این منطقه کرده است.
حاصل چنین سیاستهایی حتی برای امریکاییها نیز ویرانگر شده است به طوری که طی سالهای اخیر بخش زیادی از نابسامانیها، فقر، گرسنگی، بیکاری، وجود زیرساختهای فرسوده و تشدید تعارضات نژادی در امریکا به دلیل هزینه فراوان ادامه این سیاستها تشدید شده است.
این شرایط سبب شده تا ترامپ بارها و بارها با انتقاد از سیاست پیشینیان خبر از خروج نظامیان آمریکایی از مناطقی چون سوریه و عراق و سومالی بدهد. با این وجود در عمل نه تنها وعدههای ترامپ محقق نشد بلکه وی نیز به محض احساس خطر نیروهای نظامی آمریکا را افزایش داده است چنانکه در بحران سال گذشته در منطقه خیلج فارس نیز ناوهای آمریکایی را راهی این منطقه کرد.
«محمد المنشاوی»، کارشناس سیاسی در این زمینه میگوید: در حال حاضر حدود 200 هزار نظامی آمریکایی در صدها پایگاه نظامی در کشورهای مختلف در سراسر جهان مستقر هستند. ترامپ در حالی که بارها گفته است قصد بازگرداندن سربازان آمریکایی به کشورشان را دارد، اما از زمان روی کار آمدن وی شمار نیروهای آمریکایی در غرب آسیا به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
تاکید ترامپ بر خروج نظامیان، شوی انتخاباتی
کمتر از یک ماه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مانده است و به نظر میرسد تاکید بر خروج نیروهای نظامی آمریکا و پایان دادن به نقش پلیس جهانی باز هم تنها یک شعار و مانور تبلیغاتی از سوی ترامپ باشد، زیرا حتی اگر رئیس جمهوری امریکا نیز به چنین سیاستی باور داشته باشد قدرت حاکمه این کشور چنین سیاستی را بر نمیتابد.//114
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
انتقاد از خودسری نیروهای آمریکایی در افغانستان
تاکید مقتدی صدر بر خروج نظامیان آمریکایی از عراق