ایران پرس- حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در بازدیدی از نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های برتر (ایران ساخت) در حسینیه امام خمینی (ره)، بر لزوم عبور از اقتصاد نفتی تاکید کردند.

در این نمایشگاه  آخرین دستاوردهای علمی و فناوری و پروژه‌های تجاری ‌سازی شده که حاصل تلاش جوانان و متخصصان ایرانی است عرضه شد.

سامانه‌های پزشکی با فناوری بالا در تشخیص سرطان، همودیالیز، جراحی با ربات و پروتز عصبی، تجهیزات آزمایشگاهی، تولید واکسنها و داروهای پیشرفته به صورت کاملاً بومی، طراحی و ساخت موتور جت، سیستم‌های کنترل نیروگاهی و تولید انواع کاتالیست‌های نفت و گاز، از جمله دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان عرضه شده دراین نمایشگاه بود.

رهبر معظم انقلاب اهمیت  اقتصاد بدون نفت را همواره خاطر نشان کرده اند.

بیانات دیروز ایشان نیز یاد آوری این ضرورت ؛ از دو جنبه  مهم و راهبردی  است.

رهبر معظم انقلاب با اشاره به آثار و پیامدهای اقتصاد متکی به نفت؛ به فرهنگ اقتصاد نفتی نیز اشاره کردند و با انتقاد از واردات کالاهایی که در داخل با کیفیت بالا تولید می شوند، تصریح کردند، این ناشی از فرهنگ اقتصاد نفتی است و باید این نگاه غلط اصلاح شود.

حضرت آیت الله خامنه‌ای پیش از این نیز  در بیانیه  راهبردی گام دوم انقلاب در خصوص الزامات اهداف اقتصادی تاکید کردند، اقتصاد قوی، نقطه‌ی قوّت و عامل مهمّ سلطه‌ناپذیری و نفوذناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطه‌ی ضعف و زمینه‌‌ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است.

بیان این واقعیت ها به معنای نادیده گرفتن ارزش  نفت نبوده و نیست.

این ماده ارزشمند  موتور محرکه صنعت و اقتصاد است، اما زمانی می توان از این محصول استراتژیک در راستای توسعه پایدار استفاده کرد که با برنامه ریزیِ هوشمندانه، نفت در چرخه فعالیت های دانش بنیان قرار گیرد.

نفت و مواد خام معدنی که فاقد ارزش افزوده هستند باید تبدیل به کالا با محتوای دانش شده و آن کالا صادر شود، تا ارزش افزوده به همراه داشته باشد. لذا در بخش‌هایی که پایه تولیدی وجود دارد، مانند پتروشیمی و معادن  می توان با کار بر روی محصولات جدید ارزش افزوده ایجاد کرد.

حضرت آیت الله خامنه ای در بیاناتی در همین خصوص در دیدار مسئولان نظام گفتند: "اقتصاد نفتی - یعنی تکیه‌ی اصلی به فروش نفت خام یکی از عیوب اساسی اقتصاد ما است........ امروز ما اسیرِ نفتیم، ما توی مشت نفتیم؛ نفت هم دست ما نیست. تولیدش دست ما است، [امّا] قیمت‌گذاری‌اش دست دیگران است، امکان فروشش دست دیگران است، تحریمش به دست دیگران است؛ ما در واقع اسیر نفتیم، [ولی] نفت باید اسیر ما باشد، نفت باید در اختیار ما باشد؛ این یک سیاست قطعی است. نفت یک سرمایه‌ی ملّی است."

جهان پیشرفته امروز نشان می دهد که تفاوت های جدی میان اقتصاد دانش بنیان با اقتصاد متکی به نفت وجود دارد. اگرچه نفت منبع درامد و ثروت است اما در قالب خام فروشی به تدریج منجر به تضعیف و سرانجام نابودی زیر ساخت های تولید ملی می شود.

به همین علت تمرکز بر خام فروشی نفت تبعات ناخوشایند و ویرانگری برای اقتصاد  دارد.

با تکیه بَر استعدادهای علمی و نیروی انسانیِ تحصیلکرده و خلاق و  نوآوری می توان کالاهایی با ارزش افزوده و دانش بنیان  تولید کرد که ارزش صادرات هر قطعه کوچک آن برابربا صدها بشکه فروش نفت خام است.

"بیژن عبدی" عضو هیات علمی دانشگاه در تحلیل پیامدهای اتکای مطلق به  خام فروشی نفت در اقتصاد می گوید: در صورت علمی نشدن تولید، درونی نشدن دانش تولید (بومی سازی تولید) و عدم افزایش صادرات غیر نفتی و اتکای صرف به درآمدهایی همچون نفت، ظهور رکود در اقتصاد، غیر منتظره نخواهد بود.

بدیهی است جایگزین نفت باید تولید متکی بر دانش و تکنولوژی باشد.

تاکید رهبر معظم انقلاب بر ضرورت فاصله گرفتن از اقتصاد وابسته به نفت وفرهنگ اقتصاد نفتی، سخنی مبتنی بر شناخت واقعیت ها و چالش هایی  است که اقتصاد  نفتی و پیامدهای آن می تواند در زیر ساخت های اقتصادی، علمی و فن آوری کشور ایجاد کند.

نویسنده: امین زاده

117/118

بیشتر بخوانید:

تصاویر: بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های برتر

بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه شرکتهای دانش‌بنیان و فناوریهای برتر