در این سانحه هوایی، «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور و همراهان او از جمله «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه، «آیتالله سید محمدعلی آلهاشم» امام جمعه تبریز، «مالک رحمتی» استاندار آذربایجان شرقی و همچنین سرتیم حفاظت رئیسجمهور، خلبانان و کادر پرواز بالگرد به شهادت رسیدند.
شهید «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس جمهوری اسلامی ایران در آذرماه سال 1339 در خانوادهای روحانی در شهر مشهد و در محله نوغان، دیده به جهان گشود.
پدر ایشان حجت الاسلام «سیدحاجی رئیس الساداتی» و همچنین مادرش «سیده عصمت خدادادحسینی»، از سلاله سادات حسینی و نسبت اش از هر دو طرف به حضرت زید بن علی بن الحسین (ع) میرسد.
سیدابراهیم رئیسی، تحصیلات ابتدایی را در مدرسه جوادیه گذرانده و تحصیل در علوم حوزوی را در مدرسه نواب و سپس در مدرسه آیت الله موسوینژاد، شروع کرد و در سال 1354 جهت ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم و مدرسه آیت الله بروجردی رفت و مدتی نیز در مدرسهای که با مدیریت آیت الله پسندیده، تحت نظر امام خمینی (ره) اداره میشد، تحصیل نمود.
درپی اهانت به امام خمینی (ره) در روزنامه اطلاعات در 17 دی ماه سال 1356 و آغاز حرکتهای مردمی، سیدابراهیم رئیسی، در اجتماعات اعتراضی که مبدأ اغلب آنها مدرسه آیت الله بروجردی (مدرسه خان) بود، شرکت داشت و در قالب هستهای از طلاب انقلابی فعالیت داشت.
شهید رئیسی، در این دوران فعالیتهای مبارزاتی خود را در قالب ارتباط با علمای انقلابی آزاد شده از زندان و یا در تبعید، پی گرفت وهمچنین در تجمعاتی مثل تحصن علماء و روحانیون در دانشگاه تهران، شرکت نمود.
وی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در دوره تربیتی خاصی که مرحوم شهید بهشتی جهت کادرسازی برای تأمین نیازهای مدیریتی نظام اسلامی برگزار کرده بود، شرکت کرد و به دنبال ایجاد مشکلات متنوع در مسجد سلیمان، به همراه گروهی از طلاب در قالب فعالیتهای فرهنگی به آن منطقه رفت. پس از بازگشت از مسجد سلیمان، مجموعه سیاسی - عقیدتی پادگان آموزشی صفر- دو در شاهرود را تأسیس و برای مدت کوتاهی آن را اداره کرد.
ورود شهید رئیسی به عرصه مدیریت از سال 1359 و با حضور در جایگاه دادیاری شهرستان کرج آغاز شد و پس از مدتی با حکم شهید قدوسی، به سمت دادستان کرج منصوب گردید.
سیدابراهیم رئیسی، پس از دو سال در تابستان 1361 همزمان با دادستانی شهر کرج، مسئولیت دادستانی همدان را نیز عهده دار شد و تا 1363، در این سمت خدمت نمود.
وی در سال 1364 به عنوان جانشین دادستان انقلاب تهران منصوب شد و به این ترتیب، دوره مدیریت قضایی ایشان آغاز گردید.
رئیسی در سال 1373، به ریاست سازمان بازرسی کل ایران منصوب شد و تا 10 سال بعد این سمت را برعهده داشت.
دوره مدیریت سیدابراهیم رئیسی، بر سازمان بازرسی کل کشور نقطه عطفی در زندگی وی بود که با اتکاء به تجربیات اندوخته خود نظارت بر دستگاههای اداری را متحول و نظام مند کرد.
شهید رئیسی همچنین از سال 1383 تا سال 1393، به مدت 10 سال معاون اول قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران بود و از سال 1393 تا اسفند 1394 نیز به عنوان دادستان کل کشور خدمت نمود.
سیدابراهیم رئیسی، از سال 1391 تا سال 1400 با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی، دادستان ویژه روحانیت نیز بود. رئیسی همچنین، در اسفند 1394، با حکم حضرت آیت الله خامنهای، مقام معظم رهبری به مدت سه سال به تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد و اقدامات موثری در چارچوب خدمت موثر به حرم نورانی حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) و ارائه خدمات به زائران این بارگاه قدسی در پایتخت معنوی ایران اسلامی انجام داد.
وی، در 16 اسفند سال 1397، با حکم رهبر معظم انقلاب به ریاست قوه قضائیه ایران منصوب شد وعملکرد دستگاه قضا در دوران ریاست رئیسی به دلایلی چند؛ تراز این دستگاه را در نظام حکمرانی جمهوری اسلامی بالا برد.
سیدابراهیم رئیسی، با مدیریت میدانی و پیگیری و رسیدگی نزدیک به مشکلات قضائی مردم، برخورد قاطع و بدون اغماض با مفسدان اقتصادی، تدوین و نهایی کردن سند تحول قضایی و هوشمند سازی قوه قضائیه، گام های جدی در جهت ارتقای عدالت قضایی جمهوری اسلامی ایران برداشت، تاجایی که رهبر معظم انقلاب انجام این تحول و ایجاد امید در دل مردم را ستودند.
شهید رئیسی، درسال 1400، با شرکت در سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، با کسب بیش از 18 میلیون رای مردم درانتخابات 28 خرداد 1400، به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.
سوابق علمی سیدابراهیم رئیسی عبارتند از: سطح چهار فقه و اصول از حوزه علمیه قم، دکترای فقه و مبانی حقوق با گرایش حقوق خصوصی از دانشگاه شهید مطهری، تدریس متون فقهی سطح عالی و فقه قضاء و فقه اقتصاد در حوزههای علمیه تهران و دانشگاهها، تدریس درس خارج فقه با موضوعات وقف و نذر و امر به معروف و نهی از منکر به مدت دو سال در حوزه علمیه خراسان.
117
سیما مشتاقان