ایران پرس- روابط آمریکا و روسیه به ویژه پس از بروز بحران اوکراین در سال 2014 دچار تنش‌های زیادی شده و واشنگتن به تحریم مسکو به بهانه های مختلف پرداخته است.

این تحریم ها در ابعاد مختلف سیاسی و دیپلماتیک، تجاری و اقتصادی، نظامی و تسلیحاتی و انرژی طرح شده اند.

در آخرین مورد از این تحریم ها، کاخ سفید روز جمعه 2 اوت اعلام کرد: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به دلیل مسمومیت شیمیایی «سرگئی اسکریپال» جاسوس سابق روس در بریتانیا دور دیگری از تحریم ها را علیه روسیه وضع کرده است.

«مورگان اورتگاس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز شنبه 3 اوت در بیانیه ای به تشریح ابعاد تحریم های جدیدی کشورش علیه روسیه به بهانه پرونده اسکریپال پرداخت. در بیانیه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص آمده است: واشنگتن با ادامه اعطای هرگونه وام یا کمک های فنی یا مالی به روسیه مخالف است. 

در واقع دور جدید تحریم های واشنگتن، مخالف تمدید هرگونه وام یا کمک مالی یا فنی به روسیه از طریق موسسات بین المللی مالی است.

دولت ترامپ محدودیت هایی را بر بانک های آمریکایی درباره تبادلات استقراضی با روسیه وضع کرده است. آمریکا همچنین صادرات آن دسته از کالاها و فناوری به روسیه را که می توانند در برنامه تسلیحات بیولوژیک و شیمیایی مورد استفاده قرار گیرند، مورد تحریم قرار داده است. آمریکا به بهانه مشابهی سال گذشته نیز تحریم هایی را علیه مسکو وضع کرده بود.

واکنش روسیه به تحریم های آمریکا

تحریم های جدید آمریکا واکنش شدید روسیه را در پی داشته است. «آنتون سیلوانوف» وزیر اقتصاد روسیه گفت: "تحریم های جدید آمریکا به روابط دو جانبه میان مسکو و واشنگتن صدمه می زند اما نظام مالی روسیه در برابر فشارهای خارجی انعطاف پذیر است." سیلوانوف افزود: "اقتصاد روسیه تا کنون ثابت کرده که طی سال های اخیر در مقابل محدودیت های خارجی انعطاف پذیر بوده است."

وی بر این گمان است که در زمینه بدهی عمومی و بدهی شرکتی، سیستم مالی طراحی شده این امکان را به دولت روسیه می دهد که نیازهای بودجه ای و تشکیلات اقتصادی را برآورده کند.

به گفته «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه، "مبتکران تحریم‌ های جدید در سال‌ های اخیر اقدامات بسیاری را امتحان کرده اند اما تلاش بیهوده برای تغییر سیاست خارجی کرملین نافرجام مانده است. مسمومیت اسکریپال و دخترش صحنه سازی و اقدام تحریک آمیز بود."

زاخارووا چندی قبل نیز با اشاره به تحریم های آمریکا علیه روسیه به بهانه کمک مسکو به ونزوئلا گفت: "واشنگتن به بهانه های گوناگون به قدری مسکو را تحریم کرده است که دیگر ما اهمیتی به تحریم های بیشتر واشنگتن نمی دهیم؛ ضمن این که حساب تحریم ها هم از دست در رفته است."

آمریکا از سال 2011 روسیه را به بهانه های مختلف تحریم کرده است. اکنون تعداد تحریم های آمریکا علیه روسیه از 66 بسته نیز فراتر رفته است. بهانه آمریکا برای اعمال تحریم ها علیه روسیه از سال 2014 بحران اوکراین به ویژه الحاق کریمه به روسیه بوده است؛ هرچند تحریم های «کاتسا» به بهانه دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2017 آمریکا علیه مسکو از اوت 2017 به اجرا درآمده است. 

با این حال تحریم های آمریکا علیه روسیه آنچنان که واشنگتن ادعا می کند، موثر نیست. «یوری کوفنر» Yuri Kofner مدیر گروه مطالعات اروپا دانشگاه آکادمی اقتصاد مسکو می گوید: "بیشتر تحریم ها علیه روسیه نمادین است و تنها تحریم های مرتبط با همکاری سیستم بانکی روسیه با بانک جهانی، قابل تامل است."

نکته مهم این که تحریم‌های آمریکا علیه روسیه تاثیر زیادی بر تامین مالی و اقتصاد این کشور نداشته و بدین ترتیب کارآیی تحریم های آمریکا علیه روسیه کاملا زیر سئوال رفته است.

با این حال دولت ترامپ اصرار دارد که برای تحقق اهداف خود در باره دیگر کشورها از جمله روسیه، اعمال فشار به ویژه اجرای تحریم در قالب قدرت «نیمه سخت»، ابزار موثر و کارآمدی است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

اقتصاد روسیه در برابر تحریم‌های آمریکا مقاوم است

روسیه: تحریم‌های جدید واشنگتن ضد مسکو نتیجه نخواهد داد