ایران پرس- سران کشورهای عضو «بازار مشترک کشورهای آمریکای جنوبی»(مرکوسور) Mercosur پس از گذشت حدود دوسال از آخرین نشست خود، در شهر «مندوزا» آرژانتین، بدون حضور «نیکولاس مادورو»، رئیس جمهوری ونزوئلا و یکی از اعضای اصلی این بلوک تجاری آمریکای جنوبی، گردهم آمدند.

در این نشست، سران مرکوسور خواهان مذاکره بین دولت ونزوئلا و مخالفان برای برقراری صلح در این کشور شدند.

«مائوریسیو ماکری»، رئیس جمهوری آرژانتین و رئیس دوره ای این سازمان که بارها مخالفت خود با مادورو را اعلام کرده است؛  بار دیگر پیشنهاد خود را برای تشکیل یک گروه ارتباطی بین مخالفان و دولت ونزوئلا به منظور تسهیل روند مذاکره بین دولت و مخالفان ونزوئلا تکرار کرد. در واقع نگاهی به آخرین تحولات بحران سیاسی ونزوئلا نشان از وخامت اوضاع این کشور می دهد.

مخالفان دولت ونزوئلا خواستار اعتصابی 24 ساعته در ‏این کشور با هدف اعمال فشار بر مادورو در کنار گذاشتن طرح بازنویسی قانون اساسی این کشور شده‌اند. مخالفان همچنین قصد دارند تا اعلامیه‌ ای را امضا کرده و خواستار تشکیل یک دولت جایگزین اتحاد ملی شوند که گامی به سوی انکار کامل دولت مادورو است.

دیوید اسمایلد، کارشناس امور ونزوئلا در این باره می گوید: «این پیشنهاد از سوی اپوزیسیون در ایجاد یک دولت موازی، کاملا رادیکالی است و به نظر من منجر به یک ناآرامی واقعی در کشور می‌شود.»

اعلام موضع سران مرکوسور در نشست اخیر این سازمان اقتصادی منطقه ای ، در واقع بیش از اینکه در راستای یافتن راه حلی برای بحران ونزوئلا باشد؛ بیشتر در چارچوب تشدید فشارها علیه دولت چپ گرای ونزوئلا به ریاست مادورو صورت گرفته است.

البته مرکوسور قبلا نیز با اقداماتی مانند تعلیق عضویت ونزوئلا دراین سازمان منطقه ای از اول دسامبر 2016 به دولت کاراکاس فشار وارد کرده و در راستای انزوای منطقه ای آن تلاش کرده بود.

تعلیق عضویت ونزوئلا در مرکوسور به عنوان یکی از مهمترین نهادهای منطقه آمریکای لاتین در چارچوب تشدید فشارها بردولت چپ گرای این کشور صورت گرفت و اجرا نکردن مصوبات مرکوسور از سوی کاراکاس صرفا بهانه ای برای این اقدام بود.

با تشدید مخالفت ها در داخل ونزوئلا از سوی مخالفان این کشور که منجر به بروز ناآرامی ها و بی ثباتی بیشتر در این کشور نفت خیز آمریکای لاتین شده؛ تعلیق عضویت ونزوئلا در مرکوسور به موقعیت منطقه ای دولت ونزوئلا ضربه زد و در حقیقت منجر به انزوای سیاسی بیشتر نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا شد، زیرا با تعلیق عضویت ونزوئلا، وی در نشست سران مرکوسور شرکت نکرده و وزرای دولت ونزوئلا نیز در نشست های این سازمان منطقه ای شرکت نمی کنند.

البته فشارهای مرکوسور بر ونزوئلا تازگی ندارد و از اوایل سال 2016 جدال سیاسی شدیدی از جانب اعضای راست گرای این سازمان بویژه پاراگوئه و آرژانتین و سپس برزیل برای جلوگیری از ریاست دوره ای ونزوئلا بر مرکوسور و سپس تعلیق عضویت آن آغاز شده بود.

دولت ونزوئلا در اوت 2016  آمریکا را عامل پشت پرده تحریک دیگر کشورهای عضو مرکوسور برای این اقدام اعلام کرد.

از دیدگاه مادورو، آمریکا دستورات خود را به برزیل، آرژانتین و پاراگوئه برای مخالفت با ریاست ونزوئلا در مرکوسور دیکته کرد.

سران این سه کشور مدعی بودند که به دلیل بحران سیاسی و اقتصادی ونزوئلا و شکنندگی اوضاع این کشور، ریاست دوره ای مرکوسور نباید به ونزوئلا واگذار شود.

مادورو در سخنانی علیه برزیل، آرژانتین و پاراگوئه، آنها را «ائتلاف سه گانه» راستگرای منطقه ای نام برده بود.

به نظر می رسد آمریکا به عنوان قدرت فرا منطقه ای در آمریکای لاتین که طی چندسال اخیر پروژه سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا و مادورو رئیس جمهوری این کشور را دنبال می کند، نه فقط با حمایت آشکار از مخالفان داخلی، بلکه با بهره گیری از سازمان های قاره ای و منطقه ای مانند سازمان کشورهای آمریکایی و مرکوسور، به تشدید فشارها علیه ونزوئلا پرداخته است.

هدف از این اقدام در وهله نخست تضعیف دولت چپگرای کاراکاس و تقویت مخالفان ودر مرحله بعد سرنگونی مادورو یا فراهم آوردن مقدمات کناره گیری وی از قدرت است.

بیشتر بخوانید:

تصاویر: اعتراضات ضد دولتی در ونزوئلا

دبیرکل سازمان ملل برای گفت‌وگوی ملی در ونزوئلا درخواست کرد