«سرگئی لاوروف» تاکید کرد: "اتحادیه اروپا استقلال خود را از دست داده و کاملاً تابع دستورات آمریکا شده است."
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه با بیان اینکه بحران اوکراین از مدتها پیش از عملیات نظامی ویژه شروع شده بود، اظهار داشت: "بانک جهانی و سازمان جهانی خواربار قبل از آغاز عملیات در گزارشهایی گفته بودند که اقدامات واشنگتن و متحدانش عامل بحران اقتصادی جهان بود."
لاوروف ضمن اشاره به تلاش غرب برای جلوگیری از ظهور طبیعی جهان چند قطبی، تصریح کرد: "اگر آمریکا احساس کند امنیتش در هر گوشهای از جهان در معرض خطر است، بدون کسب هیچ گونه موافقتی، هنجارها و قوانین را کنار میگذارد."
تاکید لاوروف بر جنگ نیابتی ناتو به سرکردگی آمریکا با روسیه از طریق اوکراین با توجه به رویکرد جنگ طلبانه غربی ها و تداوم ارسال انواع تجهیزات نظامی و تسلیحات مختلف به اوکراین معنا پیدا می کند.
آمریکا از ابتدای جنگ اوکراین تاکنون حدود 22 میلیارد دلار کمک نظامی در اختیار این کشور قرار داده است.
بریتانیا که در سال 2022 میلادی، 2.3 میلیارد پوند به اوکراین کمک کرد، هم زمان با ارسال کمکهای تسلیحاتی جدید به اوکراین اعلام کرد که در 2023 حدود 2.3 میلیارد پوند (2.77 میلیارد دلار) دیگر به کییف کمک خواهد کرد.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا در اوایل نوامبر 2022 در نشست وزرای امور خارجه کشورهای گروه 7 در مونستر اعلام کرد: اتحادیه اروپا تاکنون 22 میلیارد یورو در سال 2022 برای اوکراین هزینه کرده است که البته این مبلغ شامل کمک نظامی و تامین تسلیحاتی مستقیم از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نمیشود.
ضمن اینکه «اورزلا فن در لاین» رئیس کمیسیون اروپا در 13 ژانویه 2023 در اظهاراتی تاکید کرد: "باید فشار بر روسیه افزایش یابد و اتحادیه اروپا نیز همچنان به حمایت از اوکراین ادامه دهد."
آمریکا و شرکای اروپایی و غیر اروپایی آن مانند کانادا و استرالیا وحتی ژاپن، جنگ اوکراین را به مثابه فرصتی بی همتا برای به اصطلاح تسویه حساب با روسیه و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور می دانند که به مدت بیش از دو دهه در مقابل زیاده خواهی های آمریکا و ناتو در اروپا، غرب آسیا و آمریکای لاتین و حتی شمالگان ایستادگی کرده است.
جنگ اوکراین فرصتی غیر قابل تکرار آمریکا برای ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه
از نگاه «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت او، جنگ اوکراین فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه و تضعیف آن و در نهایت جلوگیری از شکل گیری کامل نظام چند قطبی فراهم آورده است.
ضمن اینکه از دیدگاه سران غربی، پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.
لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه در جنگ اوکراین جلوگیری نمایند. از دیدگاه مسکو هدف غرب از تداوم این جنگ تضعیف هر چه بیشتر روسیه با هدف نهایی تجزیه آن است.
این مساله ای است که از دوره شوروی، آمریکایی ها به دنبال آن بوده اند.پوتین در این زمینه گفت: "آمریکا از مدتها پیش در منطقه درگیر عملیات بوده است و آنها در دوران شوروی زمینه را آماده میکردند."
آمریکا برای مدت طولانی درگیر مناقشه علیه روسیه بوده است، نه فقط امروز و پس از سفر زلنسکی به واشنگتن.
بدین ترتیب انتظار می رود که جنگ اوکراین که هم اکنون نیز در یازدهمین ماه خود موجب تلفات عظیم انسانی و خسارات نظامی گسترده و نیز نابودی زیر ساخت های اوکراین شده است نه تنها پایان نیابد، بلکه با توجه به موضع «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین و پشتگرمی او به حمایت های گسترده آمریکا در ماههای آتی نیز هم چنان با شدت ادامه پیدا کند.
نماد این امر تصویب کمک تسلیحاتی جدید 1.8 میلیارد دلاری آمریکا و کمک کلی بیش از 40 میلیارد دلاری در سال 2023، چراغ سبز بایدن برای تحویل خودروهای رزمی زرهی پیشرفته «برادلی» به اوکراین است.
سناریویی که به رغم ادعای غرب در باره جلوگیری از وقوع آن، اما عملا در مسیر تحقق این سناریو با افزایش قابل ملاحظه کمک های تسلیحاتی آمریکا و نیز تشویق دولت کی یف برای تداوم جنگ حرکت می کند.
البته این بار احتمال توسعه دامنه این جنگ به داخل خاک روسیه بسیار بیش از گذشته خواهد بود. مسلما تداوم این جنگ احتمال تسری آن به کشورهای همسایه اوکراین به ویژه لهستان و یا جمهوری های سه گانه بالتیک را افزایش خواهد داد که این امر به منزله تقابل نظامی مستقیم روسیه و ناتو خواهد بود.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117