گروه طالبان اعلام کرد، اگر آمریکا واقعا خواهان حضور طالبان در مذاکرات صلح افغانستان است باید پایگاههای نظامی خود را در این کشور برچیند و اسیران این گروه را نیز آزاد کند.
این موضع گروه طالبان که بنا به اعلام و تایید محافل خبری و سیاسی در منطقه و امریکا مذاکرات پنهانی خود را با این کشور اغاز کرده است، قابل تامل و توجه است.
گروه طالبان بدون توجه به حاکمیت ملی و استقلال افغانستان پیشنهاد مذاکره با امریکا را مطرح و گفته می شود در مناطق مختلف از جمله در قطر نیز به طور پنهانی در حال انجام است.
بنابراین اعلام شرط طالبان برای پیوستن به روند صلح افغانستان نوعی فرار به جلو و تلاش برای توجیه گفتگوهای خود با امریکا نزد افکار عمومی افغانستان تلقی می شود.
درخواست گفتگوی طالبان با امریکا به معنای تایید حضور این کشور در افغانستان و تعیین کننده بودن تصمیمات واشنگتن برای اینده تحولات این کشور است و این با اهداف اعلامی طالبان برای اخراج نظامیان امریکایی و ناتو از افغانستان کالا مغایرت دارد.
درخواستهای مکرر مقامات ارشد سیاسی و علمای افغانستان از گروه طالبان برای پیوستن به روند صلح و رد انها از سوی این گروه و در همان حال مذاکره پنهانی با امریکا بیش از پیش مردم افغانستان را در مورد ادعای طالبان برای حفظ و صیانت از استقلال و ازادی افغانستان مردد می کند.
«عبدالغفور لیوال» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان در این باره گفت:
"دولت افغانستان طرف اصلی صلح است و طالبان باید بداند هر گونه توافق پنهانی با امریکا در مورد اینده تحولات افغانستان برای این کشور صلح نمی آورد و این مساله ای کاملا داخلی برای افغانستان است."
از دیدگاه محافل سیاسی در افغانستان درخواست طالبان از امریکا برای خروج نظامی از این کشور با عملکرد این گروه در تضاد اشکار است.
ادامه حملات طالبان در افغانستان و کشتار مردم این کشور در مناطق مختلف بهانه لازم را به امریکا می دهد تا برای برقراری امنیت در افغانستان نیروها و پایگاههای خود را در این کشور حفظ کند.
بنابراین گروه طالبان با ادامه حملات خود در واقع به امریکا برای ادامه اشغال افغانستان کمک می کند .
«آصف بتاش» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان نیز معتقد است:
"طالبان ادعا دارد که دولت افغانستان وابسته به امریکا است و با ان گفتگو نمی کند. این در حالی است که طالبان خود از سوی امریکا، پاکستان، عربستان و بریتانیا ساخته شده است و بیش از انکه به نفع مردم افغانستان عمل کند در خدمت منافع شوم این کشورها است. مذاکره طالبان با امریکا به حضور این کشور و متحدینش درافغانستان رسمیت می بخشد."
در هر حال، تجربه سالها درگیری و جنگ داخلی در افغانستان نشان می دهد که تنها راه پایان بحران این کشور گفتگو میان طرفهای درگیر در افغانستان بدون دخالتهای خارجی است.
بنابراین چنانچه واقعا طالبان خواهان پایان اشغال افغانستان است باید با کنار گذاشتن سلاح و پیوستن به روند صلح این کشور زمینه و بستر لازم برای ادامه اشغال افغانستان را از بین ببرد.
در غیر اینصورت امریکا و طالبان با بهانه تراشی و موضع گیری ضد هم نه تنها به بحران و ناامنی در افغانستان دامن می زنند بلکه موجباب ادامه اشغال این کشور را نیز فراهم می کنند.
116
بیشتر بخوانید:
نقشه های تازه آمریکا برای افغانستان
طالبان: ترامپ در سیاست آمریکا در قبال افغانستان بازنگری کند