در این دیدار، «عبدالله عبدالله» رئیس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان نیز اظهار امیدواری کرد که روابط افغانستان و قزاقستان در عرصههای مختلف بویژه تجارت و بازرگانی تقویت شود.
در حال حاضر، افغانستان به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای حضور دارد.
اشنایی با سازمان همکاری شانگهای
سازمان همکاری شانگهای در روز 15 ماه ژوئن سال 20011 میلادی با عضویت چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شده است.
در ابتدا سازمان شانگهای با اهداف اقتصادی و تجاری فعالیت خود را آغاز کرد، اما بعدها و در پی برخی تحولات در افغانستان و همچنین گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو، به سمت شرق و قرار گرفتن در مرزهای افغانستان، این سازمان به سمت همکاریهای امنیت دفاعی تغییر ماهیت داده است.
در حال حاضر میتوان گفت، سازمان همکاری شانگهای یک سازمان سیاسی، اقتصادی و نظامی اروپایی - آسیایی است.
اعضای سازمان همکاری شانگهای با داشتن مساحتی معادل 30 میلیون و 189 هزار کیلومتر مربع، سه پنجم ازمساحت آسیا و با جمعیتی نزدیک به یک میلیارد و 500 میلیون نفر، نزدیک به یک چهارم جمعیت کره زمین را در اختیار دارند.
اهمیت عضویت افغانستان در سازمان همکاری شانگهای برای اعضا
با وجود وسعت و جمعیت چشمگیر، تهدیدها علیه این سازمان بویژه اعضای قدرتمند آن یعنی چین و روسیه نگرانیهای رهبران این سازمان را برانگیخته است.
بدیهی است که با توجه به افزایش افراط گرایی و فعالیت گروه های مسلح در افغانستان، امکان انتقال تهدیدها از این کشور به داخل مرزهای روسیه و چین وجود دارد.
درچنین شرایطی، پیوستن افغانستان به سازمان همکاری شانگهای از اهمیت زیادی برای اعضای این سازمان بویژه روسیه و چین برخوردار است.
سران شانگهای در آخرین نشست خود در تاشکند، توافق در مورد همکاری در ارتباط با مسائل مرزی و برنامه همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم، جدایی طلبی و افراط گرایی برای سه سال آینده را در دستور کار قرار داده اند.
در عین حال، ملاحظات امنیتی در افغانستان و تروریسم بین المللی نیز از دیگر موضوعاتی بود که در نشست سران سازمان همکاریهای شانگهای بررسی شد.
به همین دلیل، عضویت دائم افغانستان در سازمان همکاری شانگهای، می تواند مانع برخی تهدیدها علیه این سازمان شود.
در این زمینه، با توجه به نقش منفی روسیه در افکارعمومی افغانستان (که دردهه 1980 میلادی به کشته شدن یک میلیون نفر از اتباع این کشور منجر شد) به نظر می رسد قزاقستان و حتی چین این وظیفه را به عهده گرفته اند.
در واقع، کشورهایی که از وجهه منفی نزد دولت و مردم افغانستان برخوردار نیستند، برای همگرایی با افغانستان تلاش می کنند.
درحالی که، به نظر می رسد روسیه نقش مهمی در حمایت از این سیاست دارد.116/110
بیشتر بخوانید
برگزاری رزمایش کشورهای عضو سازمان شانگهای در سین کیانگ چین/ تفسیر خبر