ایران پرس- آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در نخستین مصاحبه خود پس از توافق با سران احزاب سوسیال دموکرات و سوسیال مسیحی برای تشکیل دولت ائتلافی، پاسخ قاطعی به منتقدان خود داد و تاکید کرد که قصد کناره گیری از این سمت را نداشته و می خواهد تمام چهار سال آینده به هدایت دولت آلمان بپردازد.

«آنگلا مرکل» در حالی این سخنان را بیان کرد که گروهی ازاعضای حزب مرکل از این که وی با اختصاص وزارت خانه های کلیدی خارجه، دارایی، کار و اموراجتماعی به حزب سوسیال دموکرات موافقت کرده، بسیارناراضی اند.

محبوبیت مرکل درماههای اخیر با توجه به ناکامی وی برای تشکیل دولت ائتلافی با احزاب «دموکرات آزاد» و «سبزها» و نیز مذاکرات بسیار دشوار با حزب سوسیال دموکرات و دادن امتیازات بسیار به این حزب به منظور کسب رضایت آن برای مشارکت در دولت ائتلافی با کاهش قابل توجهی روبرو شده است.

البته مرکل چاره دیگری برای تشکیل دولت جز موافقت با خواسته های سوسیال دموکراتها نداشت.

وی با سه گزینه تشکیل یک دولت اقلیت، برگزاری انتخابات پارلمانی مجدد و یا ائتلاف با حزب سوسیال دموکرات مواجه بود.

تصمیم بزرگ مرکل و کاهش محبوبیتش

به گفته پروفسور توماس یاگر Thomas Jaeger در آلمان تنها یک امکان برای تشکیل یک دولت پایدار وجود دارد وآن تشکیل ائتلاف بزرگ با مشارکت احزاب متحد مسیحی و سوسیال دموکرات است.

مرکل برای جلوگیری از انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات مجدد پس از چهار ماه رایزنی با احزاب، ناچار به تشکیل دولت ائتلافی با حزب رقیب خود شد.

با این حال این مساله برای وجهه و محبوبیت وی چه در بین مقامات، اعضاء و هواداران حزب دموکرات مسیحی و چه در افکار عمومی آلمان گران تمام شده و در مجموع باعث کاهش محبوبیت و اقتدار وی شده است.

مخالفان مرکل، عدم موفقیت در تشکیل دولت ائتلافی با دو حزب دموکرات آزاد و سبزها  که بیش ازدو ماه زمان برد را به معنای ناتوانی مرکل در ائتلاف سازی و دادن امتیازات زیاد  به حزب سوسیال دموکرات برای تشکیل ائتلاف بزرگ را نشانه کاهش اقتدار و ضعف آشکار وی تلقی می کنند.

در چنین شرایطی تقاضاها برای کناره گیری وی از پست صدر اعظمی و روی کار آمدن یک صدراعظم جدید و پر انرژی درمیان هم حزبی ها و مردم آلمان افزایش یافته است.

چالش های این روزهای مرکل

درعین حال مرکل با چالش های داخلی و خارجی زیادی مواجه است.

در بعد داخلی به رغم مذاکرات مفصل با سوسیال دموکراتها و توافق بر سر مسائل اصلی می توان پیش بینی کرد که در عمل اختلافات و اصطکاک های زیادی بین مقامات ارشد دولت ائتلافی بروز خواهد کرد.

اما در بعد خارجی به رغم استقبال مقامات اتحادیه اروپا و سران اروپایی از تشکیل دولت جدید آلمان، می توان پیش بینی کرد که مرکل صلابت و اقتدار قبلی را دیگر نخواهد داشت وبدین ترتیب مرکل برای به کرسی نشاندن دیدگاهها واقدامات مد نظر خود با موانع جدی مواجه خواهد شد.

هر چند «جوزف یانینگ» Josef Janning پژوهشگر شورای روابط خارجی اروپا معتقد است که آلمان نقش فراینده ای در رهبری اروپای جدید ایفا خواهد کرد. با این حال ایفای این نقش با چالش های زیادی مواجه خواهد بود. 134/110

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

مرکل متعهد به برطرف کردن شکاف طبقاتی در آلمان شد

لوپوان: مرکل در مسیر دوره چهارم صدراعظمی

احزاب آلمانی توافق کردند؛ خانم «مرکل» صدراعظم ماند