در مقابل، آمریکا به عنوان دشمن اصلی روسیه همواره تلاش بر نادیده گرفتن و تضعیف روسیه نموده است.
با توجه به این مساله، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان در سخنانی با اعلام اینکه روسیه یک بازیگر ژئواستراتژیک است، تاکید کرد: "لازم است حتما با مسکو گفتوگو شود."
صدراعظم آلمان در این زمینه گفت: "وقتی به سوریه یا لیبی و بسیاری موضوعات بین المللی فکر میکنم، درمییابم که روسیه از جمله با درنظر گرفتن روابط دوجانبه، یک بازیگر ژئواستراتژیک است که لازم است حتما با آن گفتوگو کنیم."
وی تاکید کرد که همانند قبل، هدف ما آن است که روابط خوبی با روسها داشته باشیم.
اذعان صدراعظم آلمان به نقش بی بدیل روسیه درنظام بین المللی، نشانگر نگرش متفاوت اروپا در قبال روسیه است که آشکارا بر خلاف رویکرد خصمانه واشنگتن درباره مسکو و نقش جهانی آن است.
شکاف بین دو سوی اقیانوس اطلس در دوره زمامداری ترامپ
درواقع در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» در آمریکا شکاف بین دو سوی اقیانوس اطلس به طور روزافزونی در حال گسترش است و اکنون فهرست بلند بالایی از اختلافات بین اروپا و آمریکا وجود دارد که از جمله می توان به انتقاد شدید اروپا از خروج آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس، خروج دولت ترامپ از توافق هسته ای برجام و نیز تنش های تجاری بین اتحادیه اروپا و آمریکا نام برد.
هم چنین با توجه به خروج آمریکا از سازمان جهانی بهداشت و درخواست آن برای اصلاح این نهاد بین المللی، آلمان به همراه فرانسه در اعتراض به تلاش واشنگتن برای به عهده گرفتن رهبری طرح اصلاح سازمان جهانی بهداشت مذاکرات مربوط به آن را ترک کردند.
برلین که بیش از هر چیز از رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ ناراضی بوده بر لزوم چند جانبه گرایی در عرصه بین المللی تاکید می کند.
به گفته «پیتر راف» پژوهشگر اندیشکده هادسون: آلمان از این نگران است که ایالات متحده به ویژه دولت ترامپ حرمتی برای دیپلماسی چندجانبه قائل نیست.
آلمان به عنوان مهمترین عضو اروپایی ناتو و قدرت اول اقتصادی اروپا اکنون بیشترین اختلاف را با آمریکا در زمینه های مختلف دارد. یکی از موارد اخیر نمایش این اختلاف، مخالفت آلمان با خواسته آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و نیز راه اندازی مکانیسم ماشه توسط واشنگتن در شوری امنیت سازمان ملل بوده که البته انتقاد تند دولت ترامپ را درپی داشته است.
جدای از اختلافات آشکار دو کشور در زمینه بودجه نظامی و نیز سهم آلمان در ناتو، اما مساله مهمتر شکاف آشکار بین واشنگتن و برلین در زمینه مسائل اروپایی و بین المللی است.
ترامپ اخیرا در اقدامی که به نوعی نمایش نارضایتی شدید وی از برلین بود دستور خروج حدود یک سوم از نیروهای نظامی آمریکا مستقر در آلمان را صادر کرد که این کنش واشنگتن، با واکنش منفی و انتقاد آمیز برلین مواجه شد.
به گفته «نوربرت روتگن» قانونگذار ارشد آلمانی: خروج نظامیان امریکایی از آلمان، به جای تقویت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» منجر به تضعیف آن می شود.
در عین حال اقدامات اخیر دولت ترامپ مانند اعمال تحریم های مختلف علیه روسیه به ویژه در چارچوب قانون کاتسا و نیز تهدید به تحریم شرکت ها و کشورهای اروپایی شریک روسیه در زمینه پروژه خط لوله گازی «نورد استریم -2» بر خلاف دیدگاه دولت آلمان صورت گرفته که خواهان تداوم روابط گازی با روسیه است.
روزنامه «فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ» در این زمینه نوشت: "این گونه اقدامات تنبیهی علیه این پروژه گازی، یک دخالت جدی در امنیت انرژی اروپا و استقلال این اتحادیه است. وزارت خارجه آلمان این تحریم ها با تاثیرات فرا منطقه ای را رد کرده است."
به گفته «فریتس فلگن تروی» سخنگوی سیاست دفاعی فراکسیون حزب سوسیال دموکرات آلمان: آمریکا سیاست های هژمونیک را در پیش گرفته است.
اکنون مقامات ارشد آلمانی بیش از پیش برغیر قابل اعتماد بودن آمریکا تاکید می کنند.
«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان ضمن اشاره به اینکه ترامپ روابط فرا آتلانتیکی را درزمینه هزینههای نظامی و خط لوله گازی نورد استریم-2، نابود کرده تاکید کرد: "دوره روابط خوب کشورهای اروپایی با آمریکا سر رسیده و خروج ترامپ از کاخ سفید نمیتواند این امر را بهبود بخشد."
این موضع گیری برلین نشانه بی اعتمادی روز افزون آلمان و به طور کلی اروپا به آمریکا است که از دیدگاه مقامات ارشد آلمانی حتی با خروج ترامپ از کاخ سفید نیز تغییر نخواهد کرد.
آلمانی ها معتقدند که روند نزولی روابط اروپا و آمریکا یک فرایند عینی است که از این پس مشخصه اصلی روابط فرا آتلانتیکی خواهد بود. اکنون آلمان خواهان خود اتکایی اروپا و کاهش وابستگی آن به خارج از جمله به آمریکا شده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117
بیشتر بخوانید:
تاکید مرکل بر گسترش روابط گازی روسیه و اروپا / تحلیل