در جشن سالگرد افتتاح شبکه جهانی سحر؛ 

تهران- ایران پرس: احمد نوروزی معاون برون مرزی سازمان صدا وسیما در مراسم بیست و هفتمین سال راه اندازی شبکه جهانی سحر و رونمایی از مستند «ژیکان»، بر تلاش بیشتر برای تولید و توزیع محتواهای مطلوب و مورد توجه مخاطبان و نیز ایفاگری نقش «رسانه اول» تاکید کرد. 

بیست و هفتمین سالگرد افتتاح شبکه جهانی سحر معاونت برون مرزی صبح امروز یکشنبه همراه با رونمایی از جدیدترین مستند تولید این شبکه با نام «ژیکان» برگزار شد. 
به گزارش خبرگزاری ایران پرس به نقل از روابط عمومی شبکه سحر، این شبکه 25 آبان ماه سال 1376 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. در ابتدای راه اندازی، این شبکه متشکل از کانال های اردو، کردی، آذری و بالکان بود که به تدریج و بنا به ضرورت های رسانه‌ای زیر مجموعه هایی به آن اضافه شد.

اول آذر ماه 1400 جدیدترین کانال این شبکه، کانال افغانستان نیز افتتاح شد که قالب های مختلف مستند، ترکیبی، نمایشی و انیمیشن را در موضوعات گوناگون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و معارف دینی برای همه گروه های سنی مخاطبان در دستور کار دارد.
شبکه جهانی سحر با گذشت 27 سال از تاسیس با 5 کانال آذری، کردی، بالکان، اردو  و سحر افغانستان برای مخاطبان جهانی خود رنگین کمانی از برنامه ها را طی این سالها تدارک دیده و در لحظات غم و شادی همراه مخاطبان خود بوده است. 
بیست و هفتمین سالگرد راه اندازی شبکه جهانی سحر صبح امروز یکشنبه مصادف با فرخنده سالروز ولادت حضرت زینب (س) با حضور احمد نوروزی معاون برون مرزی، ابراهیم علی برزی مدیر شبکه جهانی سحر، مدیران و کارکنان این شبکه و همکاران معاون برون مرزی برگزار شد. 
معاون برون مرزی در این مراسم با تبریک سالروز میلاد حضرت زینب (س) و بیست و هفتمین سال تاسیس شبکه جهانی سحر گفت: شبکه سحر اولین و قدیمی ترین تلویزیون معاونت برون مرزی است که از آن و پس از آن شبکه های دیگری در معاونت برون مرزی منشعب و راه اندازی شدند.
نوروزی افزود: در طول سالیان گذشته این شبکه به این درجه از رشد و بالندگی رسیده است و امیدوارم که با ادامه تلاش و کوشش شما همکاران و مدیران، سال هایی با شکوه تر پیش روی داشته باشیم و این شبکه بتواند نقش و جایگاه ویژه رسانه ای خود را حفظ کرده و با توان بیشتر آن را توسعه دهد. 
وی خاطرنشان کرد: لازم است با تولید و توزیع محتواهای مختلف و متنوع علاوه بر افزایش حضور رسانه ای، به فضاهای رسانه ای جدید ورود کرده و بتوانیم نفش «رسانه اول» را به نحو مطلوب تر از گذشته ادامه دهیم.

معاون برون مرزی سازمان با اشاره به عملیات «طوفان الاقصی» و وقایع و رویدادهای اخیر در فلسطین و نسل کشی های رژیم اشغالگر صهیونیستی ادامه داد: موضوع فلسطین موضوع مهم و اصلی کشور ماست و ما به عنوان رسانه موظف هستیم با تمام توان، نقش رسانه ای خود و پیام جمهوری اسلامی ایران را که همان دفاع از مظلوم در مقابل ظالم است؛ ایفا کنیم.

استفاده از تمامی ظرفیت های رسانه ای برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی

ابراهیم علی برزی مدیر شبکه جهانی سحر نیزطی سخنانی با تشکر از تلاش های بی شائبه همکاران شبکه برای آنان و خانواده های شان آرزوی سلامتی و موفقیت کرد. 

علی برزی با اشاره به اتفاقات اخیرغزه گفت: به همت شما همکاران و همراهان موفق شدیم جنایات و نقاط تاریک اشغالگری صهیونیست ها در روزهای اخیر را در معرض دید جهانیان و مخاطبان شبکه سحر در اقصی نقاط جهان قرار دهیم. از فرصت پیش آمده استفاده می کنم و به همه شما خوبان دستمریزاد گفته و آرزوی سلامتی و موفقیت برای شما و خانواده های محترم تان دارم. 
وی افزود: پس از آغاز تهاجم و حمله رژیم اشغالگر به غزه و شروع نسل کشی فلسطینیان، شبکه سحر با توجه به اولویت های خبری شروع به ساخت و تولید برنامه هایی متنوع با محوریت فلسطین و مرور و واکاوی حوادث روزانه جنگ کرد و امروز حاصل روشنگری رسانه ای جمهوری اسلامی را در اعتراضات و راهپیمائی های اعتراضی در سرتاسر نقاط جهان شاهد هستیم.
علی برزی با اشاره به ساخت مستند تاریخی، فرهنگی و هنری «ژیکان» گفت: ساخت این مجموعه مستند 16 قسمتی برگ زرین دیگری بر کارنامه پر افتخار شبکه جهانی سحر معاونت برون مرزی است و نشان لیاقت و پویایی این رسانه است و البته حاصل زحمات شما همکاران، که امیدوارم پرتلاش تر و با استفاده از تمامی ظرفیت های رسانه ای جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی گام بردارید.

در این مراسم از بازنشستگان این شبکه از جمله خانم ها فرزانه دیبایی تبریزی، فرناز مرام خواه و آقایان علی اکبر اسماعیل زاده، مهران آذرگل، امیر رضایی و ایوب گازرانی تقدیر شد.
همچنین تقدیر از سه نفر از عوامل و برنامه سازان این شبکه در حوزه ساخت برنامه هایی با موضوع فلسطین و غزه، فریبا قلی زاده مجری برنامه «زنده باد فلسطین» از کانال افغانستان، هدایت الله طاهر زاده تهیه کننده برنامه «القدس لنا» از کانال اردو و حسینی آتام برای برنامه «میز فلسطین» از کانال آذری تقدیر شد. 

رونمایی از جدیدترین مستند تولید شبکه سحر با نام «ژیکان»

 

 

ژیکان، نام سلسلە مستندی ۱۷ قسمتی است کە با هدف معرفی تاریخ، فرهنگ و هنر غنی قوم ریشەدار و پرافتخار کرمانج در خراسان تهیە شدە است.

در این پروژە کە برای نخستین بار  در چنین سطح و ابعادی بە فرهنگ این قوم پرداختە شدە، با تکیە بر پژوهش‌های میدانی ۱٦ سالە گلی شادکام،  پژوهشگر کرمانج و کارشناس ثبت میراث ناملموس، و همکاری بی‌نظیر مردم خونگرم و باتعصب کرمانج، تلاش شدە تا گوشەهایی از تاریخ، هنر، فرهنگ، معیشت و زندگی این قوم در قالبی فاخر و چشم نواز بە تصویر کشیدە شود.

تصویربرداری این مجموعە مستند نزدیک بە چهار ماە بە طول کشید کە طی آن با سفر بە مناطق بکر روستایی و عشایری در دو استان خراسان رضوی و شمالی و شهرهایی چون کلات، درگز، قوچان، شیروان، بجنورد، آشخانە، اسفراین، چناران و مشهد، عناصر فرهنگی غنی قوم کرمانج چون انواع صنایع دستی، انواع پوشاک محلی، انواع موسیقی، ساخت انواع سازها، ورزش و بازیها، ادبیات عامە، آداب و سنن مذهبی، انواع معیشت شامل کشاورزی، دامداری و کوچ نشینی، و نیز  تاریخ، زنان و مادران، با دقت و وسواس زیادی مستندپردازی شد کە بدون شک اثری ماندگار در حوزە اقوام ایران خواهد بود. شایان گفتن است کە بسیاری از عناصر فرهنگی بە تصویر کشیدە شدە در این مجموعە مستند، در زمرە میراث ناملموس ایران بە ثبت ملی رسیدە است. 
در این مجموعە برای نخستین بار گروهی از برجستەترین پژوهشگران، نویسندگان و شاعران کرد کرمانج خراسان همچون استاد کلیم اللە توحدی، استاد علیرضا سپاهی لایین، خانم محبوبە سعادتمند، دکتر حسن روشان، دکتر صادق فرهادی، مهدی رستمی و خانم معصومە ذوالفقاری همکاری نمودند کە در نوع خود بی‌نظیر است.

همچنین گروە بزرگی از نامدارترین هنرمندان عرصە موسیقی اصیل کرمانجی همچون استاد علی اکبر بهاری و استاد حسین عزیزی کە هر دو بە عنوان گنجینە زندە بشری بە ثبت ملی رسیدەاند و نیز بزرگانی دیگر چون شادروان استاد خانمحمد آدینەپور، استاد علی اصغر قربانی، استاد روشن گل افروز، استاد فریدون غلامی، استاد برزو محمدی، استاد ایرج دستیار، استاد علی جواهری، استاد مصطفی گوهرتاجی، استاد عیسی بخشی، استاد جعفر بهرامی، خانوادە هنرمند صابری، استاد شعبان و رجبعلی اسلامی، گروە رقص دومان و دیگر هنرمندانی کە برای نخستین در این مجموعە فاخر توفیق همکاری با آنان پیش آمد، از نقاط برجستە این مستند است.
ویژگی مهم دیگر این مجموعە مستند سفر بە ییلاق عشایر و روستاهای بکر و زیبای منطقە است کە تصاویر زیبا و هنرمندانە مناطق طبیعی در کنار بافت زیبای روستایی و عشایری، برای نخستین توانستە تصویری روشن و زیبا از زندگی قوم کرمانج در خراسان ارائە دهد. نیز در این مجموعە مستند با مراجعە بە هنرمندان اصیل هر منطقە تلاش شدە تا مجموعەای مفصل از صنایع دستی کرمانج شامل گلیم، قالی، نمد، مداخل بافی، جاجیم، ابریشم بافی، گلدوزی، پنج میل بافی، پوشاک محلی، چاروق دوزی و ساخت زیورآلات بە تصویر کشیدە شود کە در مصاحبەهای کارشناسی نیز حدالامکان از خود این عزیزان بهرە گرفتە شدە است. همچنین مستندسازی از معیشت این قوم کە شامل کشاورزی، باغداری، شالیکاری، دامداری، کوچ نشینی، بە زندگی این مردم پرداختە شدە است.
امید است کە تلاش بی‌وقفە گروە برای ساخت این مستند فاخر، ادای دینی بە چهارصد مرزداری و جانفشانی قوم کرمانج در دفاع از این مرز و بوم بودە و راەگشای ادامە پروژەهایی مشابە در معرفی فرهنگ غنی دیگر اقوام ایران عزیزمان باشد.
عوامل مجموعە مستند:
کارگردانی بی‌نظیر و مدیریت تیم فیلمبردای این مجموعە فاخر را عارف رنجبر بر عهدە داشتە کە با همکاری صمیمانە و خستگی ناپذیر آقایان: میثم یکتا، مسعود آذرخشی، مصطفی وصفی، حسن شیری، ایمان ابراهیمی، مهدی نبی، کمال الدین مهاجری انجام پذیرفت. سرکار خانم ها مرضیە رسولی و معصومە علوی، کار هماهنگی و پژوهش را عهدە دار بودند. آقای حسین عطار مشاور پروژە، کە از ابتدا تا انتها نقش بسیار موثر و سازندەای در پیشبرد کار داشتەاند.
تدوین فوق العادە این مجموعە بر عهدە آقای مهرداد قادری بودە کە جناب امیر رضایی نیز همکاری نمودند. و خانم گلی شادکام کە طراحی صحنە، انتخاب سوژەها، و گویندگی و نویسندگی را عهدەدار بودند.