به گزارش ایران پرس، «ویجی گوخال» روز جمعه در کنفرانس ارتباطات منطقه ای، جنوب آسیا در مفهوم هند و اقیانوسیه در دهلی نو افزود؛ هند ممکن است پروژه ساخت ریل آهن از بندر چابهار به زاهدان را در آینده اجرایی کند.
وی تصریح کرد، هند همچنان به دنبال توسعه کریدور بین المللی حمل و نقل شمال جنوب است که می تواند صادرات هند به آسیای مرکزی را از نظر هزینه و زمان بسیار کاهش دهد.
«گوخال» همچنین از دسترسی عادلانه به فرصت های مشترک از جمله آزادی ناوبری، تجارت بدون محدودیت و حل مسالمت آمیز اختلافات مطابق با قوانین بین المللی سخن گفت.
بندر چابهار از پروژههای مهم سه جانبه میان افغانستان، هند و ایران محسوب میشود.
با اجرای این طرح هند هم می تواند زمینی و بدون نیاز به پاکستان، از بندر چابهار در استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران به افغانستان دسترسی پیدا کند.
پیشتر مقامات ایران، هند و افغانستان با هدف توسعه بندر چابهار توافقنامههمکاری امضاء کردند.
امضای توافقنامه سهجانبه ترانزیتی چابهار
چابهار را دروازه همکاری ملت ها نامگذاری کرده اند.
توسعه این بندر نه تنها برای ایران، هند و افغانستان بلکه برای دیگر کشورها از جمله روسیه، گرجستان و سایر مناطق، منافع اقتصادی زیادی خواهد داشت.
موافقتنامه ترانزیتی حمل و نقل دریایی ایران، هند و افغانستان دو سال پیش با حضور رئیسان جمهوری ایران و افغانستان و نخست وزیر هند به امضا رسید.
در چارچوب این توافق چند کشتی حامل گندم صادراتی هند از طریق بندر چابهار به افغانستان در ماه های گذشته، ترانزیت شد و تا دو هفته دیگر شرکت هندی بهره برداری موقت از بندر چابهار را آغاز خواهد کرد.
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل با اشاره به سرمایهگذاریهای هند برای ساخت و اداره دو اسکله در فاز نخست بندر چابهار درباره آینده این بندر مینویسد: "چابهار به یک کریدور کلیدی حملونقل میان هند، ایران و افغانستان تبدیل خواهد شد که در قلب یک شبکه حملونقل بزرگتر چندگانه [خاکی، آبی، ...] برای کالا و مسافر در سرتاسر این سه کشور جای میگیرد."
چابهار ۹۵۰ کیلومتر با روستای مرزی «میلک» [در ایران] در مرز با افغانستان و ۷۶۸ مایل دریایی [۱۴۲۰ کیلومتر] با بندر بمبئی هندوستان فاصله دارد. چابهار همچنین در مسیر کریدور آسیای جنوبی واقع شده است که از هند و شهر «میرجاوه» در ایران عبور میکند و جنوب شرقی آسیا را با اروپا پیوند میزند.
هند یکی از مهم ترین کشورهای صادر کننده کالا و خدمات است و بندر چابهار می تواند به عنوان دروازه ورود هندی ها به کشورهای ترکمنستان افغانستان، ازبکستان، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و روسیه نقش آفرینی کند. 139/110
بیشتر بخوانید:
وزارت خارجه هند: نشست تهران، نشانه عزم دهلینو برای تسریع در پروژه چابهار است
بندر چابهار؛ ظرفیت راهبردی برای ترانزیت و صادرات کالا
توافقنامه چابهار؛ بیاعتنایی هند بهسنگاندازی آمریکا