در این راستا "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه 16 ژوئن در مصاحبه با شبکه آمریکایی "فاکس نیوز" با متهم کردن دوباره ایران به دست داشتن در حمله به نفتکش ها، بر افزایش فشار اقتصادی بر تهران تاکید کرد.
پمپئو مدعی شد: "واشنگتن خواهان جنگ با ایران نیست، ولی به اعمال فشار دیپلماتیک و اقتصادی بر این کشور همچنان ادامه خواهد داد."
بنا بر ادعای پمپئو، رئیسجمهوری آمریکا هر آنچه در توان داشته برای اجتناب از جنگ و بازداشتن رفتارهای ایران انجام داده است. وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به تردیدهای موجود در مورد نقش داشتن ایران در حادثه اخیر برای دو نفتکش در دریای عمان، ادعا کرد: "هیچ تردیدی درباره آنچه که اتفاق افتاده وجود ندارد."
پمپئو همچنین روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه «سیبیاس» گفت: "نمیخواهیم وارد جنگ با ایران شویم اما همیشه این اجازه را داریم که از منافع آمریکا دفاع کنیم."
این مقام آمریکایی با اذعان به تلاش برای محدود کردن ایران، به تحریمهای اعمالشده و «خروج هوشمندانه!» از توافق هستهای برجام اشاره کرد و افزود: "این کارزار فشار حداکثری ادامه دارد."
ادعای پمپئو در باره اجتناب از جنگ با ایران در حالی مطرح می شود که دولت آمریکا با به راه انداختن جنگ اقتصادی مردم ایران را هدف قرار داده است و بر ادامه این سیاست های خصمانه تاکید دارد.
تاکید وزیر خارجه آمریکا درباره تمایل نداشتن آمریکا به جنگ با ایران در واقع با توجه به برآورد استراتژیست های آمریکایی درباره تبعات وخیم چنین جنگی برای نیروهای آمریکایی و متحدان واشنگتن در منطقه و تاثیرات آن بر اقتصاد جهانی به ویژه بر بازارهای نفتی ابراز شده است.
"دیوید فروم" از تحلیلگران معروف نئوکانها، در مطلبی که در نشریه "آتلانتیک" منتشر کرد، در تیتر نوشته است: "از کسی که طرفدار جنگ عراق بوده، بشنوید: جنگ با ایران فاجعه خواهد بود."
تناقض در سیاست های اعمالی و اعلامی ترامپ در قبال ایران
با این حال دولت ترامپ هم چنان بر این گمان است که با تداوم سیاست فشار حداکثری خواهد توانست جمهوری اسلامی ایران را به تسلیم واداشته و به گمان خود مقامات ایرانی را بر سر میز مذاکره بیاورد.
البته دربطن سیاست دولت ترامپ در قبال ایران تناقض وجود دارد. ترامپ چندین بار از آمادگی برای مذاکره با ایران سخن گفت و حتی اعلام کرد که شماره تلفنی نیز در اختیار سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران قرار داده تا مقامات ایرانی با آن تماس بگیرند.
دونالد ترامپ در سفر اخیر خود به ژاپن حتی از میانجی گری «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن وسفر وی به تهران بدین منظور استقبال کرد.
اما در سفر آبه به تهران حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با توجه به نقض عهد واشنگتن به تعهدات خود هر گونه مذاکره با آمریکا را رد کردند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با زیر سوال بردن صداقت آمریکا در طرح مذاکره با ایران تاکید کردند: "ما به هیچ وجه تجربه تلخ مذاکره چند سال اخیر با آمریکا را تکرار نخواهیم کرد."
دولت ترامپ به رغم پیشنهاد مذاکره همچنان بر تشدید فشارها علیه ایران و گسترش ایران هراسی تاکید کرده و خواهان وحدت کشورهای عرب برای مقابله با به اصطلاح تهدیدات ایران شده است.
بدین ترتیب دولت ترامپ هم زمان سیاست تشدید فشار و دعوت به مذاکره را در قبال ایران در پیش گرفته است. با این حال مذاکره مد نظر ترامپ در واقع به معنای دیکته کردن خواسته های خود به ایران در هر گونه گفت و گوی احتمالی است؛ در واقع رویکرد آمریکا در برابر ایران صرفا بر تهدید، زور و اجبار مبتنی است.
با این حال ایران ظرف چهل سال گذشته همواره در مقابل سیاست ها و اقدامات آمریکا ایستادگی کرده و عملا توطئه های واشنگتن را خنثی و بی اثر کرده است.
به گفته "ترودی روبین" Trudy Rubin تحلیلگر آمریکایی: "انتقاد علنی ترامپ از ایران و درخواستهایش از متحدان برای پیوستن به کارزار ضدایرانی، شکست سیاست او را تضمین میکند."
ایران ثابت کرده که با موفقیت قادر به غلبه بر تحریم های آمریکا و مقابله با سیاست های خصمانه دولت ترامپ است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/118
بیشتر بخوانید:
پمپئو: آمریکا فشار حداکثری علیه ایران را ادامه خواهد داد
ابراز نگرانی پمپئو از ایفا نشدن تعهدات برجامی ایران؛ سیاست یک بام و دو هوای واشنگتن/تحلیل