در این راستا "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا، پنجشنبه شب با تکرار ادعاهای بیاساس علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: دولت تهران تهدید واقعی برای واشنگتن و متحدانش در منطقه است و آنها نیز هر کاری برای مقابله با آن انجام میدهند.
پمپئو در واکنش به اظهارات "نانسی پلوسی" رئیس مجلس نمایندگان آمریکا علیه فروش تسلیحات به عربستان سعودی گفت: "ترامپ" خیلی شفاف گفت؛ جمهوری اسلامی ایران یک تهدید واقعی است و سعودیها نیز شریک ما در عقبراندن آنها هستند. ما هر کاری بتوانیم برای شراکت با آنها [سعودی] انجام میدهیم."
بدین ترتیب دولت ترامپ تلاش می کند تا ادامه فروش انواع تسلیحات به رژیم سعودی را که بسیاری از آنها در جنگ ضد انسانی ائتلاف سعودی در یمن علیه مردم مظلوم این کشور مورد استفاده قرار می گیرد، توجیه کند.
ترامپ با وتوی مصوبه کنگره درباره مخالفت با فروش سلاح به عربستان و امارات، بر نقش این کشورها در سیاست منطقه ای واشنگتن صحه نهاده و در عین حال به نمایندگان کنگره به ویژه دموکراتها یادآوری کرده که تصمیم گیری در مورد مسائل امنیت ملی مانند فروش تسلیحات برعهده رئیس جمهور است و کنگره نباید در این امور دخالت کند.
ترامپ دو روز قبل، سه قطعنامه کنگره این کشور را که خواستار جلوگیری از فروش "اضطراری" سلاح به عربستان سعودی و امارات بودند وتو کرد و در پیامی به سنای این کشور در توجیه اقدام خود، عربستان را «سدی علیه فعالیتهای مخرب ایران» توصیف کرد.
سه توجیه ترامپ برای فروش تسلیحات آمریکا به رژیم سعودی
رئیس جمهور آمریکا که مشخصا سیاست تجاری سازی سیاست خارجی را دنبال کرده و به دنبال منافع اقتصادی از محل روابط با سعودی ها است مدعی شده است که به سه دلیل باید فروش تسلیحات به رژیم سعودی ادامه پیدا کند.
ترامپ نوشت: "اولین دلیل و مهمتر از همه این است که وظیفه اصلی ما محافظت از امنیت بیش از 80 هزار نفر از شهروندان آمریکا است که مقیم عربستان سعودی هستند و حملات حوثیها (جنبش انصار الله) از یمن آنها را در معرض خطر قرار داده است. دوم، این قطعنامه مشترک، آمادگی نظامی عربستان سعودی و توانایی آن را برای محافظت از حاکمیت ملی خودش تضعیف می کند و بر توانایی این کشور برای دفاع از پرسنل نظامی آمریکا در آنجا اثر منفی می گذارد. سوم، عربستان سعودی سدی در برابر فعالیتهای مخرب ایران و نایبان آن در منطقه است."
عربستان یک شریک راهبردی و اقتصادی برای واشنگتن
سیاست دولت ترامپ همواره حمایت از رژیم سعودی بوده است. عربستان سعودی یک شریک راهبردی و اقتصادی برای واشنگتن در منطقه و یکی از بزرگترین خریداران سلاح از آمریکا محسوب می شود.
از این رو دولت ترامپ تمایلی به این که از سطح روابط خود با عربستان بکاهد، ندارد. در عین حال آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، نه فقط تحریم های خود علیه تهران را به حد بی سابقه ای افزایش داده بلکه با افزایش حضور نظامی در خلیج فارس و آب های اطراف آن به بهانه مقابله با تهدیدات ایران، عملا زمینه افزایش بی ثباتی و ناامنی را در منطقه فراهم کرده است.
اکنون دولت ترامپ می کوشد تا پای سعودی ها را نیز به تنش های کنونی در خلیج فارس باز کند. این در حالی است که تهران بارها بر لزوم تنش زدایی در روابط ایران و کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی تاکید کرده است.
در این راستا "محمدجواد ظریف" وزیر خارجه کشورمان چندی پیش طرح امضای پیمان منع تجاوز با عربستان را پیشنهاد کرد. ظریف پیش از این نیز طرح تشکیل «مجمع گفتگوی منطقهای (جمعی) را ارائه کرده بود.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/117
بیشتر بخوانید:
دومین وتوی ترامپ در حمایت از جنایت های ائتلاف سعودی در یمن
گام دوم: سیاستهای خصمانه آمریکا بر ضد ایران؛ جریانی زیرپوشش حمایت سعودی – صهیونیستی