«پوتین» روز دوشنبه ضمن تاکید برتوجه به تقویت توانمندی دفاعی روسیه تاکید کرد که قصد ورود به مسابقه تسلیحاتی را ندارد، بلکه خواهان ایجاد روابط سازنده با همه کشورهای جهان است.
رئیس جمهوری روسیه در مورد هزینه های تسلیحاتی کشورش یادآوری کرد که بودجه نظامی روسیه در سال های 2018 و 2019 کاهش خواهد یافت؛ با این حال این این وضع منجر به مساله آفرینی درباره تامین مالی توانمندی دفاعی روسیه نیست زیرا هزینه های اصلی در سال های اخیر برای ساخت تسلیحات پیشرفته انجام گرفته است.
اشاره پوتین به وارد نشدن به مسابقه تسلیحاتی جدید با توجه به تلاش آشکار آمریکا به عنوان سردمدار ناتو برای کشاندن روسیه به بازی تکراری رقابت تسلیحاتی صورت گرفته است.
روسیه که در دهه 1990 دچار اضمحلال در همه زمینه ها از جمله قدرت نظامی شده بود، از زمان روی کار آمدن پوتین در سال 2000 به عنوان رئیس جمهوری این کشور، روند بازسازی نظامی و تسلیحاتی را آغاز کرد؛ اما این مساله بیش از این که در چارچوب رقابت تسلیحاتی با آمریکا باشد، در قالب نوسازی و بازسازی نیروهای مسلح به ویژه نیروی هسته ای استراتژیک این کشور به عنوان یکی از شالوده های قدرت ملی روسیه صورت گرفت.
ناتو در تلاش برای وارد شدن به چالش نظامی با روسیه
از نگاه روس ها، توانمندی هسته ای استراتژیک ضامن بقای روسیه و محافظت از آن در مقابل هرگونه اقدام تهاجمی غرب به خصوص امریکا است. نگاهی به سیاست ها و عملکرد آمریکا به عنوان سردمدار سازمان نظامی اصلی غرب یعنی ناتو نشان می دهد که این سازمان در دو دهه اخیر همواره تلاش کرده است تا وارد چالش نظامی با روسیه شود.
«سرگئی رکدا» Sergey Rekda کارشناس سیاسی روس، معتقد است که مسائل تحریک کننده ای در ناتو طرح می شود که نشان می دهد این پیمان خیال تنش زدایی با روسیه را ندارد.
نمونه آشکار این رویکرد، تلاش مستمر امریکا و ناتو برای استقرار سامانه های ضد موشکی در اروپای شرقی بوده است. هدف از این کار ایجاد مانعی جدی برای توانمندی بازدارنده اصلی روسیه یعنی نیروی موشکی هسته ای استراتژیک بوده است.
بدین ترتیب از دیدگاه واشنگتن، روسیه ناچار به صرف هزینه های بسیار برای ساخت و عملیاتی کردن موشک های بالستیک هسته ای جدید خواهد شد که این به معنای فشار زیاد به اقتصاد روسیه خواهد بود.
این همان طرحی است که آمریکایی ها در دوره جنگ سرد برای تضعیف شوروی و کشاندن آن به مسابقه تسلیحاتی بی پایان با آمریکا به اجرا درآوردند.
از نگاه آنها به دلیل محدویت منابع شوروی، این کار به توجه زیاد به امور نظامی و تسلیحاتی و بی توجهی به اقتصاد و معیشت مردم شوروی منجر می شد.
توجه مسکو به قدرت نظامی و توسعه تسلیحاتی
به گفته تحلیلگران یکی از عوامل مهم فروپاشی شوروی مسابقه تسلیحاتی با امریکا بود. به نظر می رسد سران روسیه به ویژه پوتین از این مساله درس گرفته اند و تجربه شکست خورده قبلی را تکرار نمی کنند.
از همین رو مسکو ضمن توجه جدی به قدرت نظامی، نگاه خود را معطوف به ساخت و توسعه تسلیحاتی کرده است که می توانند موازنه استراتژیک را به نفع آن تغییر دهند.
به گفته «دیمیتری راگوزین» Dmitry Rogozin معاون نخست وزیر روسیه قرار است تا سرمایه گذاری قابل توجهی در زمینه فناوری بسیار پیشرفته در برنامه تسلیحاتی جدید صورت گیرد؛ تسلیحاتی که پوتین از آنها در سخنرانی سالانه خود رونمایی کرد تا هشداری جدی به غرب به خصوص آمریکا درباره قدرت نظامی روسیه داده باشد.
نویسنده: میرطاهر
133/111
بیشتر بخوانید:
پوتین در دیدار رقبای ناکام: روسیه به دنبال مسابقه تسلیحاتی نیست+ ویدئو
پوتین برنامه تسلیحاتی جدید روسیه را امضا کرد/ تحلیل