این موضع سخنگوی وزارت خارجه چین پس از آن اتخاذ شد که مقامات دهلی نو اخیرا میزبان سه نماینده مجلس تایوان بودند و در دیدار دو طرف موضوع دایر کردن دوباره دفتر تایوان در هند مطرح شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود، پکن خواستار گسترش مناسبات و همکاری با هند است و دهلی نو باید با احتیاط و به طور مطلوب توسعه سالم و پایدار روابط دو جانبه را حفظ کند.
جزیره تایوان، بخش جدایی ناپذیر چین
چین، جزیره تایوان را بخش جدایی ناپذیر خود می داند که با اعطای اختیاراتی به این جزیره، شیوه اعمال قدرت خود را در تایوان بر اساس یک نظام و دو دولت تعریف کرده است.
موارد نقض این خط قرمز چین و نادیده گرفتن اصل چین واحد ازسوی برخی کشورها از زمان پیروزی حزب دموکراتیک ترقیخواه در انتخابات پارلمانی تایوان و روی کار آمدن خانم «تسای اینگ ون» در سمت رئیس حکومت این جزیره که دارای گرایشات استقلال طلبانه است،افزایش یافته است.
به همین دلیل، اقدام اخیر دولت هند در میزبانی از سه نماینده پارلمان تایوان و طرح مسئله گشایش دفتر تایوان در دهلی نو، نگرانی های مقامات پکن را در پی داشته است.
درگیری های لفظی چین با همسایگان درباره موقعیت تایوان
در ماه های گذشته هم ژاپن و آمریکا از سوی دولت چین به نقض اصل چین واحد متهم شده اند.
ماه گذشته سخنگوی وزارت خارجه چین از اقدام ژاپن برای تغییر نام نمایندگی موقت این کشور در تایوان به شدت انتقاد و تصریح کرد، کشورهایی که دارای روابط رسمی با چین هستند، حق برقراری ارتباط مستقیم، رسمی و دیپلماتیک با تایوان را ندارند و ژاپن هم از این امر مستثنی نیست.
در شرایطی که رقبای منطقه ای و بین المللی چین شامل آمریکا، ژاپن و هند درصدد توسعه مناسبات با تایوان برآمده اند، دولت پکن این رویکرد رقبا را موجب تقویت گرایشات استقلال طلبانه می داند.
این گمانه وجود دارد که دولت هند درصدد است با ایجاد ارتباط قویتر با تایوان از جمله گشایش دفتر نمایندگی تایپه در دهلی نو که حساسیت های جدی چین را در پی دارد، این کشور را به توقف مخالفتها با مسئله عضویت هند در گروه تامین کنندگان هستهای و همچنین پایان مانع تراشی در قرار گرفتن نام «مسعود اظهر» سرکرده گروه «جیش محمد» در لیست سیاه در سازمان ملل وادار کند.
هند در پایان سال 2016 تلاش کرد، مسعود اظهر را در فهرست تحریمهای سازمان ملل قرار دهد که این تلاش با وتوی چین در شورای امنیت سازمان ملل ناکام ماند.
دولت چین به دلیل عدم پذیرش پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) توسط هند طبق اساسنامه گروه تامین کنندگان هستهای با عضویت دهلی نو در این گروه مخالف است.
درهرحال اصل چین واحد از خطوط قرمز سیاست خارجی این کشور است و بدیهی است که پکن هر حرکتی در چارچوب مناسبات کشورها با تایوان را با حساسیت رصد می کند و در قبال آن واکنش تند نشان می دهد، حتی اگر آن کشور هند باشد.116/112
بیشتر بخوانید:
بالا گرفتن تنش میان چین و آمریکا بر سر مساله تایوان / ویدئو
رد در خواست چین ازسوی آمریکا در مورد تایوان/ تحلیل
سفر پرحاشیه رئیس حکومت تایوان به آمریکا