ایران پرس - وزارت دفاع چین اعلام کرد، به تایوان اجازه نخواهیم داد تا از سرزمین مادری خود جدا شود.

«وو کیان» سخنگوی وزارت دفاع چین گفت، چین تمایل دارد تا بیشترین میزان حسن نیت خود را برای اتحاد مسالمت آمیز تایوان، نشان دهد اما اجازه جدایی آن را از چین نخواهد داد. وی این موضوع را پس از آن اعلام کرد که «تسای اینگ ون» رئیس حکومت جزیره تایوان گفت ، احتمال حمله چین را منتفی نمی داند.

چین تایوان را که در سال 1949 در پایان جنگ داخلی از این کشور جدا شد، بخشی از خاک خود می داند و استفاده از اقدام نظامی در صورت اعلام استقلال از سوی این منطقه را منتفی ندانسته است.

به طور معمول دولت چین در مواجهه با هر گونه موضع گیری مقامات تایوان یا جهت گیری در روابط خارحی آنان که اصل چین واحد مبتنی بر یک نظام و دو دولت را مخدوش کند؛ بشدت واکنش نشان می دهد و دیگر کشورها را هم به رعایت این اصل در چارچوب مناسبات با تایپه دعوت کرده است.

از نظر پکن؛ اتخاذ مواضعی خلاف اصل چین واحد از سوی رقبای این کشور در قبال مسئله تایوان به خصوص آمریکا موجب شده که در داخل تایوان نیز گروه های ضد چینی بیش از گذشته بر جدایی از سرزمین مادری تاکید کنند. به خصوص آنکه از سال ۲۰۱۶ با پیروزی حزب دموکراتیک ترقی خواه در انتخابات پارلمانی تایوان و به قدرت رسیدن خانم تسای اینگ ون در این منطقه رویکردهای استقلال طلبانه افزایش چشمگیری داشته است.

گفتگوی تلفنی «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا با «تسای اینگ ون» در دسامبر ۲۰۱۷ موجب شد تا حکومت تایوان احساس کند که در دوره ترامپ هم این منطقه از حمایت کاخ سفید برخوردار است. این گفتگوی تلفنی که واکنش تند چین به آمریکا را در پی داشت موجب شد تا پکن به ترامپ درباره هر گونه نقض اصل چین واحد در قبال اقدامات یکجانبه در تعامل با تایوان هشدار دهد.

این گمانه وجود دارد که آمریکا از مسئله تایوان به عنوان اهرم فشاری بر چین برای وادار کردن کره شمالی به توقف برنامه موشکی و هسته ای این کشور استفاده می کند. البته امتیاز گیری از چین هم به ویژه در روابط تجاری و اقتصادی با اهرم تایوان هم در دستور کار کاخ سفید است. در مقابل هم البته این امکان برای دولت چین وجود دارد که از مسئله کره شمالی برای وادار کردن آمریکا در کنار گذاشتن اقدامات تحریک آمیز در قبال تایوان و مخدوش کردن اصل چین واحد استفاده کند.

امریکا به خوبی می داند که بدون اعمال فشار چین بر کره شمالی و همکاری جدی پکن در تحریم ها ضد این کشور؛ امکان متوقف سازی برنامه های موشکی و هسته ای پیونگ یانگ وجود ندارد. شاید بنا به همین دلیل است که ترامپ پس از اولین گفتگو با رئیس حکومت تایوان به احتیاط بیشتری با مسئله تایوان برخورد کرده است.

«نیکیتا دانوک» معاون انستیتوی تحقیقات استراتژیک دانشگاه دوستی ملل گفته است: ترامپ خواهان ویرانی اصل تعامل بین آمریکا و چین نیست.

حکومت تایوان که تلاش دارد جدایی از چین را در چارچوبی دموکراتیک و بر مبنای مسئله همه پرسی دنبال کند امید دارد که این رویکرد از حمایت غربی ها برخوردار شود تا پکن مجبور به پذیرش آن بشود.این در حالی است که دولت چین مقامات تایوان را به عبرت آموزی از شکست همه پرسی در منطقه کاتالونیا در اسپانیا توصیه کرده و هر گونه تلاش در تایوان برای اقدام مشابه را تکرار سرنوشت تلخ همه پرسی در کاتالونیا دانسته است. 112/114

نویسنده: محمد رضا عسگری

بیشتر بخوانید:

تنش در تنگه تایوان با ورود ناو هواپیمابر چین به منطقه

چین، امریکا و خط قرمزی به نام «تایوان»/ تحلیل

اعتراض چین به اعزام ناوهای آمریکا به تایوان

هشدار چین به تایوان و آمریکا