«گایو فونگ» Guy Fong هشدار داد، پکن اجازه نخواهد داد آمریکا با سیاست ها و راهبردهای ضد تجاری خود به اقتصاد چین لطمه بزند، زیرا آمریکا خلاف مقررات سازمان تجارت جهانی رفتار می کند. وی با یادآوری اینکه در صورت لزوم، پکن دست به اقدام های تلافی جویانه علیه آمریکا خواهد زد، تاکید کرد.
واشنگتن با سیاست هایش به نظم تجاری در جهان لطمه می زند و تجارت بین المللی را مختل می کند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا با اتخاذ سیاست نگاه به داخل و در تلاش برای حمایت از صنایع داخلی توجه چندانی به پیمانها و همکاری های بین المللی ندارد و می کوشد مناسبات امریکا را با کشورها به شکل دوجانبه تنظیم کند.
این در حالی است که در سالهای اخیر تلاشهای گسترده ای برای نظم بخشی به روند تجارت جهانی صورت گرفته و کشورها تلاش می کنند براساس قوانین بین المللی همکاری های خود را توسعه دهند.
اما ترامپ که وعده حل مشکلات اقتصادی امریکا را داده است نه تنها توجهی به تعهدات بین المللی این کشور ندارد بلکه میکوشد با اعمال فشار برکشورها از انها امتیازات اقتصادی بگیرد و یا با فروش امنیت به کشورها همچون ژاپن آنها را وادار به سرمایه گذاری در امریکا کند. این در حالی است که کشورها این گونه برخورد ترامپ را یک جانبه گرایی تلقی و با ان مخالفند.
«جان هاروود» John Harwood کارشناس مسایل اقتصادی:
تحول در مناسبات تجاری آمریکا و جهان اهمیت بالایی دارد. در ۷۰ سال اخیر یکی از روندهای پایدار اقتصادی آمریکا حرکت به سمت تجارت آزاد بوده است؛ اما در این حوزه نیز ترامپ تغییراتی ایجاد کرده است. ترامپ همچنین فشارهایی بر چین وارد کرده تا این کشور را به قبول شرایط جدید تجاری با آمریکا وادار کند.
این در حالی است که اینگونه اقدامات ناقض قوانین سازمان تجارت جهانی است و نظم تجاری چند دهه اخیر را به هم میزند.
از این رو این تنها چین نیست که به برنامه های اقتصادی رئیس جمهوری امریکا معترض است، زیرا در سالهای گذشته، تلاش های جهانی برای همگرایی منطقه ای و بین المللی و فاصله گرفتن از سیاست های حمایت گرایانه داخلی استوار بوده است.
شرایطی که نه تنها ترامپ آن را نمی پذیرد بلکه در جهت تخریب ان گام برمی دارد که می تواند حرکت متقابل از سوی کشورها را به دنبال داشته باشد.
«فورچون» Fortune کارشناس مسایل بین المللی:
مسلما دیگر کشورها نسبت به اعمال محدودیتهای تجاری از سوی ترامپ واکنش نشان میدهند و این به زیان تجارت جهان و برهم زننده قواعد و رویههایی است که تاکنون رعایت شده است.
یکی از واکنشهایی که ممکن است از سوی اروپا و چین نشان داده شود حرکت مستقل در حوزههایی است که تا قبل از ریاست جمهوری ترامپ، با هماهنگی آمریکا انجام میشد.به همین دلیل صندوق بینالمللی پول هم هشدار داد حمایتگرایی و سیاستهای پوپولیستی از رشد اقتصادی جهان میکاهد و ریسک رکود را بالا میبرد.
در هر حال، دولت پکن تصور می کند نوک پیکان حملات و سیاستهای تجاری امریکا اقتصاد چین است و به همین دلیل بیشتر از سایر کشورها به رفتار ترامپ واکنش نشان می دهد.
دولت چین نگران ان است که سایر کشورها بخصوص اروپایی با حمایت از برنامه های اقتصادی امریکا و نگاه به درون بازارهای چین را در مناطق مختلف جهان محدود کنند.
نویسنده: مجید وقاری
118/116
بیشتر بخوانید:
تاکید چین بر لزوم پایبندی آمریکا به سیاست چین واحد
هشدار چین به امریکا و ژاپن/ تحلیل
پکن: درگیری بین چین و امریکا، برندهای نخواهد داشت