ایران پرس- وزیر امور خارجه چین اعلام کرد، پکن به دنبال ایفای نقش فعال تر سازمان همکاری شانگهای در همکاریهای منطقه ای و بین المللی است.

«وانگ یی» Wang Yi دراین باره گفت، پکن با همکاری دیگر اعضای سازمان همکاری شانگهای تلاش می کند تا این سازمان درباره مسائل مهم مواضعی روشن و شفاف اتخاذ و در روند همکاریهای منطقه ای نقش مهم و برجسته تری ایفا کند.

تاسیس سازمان همکاری شانگهای

سازمان همکاری شانگهای درسال 2001 ازسوی چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی و با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تاسیس شد.

به عبارت دیگر سازمان همکاری­ شانگهای تنها سازمانی شناخته شده است که بیشتر کشورهای آسیای مرکزی، چین و روسیه را با یکدیگر پیوند می­دهد.

لذا برخی محافل سیاسی آنرا فرصتی برای استفاده از ظرفیتهای کشورهای عضو برای تاثیر گذاری بر ساختار فضای منطقه­ ای می دانند. اکنون اما ظاهرا پکن در پی بازتعریف این تاثیر گذاری است و در پی ایفای نقشی فعالتر برای سازمان همکاری شانگهای در عرصه جهانی است. بویژه که اعضای شانگهای خود را درگیر تهدیدات و نگرانی­های مشترک امنیتی می بینند لذا تمایل به گسترش همکاری های همه جانبه نزد اعضا افزایش یافته و بموازات آن شانگهای با پذیرش اعضای جدید درپی گسترش و بسط جغرافیای سیاسی و تاثیر گزاری خود است. 

همکاری در زمینه ­های اقتصادی و انسانی، امنیتی، سیاسی، قضایی و فرهنگی رویکردهایی است که طی همه سالهای شکل گیری شانگهای اعضای مطرح این سازمان بری خود تعریف کرده اند.

دراین خصوص «دکتر علی اکبر ضیایی» معتقد است: سازمان همکاری شانگهای یک سازمان منطقه ای یا فرا منطقه ­ای دیده می­شود که قادر به متحد کردن دولت­ها با مدل­های مختلفی از سازمان های سیاسی است و در نتیجه این همکاری در منطقه­ تحت پوشش آن ثبات برقرار می­گردد.

پژوهشگر سرشناس چینی به نام «ژائو خوآشن» در سال 2000   شش حوزه اولویت استراتژی چین در آسیای مرکزی را مقابله با تروریسم، جدایی ­طلبی و افراط­گرایی، حفاظت از امنیت مناطق مرزی، ترویج ثبات منطقه­ ای و مشارکت در توسعه اقتصادی منطقه، تعریف کرد، ضمن اینکه ممانعت از وضعیتی که منطقه تحت تاثیر دولتها یا واحدهای نظامی دارای موضع ضد چینی باشند و نیز دسترسی به منابع انرژی منطقه ­ای، از دیگر اولویت­هایی بود که در چهارچوب این تعریف قرار گرفت.

بعلاوه اینکه  تقویت موضع چین در چارچوب همکاری­های چند جانبه و تعریف کارکرد سازمان همکاری شانگهای به عنوان مکانیزمی که بتواند یک مدل از رهبری چند جانبه را با حضور چین مورد آزمایش قرار داد، از دیگر اهداف و راهبردهای چین در همکاری موثر با این نهاد تعریف شد. وضعیتی که اکنون وزیر امور خارجه چین را ناگزیر از علنی کردن این رویکرد پکن برای ایفای نقش فعال تر سازمان همکاری شانگهای درهمکاریهای منطقه ای و بین المللی کرده است.112/135

نویسنده : اميرحسين اسدالله منفرد 

بیشتر بخوانید : 

گشایش اجلاس دادستان های کل سازمان همکاری شانگهای با حضور ایران + ویدئو

دعوت رییس جمهوری اسلامی ایران به اجلاس شانگهای

یادبود دریادلان سانچی در شانگهای