ایران پرس- ژاپن همچنان بر روند گفت و گو ها با روسیه برای روشن شدن وضعیت مجمع الجزایر کوریل ( جزایر شمالی ) تاکید دارد و امیدوار است دوطرف به راه حلی برای پایان دادن به اختلافات خود در مورد این جزایر دست یابند.

توکیو19مارس میزبان نشست مشورتی هیات های روسی وژاپنی بود، نشستی که معاونان وزارتخانه های دوکشوردرباره فعالیت های مشترک اقتصادی درجزایر مذکور به تبادل نظرپرداختند.

فومیو کیشیدا وزیرخارجه  ژاپن، با اشاره به این نشست اعلام کرد نتایج حاصل ازمذاکرات مشورتی بین مقامات توکیو و مسکو درباره جزایرمورد اختلاف، فضا  را برای گفت و گوی  وزیران خارجه دوکشور درروز دوشنبه (بیستم مارس) فراهم کرده است.

 

به این ترتیب باید منتظر نتایج گفت و گوی دو وزیرخارجه در باره یک مساله تاریخی حل نشده بود که  آیا این گفت وگوها رضایت دو طرف را در پی خواهد داشت یا به سیاق گفت و گوهای انجام شده دراین سالها، دو طرف حاضر به دادن امتیاز به یکدیگر نیستند و به تعبیری ازمواضع خود عقب نشینی نخواهند کرد.

واقعیت این است که در یک دهه گذشته چندین بار بین مقامات توکیو و مسکو راجع  به جزایر کوریل و تعیین وضعیت حقوقی و مالکیت آن گفت و گوهایی انجام شد اما این گفت و گوها بی حاصل بودند.  چهار جزیره ایتوروپ، کوناشیری، شیکوتان و هابومایی در قالب جزایرکوریل ( به ژاپنی جزایر شمالی ) بعد از جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن «البته از طریق کنفرانس یالتا به اتحاد شوروی» واگذارشد. امریکا نیز در این واگذاری نقش داشت.

این جزایر بعضا مسکونی ولی اهمیت آنها دروجود منابع انرژی و برخورداری از ذخایر ابزیان بعنوان یک منبع مهم و استراتژیکی غذایی است. اهمیت کوریل بیشتربه این است که می تواند محل ورود زیر دریایی های روسیه باشد و نشان دهد که ازاهمیت راهبردی بر خوردار است.

با این حال آنچه از نگاه ژاپن مهم می نماید،الحاق آنها به ژاپن باعث خواهد شد تا این کشورازحیث ژئوپلیتیکی از میدان مانوروسیع تری برخوردار باشد؛هدفی که ژاپن هنوز بدان دست نیافته است.

در این سوی قضیه، روسیه قرار دارد که با رفتارسیاسی و امنیتی خود بویژه درباره این جزایرنشان داده است که تحت هیچ شرایطی،حاضربه انعطاف  نیست.

مدودف یک باردرمقام رئیس جمهوری و باردیگر در مقام نخست وزیر روسیه ازاین جزایردیدارکرد ودستوراستقرار پاره ای تجهیزات دفاعی و امنیتی را صادر کرده بود.

 

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز در این سالها از این جزایر دیدار کرد و متعاقب آن سر گئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم در هماهنگی کامل با پوتین  خاطر نشان ساخت که نمی توان  در باره این جزایر با ژاپن معامله کرد.

برخی اگاهان سیاسی البته  فواید مذاکره را رد نمی کنند و می گویند عرصه سیاست میدان تعامل و تقابل است و لذا روسیه وژاپن در پی یافتن مسیری برای ادامه گفت وگو هستند.

احتمال اینکه گفت وگوی دوطرف به  سمت نوعی مشارکت اقتصادی و صنعتی با هدف بهره گیری ازپتانسیل موجود در این جزایر باشد زیاد است.113/111

بیشتربخوانید:

اعتراض ژاپن به استقرار یگان های نظامی روسیه در جزایر کوریل

مذاکرات روسیه و ژاپن برای حل اختلاف ارضی دیرینه+ ویدئوروسیه - ژاپن ، معضل جزایر کوریل/تحلیل