"کمیته نیروهای مسلح" سنای آمریکا با اکثریت آراء نامزدی "جیمز ماتیس" ژنرال بازنشسته نیروی تفنگداران آمریکا را برای تصدی پست وزارت دفاع تأیید کرد.

این کمیته روز چهارشنبه با ۲۶ رأی موافق در برابر تنها یک رأی مخالف، از نامزدی ماتیس برای ریاست پنتاگون حمایت کرد.

کنگره آمریکا هفته گذشته با حمایت از لغو قانونی که انتصاب جیمز ماتیس را به سمت وزیر دفاع آمریکا با مانع حقوقی مواجه می ساخت، راه را برای تکیه وی بر مسند ریاست پنتاگون هموار ساخت. اعلام نامزدی ماتیس برای وزارت دفاع، با حمایت اعضای دموکرات و جمهوریخواه کنگره آمریکا مواجه شده است.

تایید ماتیس از سوی کمیته نیروهای مسلح سنا در واقع راه برای تایید نهایی وی در روز جمعه 20 ژانویه در سنا هم زمان با آغاز رسمی زمامداری دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا، هموار کرد.

بدین ترتیب باید از هم اکنون ماتیس را به عنوان وزیر دفاع جدید آمریکا محسوب کرد. سئوالی که با آغاز فعالیت ماتیس مطرح می شود این است که رویکرد آینده پنتاگون در قبال مسائل مختلف نظامی داخل و خارج از آمریکا چگونه خواهد بود.

در وهله نخست باید اشاره کرد که با توجه به اینکه جمهوریخواهان به طور کلی همواره خواهان افزایش بودجه و قدرت نظامی آمریکا بوده اند، دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وی بارها در اظهارات خود بر افزایش قدرت نظامی و حتی تقویت زرادخانه هسته ای این کشور تاکید کرده است. لذا می توان  پیش بینی کرد که ماتیس در مقام وزیر دفاع درلایحه بودجه دفاعی سال 2018 آمریکا خواهان افزایش قابل توجه آن در راستای خرید سیستمهای تسلیحاتی جدید و نیز افزایش حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شود. اما از بعد دیگری انتصاب ماتیس اهمیت دارد و آن  موضع ترامپ در قبال تعهدات دفاعی و نظامی خارجی آمریکا است.

پیش بینی می شود که حداقل تا آینده  میان مدت دولت ترامپ کماکان تعهدات نظامی آمریکا در باره  مناطقی که در آن درگیری دارد، مانند افغانستان، عراق و سوریه را ادامه دهد.

در عین حال با توجه به  دیدگاه های ماتیس که بویژه رویکرد منفی  در باره برخی کشورها در خاورمیانه دارد، وی احتمالا تلاش خواهد کرد تا حضور و تاثیر گذاری نظامی آمریکا بویژه در خاورمیانه را افزایش دهد. اما مساله مهم و تاثیر گذار دیگر موضع رئیس دولت جدید آمریکا در قبال سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)است.

ترامپ در آخرین موضع گیری خود بار دیگر رویکرد انتقادی اش در باره ناتو را البته با تاکید بیشتر تکرار کرد که این مساله نگرانی شدید اروپایی ها در باره ادامه روابط دفاعی سنتی دو سوی آتلانتیک را موجب شده است.

انتقادات ترامپ از ناتو را می توان در چند محور عمده خلاصه کرد.از دیدگاه ترامپ ناتو سازمانی دارای مشکلات متعدد است که طراحی، ساختار و تشکیلات آن مطابق با مقتضیات کنونی نیست و در عین حال حتی اعضای اروپایی آن از پرداخت هزینه های این پیمان خودداری می کنند.

بدین ترتیب از نظر ترامپ ناتو اساسا فلسفه وجودی خود را از دست داده و صرفا با دشمن تراشی است که به دنبال یافتن دلیلی برای ادامه بقای خود است.

لذا ترامپ خواهان اصلاح این پیمان غربی ،کاهش شمار اعضای آن  و ازهمه مهمتر تجدید نظر در ساختار آن است.مساله دیگری که ترامپ بارها به آن اشاره کرده، سهم قابل توجه آمریکا در تامین بودجه ناتو است که از دیدگاه ترامپ هیچ توجیهی برای ادامه این وضعیت وجود ندارد.

وی معتقد است که  همکاری آمریکا با ناتو و عمل به تعهداتش در قبال این پیمان صرفا تحت شرایط خاصی ادامه خواهد یافت. در مجموع با توجه به اینکه ترامپ تیمی راست گرا را از جمله در زمینه دفاعی وامنیتی فراهم کرده است، می توان پیش بینی کرد که جیمز ماتیس رئیس جدید پنتاگون نیز در همین راستا سیاست گذاری و اقدام خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: 

کنگره آمریکا راه را برای انتخاب ماتیس به سمت وزیر دفاع هموار کرد

معرفی ژنرال ماتیس به عنوان وزیر دفاع بعدی آمریکا

"جیمز ماتیس" نامزد ترامپ برای وزارت دفاع

/113/112