6 کشور آلمان، فرانسه، هلند، اسپانیا، فنلاند و دانمارک پیشنهاد اصلاح ساختار تحریمهای اعمالی علیه سوریه مشروط به تعهد دمشق به رعایت حقوق بشر و حقوق اقلیت ها را ارائه کرده اند.
در این پیشنهاد شش کشور عضو اتحادیه اروپا، بازگشایی کانال های مالی میان این اتحادیه و سوریه مورد تاکید قرار گرفته است.
بیش از یک ماه از سقوط نظام سیاسی سوریه و سرنگونی بشار اسد از قدرت میگذرد. یکی از علل اصلی سقوط بشار اسد از قدرت، بحران اقتصادی حاکم بر سوریه بود. بحران اقتصادی سبب فشار بیسابقه اقتصادی بر مردم سوریه شد. این فشار اقتصادی به حدی بود که میانگین حقوق کارمندان در سوریه ۲۰ دلار بود در حالی که تورم دست کم ۱۰ برابر میانگین حقوق بود.
علل متعددی در خصوص بحران اقتصادی سوریه وجود دارد، اما بدون تردید وضع تحریمهای ظالمانه از مهمترین این علل بود. آمریکا از سال ۲۰۲۰ تحریمهای سزار را علیه سوریه اجرایی کرده است. این تحریمها به مانع بزرگی برای هرگونه سرمایهگذاری و درآمدزایی دولت سوریه تبدیل شد. در حالی که کشورهای زیادی از جمله کشورهای عربی خواستار سرمایهگذاری در سوریه شده بودند، تحریمها مانع انجام آن شد. در نتیجه، بحران اقتصادی در سوریه هر سال وخیمتر شد و نهایتا نیز به سرنگونی بشار اسد از قدرت انجامید.
اکنون با سرنگونی نظام بشار اسد، کشورهای اروپایی خواستار اصلاح ساختار تحریمها شدند. در همین راستا، آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان به سوریه وعده کاهش تحریمهای اتحادیه اروپا با توجه به سرنگونی دولت بشار اسد، حاکم قدیمی این کشور را داده است.
این مقام آلمانی در حاشیه کنفرانس بینالمللی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی در توجیه این تصمیم خود گفت: "به عنوان یک جامعه بینالمللی، با وجود همه بدبینیهای موجه، نباید اجازه دهیم فرصت آینده برای سوریه از بین برود. به همین دلیل است که ما بهعنوان آلمان و اروپا در حال برداشتن اولین قدمهای ملموس در این راستا هستیم."
این اظهارات نشان میدهد که کشورهای غربی زمانی که با دولتی مخالف باشند حقوق بشر برای آنها بیمعنا است و بیشترین فشارها را در قالب تحریمهای ظالمانه بر شهروندان آن کشور وارد میکنند. این رویکرد ابزاری از تحریم در قبال سوریه اجرا شد. اکنون در حالی که تحریر الشام همچنان در لیست تروریسم قرار دارد، سخن از اصلاح ساختار تحریم به میان آمده است. دلیل این موضوع نیز حرکت تحریر الشام بر مدار سیاستهای غرب به خصوص تهدید نبودن برای رژیم صهیونیستی است.
این استفاده ابزاری غرب از اهرم تحریم در قبال همه کشورهای مستقل انجام میشود. این سیاست علیه جمهوری اسلامی ایران نیز استفاده میشود. مردم سوریه نیز قربانی تحریمهای ظالمانه غرب هستند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117