به رغم بی نتیجه بودن این تحریم ها واشنگتن هم چنان بر افزایش تحریم ها تاکید می کند.
دولت آمریکا در جدید ترین اقدام خود در چارچوب اجرای وعده ترامپ در واکنش به حمله موشکی سپاه پاسداران به پایگاههای نظامی این کشور در عراق، تحریم های جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه در بیانیه ای از تحریم هشت مقام ایرانی از جمله "محسن رضایی" دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، "علی شمخانی" دبیر شورای عالی امنیت ملی و "محمدرضا نقدی" معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر داد.
طبق این تحریم، ورود مقامات یادشده به آمریکا ممنوع و اموالشان در این کشور توقیف می شود.
مسئولان جمهوری اسلامی ایران بارها ضمن رد این گونه وابستگی ها به آمریکا تاکید کرده اند که هراسی از این تحریم ها ندارند.
در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا همچنین علاوه بر این مقامات، 17 تولیدکننده فلزات و شرکتهای معدنی ایران، شبکهای شامل سه نهاد مستقر در چین و یک کشتی فعال در انتقال فلزات ایران تحت تحریم های جدید واشنگتن قرار گرفته است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است: همزمان با اعلام این تحریمها، ترامپ فرمان اجرایی را امضا کرد که هدف آن محدود کردن منابع مالی مورد استفاده تهران در بخشهای عمران، ساخت و ساز، معدن، نساجی و نیز تحریم همکاران اقتصادی این بخش ها است.
ترامپ روز چهارشنبه در سخنرانی خود در واکنش به حمله موشکی ایران به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق در اظهاراتی منفعلانه، صرفا ادعاهای قبلی اش درباره ایران را تکرار کرد و وعده تحریم های جدید علیه ایران را داد.
این تحریم ها در چارچوب سیاست فشار حداکثری اعمال می شود.
آمریکا بارها اعلام کرده که هدف این سیاست، رسیدن به توافقی جدید با تهران است که در آن به همه مسائل مورد نظر آمریکا پرداخته شود.
دولت ترامپ بارها تاکید کرده که بی سابقه ترین تحریم ها در طول تاریخ را برای وادار کردن ایران به تسلیم در برابر خواسته های نامشروع و غیر قانونی واشنگتن علیه ایران اعمال می کند.
"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا روز جمعه در سخنانی هدف از این تحریم ها را تغییر رفتار ایران اعلام کرد.
آمریکایی ها بدون توجه به بی نتیجه بودن تحریم های خود در تغییر رفتار تهران و یا اجابت خواسته های واشنگتن هم چنان بر طبل تحریم ها و تشدید فشارها علیه ایران می کوبند.
به رغم اقدامات خصمانه واشنگتن، ایران بارها تاکید کرده است که تسلیم فشارهای آمریکا به منظور تسلیم در برابر خواسته های استکباری آن نمی شود.
ترامپ قبلا وعده داده بود در صورت تحقق وعده ایران درباره انتقام سخت از آمریکا به دلیل ترور ناجوانمردانه سردار سپهبد "قاسم سلیمانی" و همرزمانش، 52 نقطه ایران را هدف قرار خواهد داد، اما پس از اقدام انتقامی ایران، به بهانه اینکه حمله موشکی ایران تلفاتی نداشته و خسارات اندکی برجا گذاشته، در موضعی انفعالی از تشدید تحریم ها علیه ایران سخن گفت و خواهان خارج شدن اعضای گروه 1+4 از برجام شد.
اما روسیه، چین، فرانسه، آلمان و بریتانیا به علاوه اتحادیه اروپا یکصدا با این خواسته ترامپ مخالفت کردند و بدین ترتیب رئیس جمهور جنجالی آمریکا یک بار دیگر مفتضح و رسوا شد.
نکته مهم اینکه دولت ترامپ که دست خود را برای اعمال فشار بیشتر بر ایران خالی می بیند، ظاهرا چاره ای ندارد جز اینکه هر از چند گاهی به اعمال تحریم های جدید علیه مقامات و بخش های مختلف اقتصادی ایران بپردازد، در حالی که دیگر چیز چندانی برای تحریم کردن باقی نمانده است.
به همین دلیل واشنگتن حتی ادعاهای ظاهری قبلی خود درباره رعایت جنبه های انسانی در این تحریم ها را کنار گذاشته و آشکارا بر تشدید فشار بر مردم ایران با ایجاد محدودیت در زمینه تامین مواد غذایی و اقلام دارویی تاکید می کند.
یکی از جنبه های آشکار ضد انسانی تحریم های آمریکا علیه ایران، ایجاد محدودیت های تعمدی به منظور ممانعت از دستیابی ایرانیان به داروهای حساس و حیاتی به ویژه برای بیماران مبتلا به بیماری های خاص است.
با این حال تهران دوره فشار جدی تحریم های ضدایرانی واشنگتن را پشت سر نهاده و نهادهای مالی و اقتصادی بین المللی از جمله بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در گزارشهای اخیر خود اعلام کردهاند که اثر تحریمها بر اقتصاد ایران تخلیه شده و اقتصاد ایران میتواند از سال 2020 به روند عادی بازگردد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/117
بیشتر بخوانید:
پس از انتقام سخت/ وضع تحریم های جدید آمریکا علیه ایران
عقبنشینی ترامپ از تهدید ایران پس از حمله موشکی سپاه
تشریح جزئیات پاسخ موشکی ایران به آمریکا توسط سردار حاجی زاده