ایران پرس:  روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی نوشت برخی از کشورهای غربی حامی تحریم‌های روسیه، واردات از این کشور را از ماه فوریه 2022 به بعد افزایش داده‌اند.

 روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی نوشت برخی از کشورهای غربی حامی تحریم‌های روسیه، واردات از این کشور را از ماه فوریه 2022 به بعد افزایش داده‌اند.کشورهای بلوک غرب که خرید کالاها و محصولات از روسیه را به نحو قابل توجهی افزایش داده اند، نقش فعالی در مخالفت با عملیات نظامی این کشور در اوکراین داشته اند‌ از جمله می‌توان به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آنهایی که از تحریم های ضد روسیه حمایت می کنند، اشاره کرد.

در این راستا خرید کالاهای روسی از سوی اسپانیا افزایش 112 درصدی را ثبت کرده و در عین حال صادرات روسیه به بلژیک 130 درصد بیشتر شده است.هلند نیز واردات از روسیه را 74 درصد افزایش داده و خرید کالاها و محصولات روسی از سوی ژاپن نیز 40 درصد رشد داشته است.در حالی که آلمان و نروژ، واردات از روسیه را به ترتیب 38 و 21 درصد افزایش داده اند.علاوه بر این، کل مبادلات تجاری روسیه با هلند 33 درصد، با ژاپن 13 درصد و با بلژیک 84 درصد افزایش یافته است. به نظر می رسد کشورهای اروپایی راه هایی برای دور زدن تحریم های روسیه یافته اند برای نمونه دولت هلند 91 مجوز برای معافیت کسب و کارها از اجرای تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه صادر کرده است.

یک سخنگوی وزارت خارجه هلند گفت: این وزارتخانه به همراه وزارت امور اقتصادی، دارایی، زیرساخت ‌ها و آموزش و پرورش، اجازه یافته‌اند تا معافیت‌هایی از تحریم‌‌ها اعطا کنند و در مواردی خاص درجه‌ای از انعطاف‌پذیری از خود نشان دهند.

این آمارها نشان می دهد که به رغم جنجال غربی ها در باره به راه انداختن بزرگترین کارزار تحریمی علیه روسیه با هدف متوقف کردن آن از ادامه عملیات ویژه نظامی در اوکراین و تضعیف اقتصاد روسیه و در نتیجه ماشین جنگی آن،  اما کشورهای بلوک غرب خود تبدیل به بزرگترین مشتریان مسکو شده اند. با گذشت 8  ماه از جنگ اوکراین و اعمال گسترده ترین و بی سابقه ترین تحریم ها علیه روسیه به این بهانه ، اما شواهد کنونی حاکی از شکست غرب در رسیدن به هدف خود یعنی تضعیف روسیه و نیز دو دستگی در اردوگاه اروپا است.

در این زمینه روزنامه گاردین در اواخر ژوئیه 2022 در مطلبی با بیان اینکه اقدامات غرب علیه روسیه نتیجه عکس داده، تحریم‌های اروپا و آمریکا را نسنجیده‌ترین سیاست تاریخ کنونی حوزه بین‌الملل ارزیابی کرد و نوشت: ولادیمیر پوتین از همیشه قدرتمندتر شده است. با وجود شواهد بسیاری که نشانگر شکست تحریم‌ها علیه روسیه است، هنوز هیچ یک از رهبران غرب جرات آن را نداشته که تحریم‌ها را زیر سوال ببرد. چراکه اعتراف به شکست و یا حتی تصور آن هم توهین به مقدسات تلقی می‌شود. غربی ها بر این تصور بودند که با تحریم های فلج کننده علیه روسیه می توانند بسرعت اقتصاد آن را نابود کرده و در نتیجه بخش نظامی این کشور اعم از تولید تسلیحات و نیز نیروهای روسی مستقر در اوکراین را به تنگناها و محدودیت های شدید روبرو سازند و در نتیجه توازن قوا را به نفع نیروهای اوکراینی در جبهه های جنگ در این کشور رقم بزنند.

این اعتراف تلخ و سنگین برای غربی ها پس از اعلام کارزار تحریمی ، اقتصاد ، سیاسی و دیپلماتیک علیه روسیه به معنای شکست هژمونی غرب به سر کردگی آمریکا و ناتوانی آن در رسیدن به اهداف خود به رغم سرمایه گذاری های کلان مالی و تسلیحاتی به نفع اوکراین است. اکنون روسیه از لحاظ اقتصادی در موقعیت تثبیت شده ای قرار داشته و از طریق ارتباط نزدیک با متحدان خود توانسته بر شرایط ومحدودیت های تحریمی غلبه کند. روبل به عنوان واحد پول روسیه در سال جاری به یکی از قوی‌ترین ارز‌های جهان بدل شده و از ژانویه ۲۰۲۲ تاکنون نزدیک به ۵۰ درصد تقویت شده است.ضمن اینکه آمارهای ذکر شده در گزارش نیویورک تایمز نشان می دهد که رویکرد جدید سیاست خارجی روسیه موسوم به چرخش به سوی شرق که از سال 2014 در پیش گرفته بود و پس از جنگ اوکراین تشدید شده ، حاصل آن افزایش قابل مراودات اقتصادی و تجاری روسیه با کشورهایی مانند چین ، هند و ترکیه است. هند و ترکیه به عنوان واردکنندگان بزرگ کالاها و محصولات روسی ظاهر شده اند و میزان واردات شان از این کشور به ترتیب  430 و 213 درصد  افزایش یافته است. صادرات روسیه به چین نیز 98 درصد افزایش یافته است.

این درحالی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند که آثار و پیامدهای اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین بر بلوک غرب به ویژه  کشورهای اروپایی طولانی مدت خواهد بود و بیش از 20 سال ادامه خواهد داشت. این آثار حاصل همراهی این کشورها با سیاست های آمریکا در حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه است.

119

نویسنده: سيدرضا مير طاهر