بلاول بوتو زرداری در نشست کمیته روابط خارجی سنای این کشور گفت، اگر تهدیدهای تروریستی از سوی حکومت طالبان در افغانستان و جهان جدی گرفته نشود، پیامدهای فاجعهباری به دنبال خواهد داشت.
زرداری با درخواست ازطالبان افغانستان برای مقابله با گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان تاکید کرد تاکنون دهها بارها تروریستها به مواضع مختلف پاکستان حمله کرده اند و این نگرانی اصلی اسلام آباد است .
در دو سال گذشته که طالبان مجددا به قدرت در افغانستان باز گشت یکی از مهمترین چالشهای آن با دولت پاکستان استقرار نیروهای گروه تروریستی تحریک طالبان در خاک افغانستان و استفاده ار خاک این کشور برای حمله به مواضعی در خاک پاکستان است که تاکنون تلفات زیادی نیز در پی داشته است.
بی توجهی طالبان به این نگرانی که از نگاه پاکستان نوعی مهمان نوازی طالبان از تحریک طالبان براساس روابط سنتی دو طرف است باعث شد تا ارتش پاکستان تا مرحله انجام عملیات در خاک افغانستان طالبان را تهدید کند.
با این حال به نظر می رسد طالبان از مساله تحریک طالبان می کوشد به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف منطقه ای خود استفاده کند.
« احمد منصور خان » کارشناس مسایل سیاسی در این باره می کوید :"طالبان براین تصور است که با گرو کشی یک مساله از همسایگان افغانستان می تواند در منطقه برنامه ها و اهداف خود را به پیش ببرد.
به نظر می رسد طالبان در قبال پاکستان مساله تحریک طالبان را گرو گرفته است تا از فشارهای اسلام اباد بر طالبان بکاهد و در همان حال این گروه بتواند به اصطلاح موضع مستقل از پاکستان اتخاذ کند"
در این میان انچه مهم است مسئولیت پذیری حکومتها در برابر همسایگانشان است . هر چند طالبان هنوز به عنوان حکمران رسمی در افغانستان مورد پذیرش بین المللی و حتی همسایگان افغانستان قرار نگرفته است با این حال طالبان در عمل نشان داده است که نه تنها حاضر به پذیرش مسئولیت همسایگی نیست بلکه در حال دردسر افرینی منطقه ای است که قطعا در رویکرد جهانی در بررسی و ارزیابی عملکرد این گروه در افغانستان تاثیر گذار است و نمره آن بدون شک منفی خواهد بود.
گزارشهایی گه از سوی مجامع جهانی منتشر میشود بر تبدیل افغانستان به محلی برای استقرار گروههای تروریستی حکایت دارد که با شعارهای اولیه این گروه کاملا تناقض دارد.
«داود ختک »کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:"طالبان تصور می کند با درگیر کردن خود با همسایگان افغانستان و بی مسئولیتی در برابر تعهدات حاکمیتی، می تواند به حکمرانی خود در افغانستان ادامه دهد این در حالی است که طالبان یک بار تجربه ناموفق حاکمیت در افغانستان را دارد و اخیرا کشورهای اروپایی نیز در مورد تضمین ادامه حاکمیت طالبان به این گروه هشدار دادند.بنابرابن طالبان برای ادامه حیات سیاسی خود نیازمند همکاری با همسایگان افغانستان و مسئولیت پذیری در برابر انها است"
در هر حال، سخنان بلاول بوتو زرداری مبنی بر نگرانی کشورهای همسایه از جمله پاکستان درباره تشکیل حکومت فراگیر، رعایت حقوق زنان و دختران و تهدید نبودن افغانستان برای کشورهای همسایه موضوع مهمی است که از سوی محافل منطقه ای و جهانی به طور جدی دنبال می شود و طالبان با نادیده گرفتن انها در واقع خود را در رویارویی با جامعه جهانی قرار می دهد.
در این حال همسایگان افغانستان از جمله پاکستان انتظار دارند طالبان به تعهدات خود بخصوص در مورد امنیت و مسایل زیستی عمل کند و مانع از بروز بحران در منطقه شود که بنا به اعلام ارتش پاکستان،کشورهای منطقه ای از جمله ارتش این کشور از توانایی و قابلیت لازم برای سرکوبی هر گونه عوامل ناارامی سازمان یافته و غیره برخوردارند و طالبان نباید اجازه دهد صبر کشورهای منطقه لبریز شود.
نویسنده : مجید وقاری
112
بیشتر بخوانید:
زرداری: پاکستان با حکومت افغانستان تعامل می کند
تاکید «بلاول بوتو زرداری» بر تعامل با دولت طالبان در افغانستان