ایران پرس: هیات روسیه در پنجاه و سومین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار ادامه جمع آوری اطلاعات و تحقیقات در مورد جنایات ایالات متحده در افغانستان شد.

«یاروسلاو یریومین»، دیپلمات روس در این نشست گفت: جامعه بین‌المللی باید جنایات جنگی را که نظامیان آمریکایی و ناتو در طول حضور 20 ساله خود در افغانستان مرتکب شدند، به خاطر بسپارد.

آمریکا در دوره ریاست جمهوری "جورج دبلیو بوش" پس از حملات 11 سپتامبر2001 به بهانه به اصطلاح مبارزه جهانی با تروریسم و سرنگون کردن حکومت طالبان که آن  را متهم به همدستی با القاعده کرده بود، به افغانستان حمله و این کشور را اشغال کرد.

اگرچه طی 20 سال اشغال این کشور، آمریکا همواره مدعی دفاع از حقوق بشر، برقراری آزادی و دموکراسی در افغانستان و مبارزه با تروریسم بود اما خروج نیروهای آمریکایی و انتشار اسنادی از دوره اشغالگری آمریکا به ویژه کشتار مردم افغانستان توسط نظامیان آمریکایی و ناتو خط بطلانی بر همه ادعاهای آمریکا بود.

 در واقع آمریکا در مدت دو دهه حضور در افغانستان مرتکب نقض حقوق بشر، جنایات جنگی بسیار در این کشور شده است. در این مدت تعداد زیادی از مردم افغانستان بر اثر بمباران جنگنده های آمریکا جان خود را از دست دادند، بسیاری از کودکان کشته و از آنها سواستفاده شد.

براساس آمار سازمان ملل متحد فقط طی سی ماه آخر حضور آمریکا در افغانستان، 6 هزارو 320 کودک در این کشور کشته یا مجروح شدند.در یکی از آخرین حملات نظامیان آمریکا  خانه ای در حومه فرودگاه کابل هدف حمله پهپادی قرار گرفت که براثر آن، ده نفر از جمله هفت کودک کشته شدند،اگرچه آمریکایی ها آن را غیرعمد اعلام کردند.

حضور نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان ظرف دو دهه گذشته، حاصلی جز افزایش ناامنی، فقر، تولید و قاچاق مواد مخدر و گسترش تروریسم نداشته است؛ چنانکه «جان سوپکو» بازرس کل ویژه در گزارشی نوشت: در واقع منابع مالی که آمریکایی ها مدعی خرج کردن آن در افغانستان هستند تاثیری در مسیر بهبود زندگی مردم افغانستان که از جنگ و خرابی های گسترده دچار رنج هستند نداشته است.

اگرچه از همان ابتدای خروج  برخی نهادهای بین المللی چون دیدبان حقوق بشر از «دیوان کیفری بین‌المللی» خواستند جنایات جنگی همه طرف‌ها در افغانستان را بررسی کند اما پس از مدتی به دلیل فشارها و تهدیدات وارده ، دیوان کیفری بین المللی از رسیدگی به جنایات جنگی نظامیان آمریکایی و ناتو عقب نشینی کرد و تحقیقات درباره جنایت جنگی در افغانستان در سال ۲۰۲۰ تعلیق شد؛ با این حال جنایات آمریکا غیر قابل چشم پوشی است.

برخورد سیاسی با جنایات آمریکا در افغانستان در حالی است که دیوان کیفری بین المللی در اقدامی کاملا سیاسی و در راستای خواسته آمریکا حکم بازداشت «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه را با ادعای جنایت جنگی در اوکراین صادر کرده است.

این دیوان مدعی شده پوتین «مسئول ارتکاب جرائم جنگی» از جمله «انتقال غیرقانونی کودکان از مناطق اشغالی اوکراین به روسیه» است. در این زمینه «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه با انتقاد از بررسی نشدن جنایات جنگی غرب در افغانستان، اظهار داشت، آمریکا و غرب برای گریز از این مسئله، دیوان کیفری بین المللی را تحریم کردند.

به نظر می رسد درخواست دوباره مسکو و اصرار به پیگیری جنایات آمریکا از جانب روسیه  در راستای افشای هر چه بیشتر رویکرد دوگانه غرب ونهادهایی مانند دیوان بین المللی کیفری در قبال جنایات علیه بشریت است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

 112