ایران پرس: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه فرمان اجرایی را امضا کرد که بر اساس آن سرمایه‌گذاری‌های خاص ایالات متحده در شرکت‌های فناوری‌های حساس در چین محدود می‌شود.

تقابل آمریکا و چین

این فرمان رئیس جمهور آمریکا به وزیر خزانه‌داری این کشور اجازه می‌دهد تا برخی از سرمایه‌گذاری‌های ایالات متحده را در شرکت‌های چینی در سه بخش نیمه‌رساناها و میکروالکترونیک، فناوری‌های اطلاعات کوانتومی و سیستم‌های هوش مصنوعی خاص ممنوع یا محدود کند. این مقررات تنها بر سرمایه‌گذاری‌های آینده تأثیر می‌گذارد و سرمایه‌گذاری‌های موجود را شامل نمی‌شود.

بایدن هم چنین در نامه‌ای به کنگره اعلام کرد که برای مقابله با تهدید پیشرفت کشورهایی مانند چین در حوزه فن‌آوری‌های حساس و محصولات حیاتی برای ارتش، اطلاعات، نظارت یا قابلیت‌های سایبری ، وضعیت اضطراری ملی اعلام می‌کند.این پیشنهاد سرمایه‌گذاری در شرکت‌های چینی را در حوزه توسعه نرم‌افزار برای طراحی تراشه‌ها و ابزارهایی برای تولید آنها هدف قرار می‌دهد.

اقدام جدید واشنگتن برای ایجاد مانع و محدودیت برای شرکتهای چینی

ایالات متحده، ژاپن و هلند به عنوان کشورهای پیشرو در این حوزه محسوب می‌شوند و دولت چین در تلاش برای ارتقا توان داخلی و دستیابی به دانش فنی و جایگزینی تولیدات بومی به جای استفاده از محصولات این سه کشور در این حوزه است.

اقدام جدید واشنگتن برای ایجاد مانع و محدودیت برای شرکتهای چینی که در حوزه فن آوری های حساس فعالیت دارند نشان دهنده عزم دولت بایدن برای مقابله با قدرت فزاینده و رو به توسعه چین در عرصه های مختلف و چالش روز افزون دو کشور است. اگرچه مقامات آمریکایی مدعی اند که این ممنوعیت‌ها برای مقابله با حادترین تهدیدات علیه  امنیت ملی این کشور اعمال می‌شود و با هدف جدا کردن اقتصاد واشنگتن و پکن که به شدت به یکدیگر وابسته هستند، انجام نشده است اما این اقدام می‌تواند به تنش‌ها بین دو اقتصاد بزرگ جهان دامن بزند.

پیش از این یعنی در اواسط نوامبر 2022جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قانون تحریمی را به امضا رساند که براساس آن خرید و استفاده از تجهیزات مخابراتی از شرکت های چینی و به ویژه هوآوی غول مخابراتی این کشور به دلیل تهدید‌های امنیتی ممنوع شد.این قانون پیشتر به اتفاق آرا در کنگره به تصویب رسیده بود وبا امضای بایدن وارد فاز اجرایی شد. پیش از این نیز ۵ شرکت بزرگ چینی از جمله «هوآوی » و «زد تی ایی »که در زمینه مخابراتی و تجهیزات ارتباطی وابر رایانه ها فعالیت دارند به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا معرفی شده بودند.«تیان لویی» کارشناس حوزه فناوری می گوید : آمریکا به بهانه ملاحظات امنیت ملی، پنج شرکت چینی  در زمینه ابررایانه ها را مورد تحریم قرار داد که هدف از آن همانند تحریم فناوری اینترنت نسل پنج شرکت هواوی ، قطع زنجیرۀ عرضه شرکت های چینی و تضعیف توانایی توسعۀ علمی و فنی و اقتصادی چین است.

آمریکا هم چنین با اشاره به نگرانی های امنیت ملی با متحدانش به ویژه در اروپا برای عدم استفاده از تجهیزات هواوی در شبکه های مخابراتی اینترنت نسل پنجم رایزنی کرده وآنها را تحت فشار گذاشته است. اقدامات تحریمی آمریکا علیه شرکتهای بزرگ فن آوری و مخابراتی چین ، در راستای ایجاد محدودیت ها و فشار هر چه بیشتر علیه چین با هدف تضعیف این کشور و جلوگیری ازییشرفت های تکنولوژیک آن صورت گرفته است. البته اختلافات بین آمریکا و چین  فقط محدود به حوزه تکنولوژی نیست و ابعاد مختلف سیاسی ، تجاری و اقتصادی ، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد.

پول آمریکا به رشد ارتش چین کمک کرده است

نکته قابل توجه اینکه اقدامات ضد چینی دولت بایدن که روند فزاینده ای را دنبال می کند با حمایت کنگره مواجه شده است. در این راستا  «چاک شومر» رهبر دموکرات‌های سنا با ستایش از فرمان اجرایی بایدن گفت: برای مدت طولانی، پول آمریکا به رشد ارتش چین کمک کرده است. امروز ایالات متحده اولین گام راهبردی را برمی‌دارد تا اطمینان حاصل کند که سرمایه‌گذاری آمریکا برای تامین مالی پیشرفت نظامی چین انجام نمی‌شود.این در حالی است که جمهوری‌خواهان سنای آمریکا دستور بایدن را ناقص و ناکافی تلقی کرده و خواهان تشدید برخورد با چین هستند. «مارکو روبیو» سناتور جمهوریخواه گفت: پیشنهاد مختصر دولت بایدن تقریبا خنده‌دار است. این پیشنهاد مملو از حفره‌هایی است که به صراحت ماهیت استفاده دوگانه فناوری‌های مهم را نادیده می‌گیرد و صنایعی را که دولت چین حیاتی می‌داند را شامل نمی‌شود.

آمریکا مدتهاست که دراسناد بالا دستی خود چین را به عنوان مهمترین تهدید علیه خود و نیز جهان غرب شناسایی کرده و بر لزوم مقابله با بلند پروازی های پکن تاکید می ورزد.مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت بایدن بارها چین را مهمترین چالش ژئوپلیتیکی آمریکا اعلام کرده و مدعی قصد آن برای تغییر نظام بین المللی مبتنی بر نظم لیبرال شده اند.این تصویر سازی مبتنی بر چین هراسی با توجه به رویارویی رو به رشد ایالات متحده و چین در عرصه منطقه ای و جهانی قابل تبیین است. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

113

بیشتر بخوانید:

واکاوی چرایی عصبانیت آمریکا از همکاری چین و روسیه