ایران پرس: هجدهمین نشست فوق‌العاده و مجازی وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی روز گذشته (31 جولای) جهت بررسی هتک حرمت مجدد قرآن کریم در سوئد و دانمارک برگزار شد.

اهانت به قرآن کریم از سلوان مومیکا پناهجوی عراقی در سوئد آغاز شد. مومیکا روز 28 ژوئن با حمایت پلیس سوئد، نسخه‌ای از قرآن کریم را مقابل سفارت عراق در استکهلم سوزاند.

در پی واکنش مردم مسلمان عراق به این اقدام هتاکانه، وی این اقدام موهن را یک هفته بعد نیز تکرار کرد. در دانمارک نیز اعضای یک گروه ضد اسلام، با سر دادن شعارهایی ضد اسلام و عراق، به پرچم عراق و قرآن کریم اهانت کردند و این اهانت را با وجود اعتراض گسترده مردم کشورهای اسلامی تکرار کردند.

سازمان همکاری اسلامی یک ماه پس از این اهانت‌های مکرر به قرآن کریم، نشست فوق‌العاده برگزار کرد. دو انتقاد به عملکرد این سازمان در این خصوص وارد است. اول اینکه؛ واکنش دیرهنگامی نشان داد و دوم اینکه؛ این نشست را به صورت حضوری برگزار نکرد تا تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد. با این حال، برگزاری این نشست نیز حاکی از شدت گرفتن نگرانی‌ها در کشورهای اسلامی در خصوص اهانت به قرآن کریم در برخی از کشورهای اروپایی است.

نشست روز گذشته سازمان همکاری اسلامی در پی ناامیدی از انجام اقدامی توسط دولت‌های سوئد و دانمارک برای جلوگیری از هتک حرمت قرآن کریم برگزار شد و می‌تواند نقطه شروع خوبی برای دفاع از مقدسات اسلامی باشد. در همین راستا، حسین ابراهیم طاها، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی به کشورهای عضو این سازمان توصیه کرد که طبق صلاحدید خود اقدامات حاکمیتی را درباره روابط با سوئد و دانمارک انجام دهند.

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان هم گفت: «از تمامی کشورها و اعضای سازمان همکاری اسلامی دعوت می‌کنیم که در کنار یکدیگر جهت اتخاذ اقداماتی عملی و کارآمد برای جلوگیری از تکرار این تعرض‌ها تلاش کنند.» به عبارت دیگر، اگرچه اقدام سازمان همکاری اسلامی دیرهنگام بود، اما نشان داد ادامه اهانت به قرآن کریم می‌تواند تبعاتی برای سوئد و دانمارک در روابط با کشورهای اسلامی داشته باشد.

دو پیشنهاد حسین امیرعبداللهیان در نشست روز گذشته سازمان همکاری اسلامی نیز مهم بود. امیرعبداللهیان خواستار جرم‌انگاری اهانت به قرآن کریم و همچنین اعزام هیاتی از سازمان همکاری اسلامی به دو کشور سوئد و دانمارک شد. این پیشنهادها از این جهت حائز اهمیت است که می‌تواند تعقیب قضایی اهانت کنندگان به قرآن کریم را در محافل قضایی در پی داشته باشد.

از سوی دیگر اعزام هیاتی از سازمان همکاری اسلامی به دو کشور سوئد و دانمارک نیز ضمن اینکه زمینه گفتگو و مذاکره با مقامات این کشورها درباره لزوم احترام به مقدسات اسلامی را فراهم می‌کند، چهره رحمانی و مسالمت‌جویانه دین مبین اسلام را نیز به تصویر می‌کشد. در حالی که در کشورهای غربی مجوز اهانت به قرآن کریم داده می‌شود، کشورها اسلامی ضمن خودداری از اهانت به مقدسات اروپایی‌ها، بر گفتگو و مذاکره برای مواجهه با چنین اقدام‌هایی تأکید دارند.

نویسنده: سید رضی عمادی

113