در این راستا، «علی احمد کرتی» دبیرکل جنبش اسلامی سودان درباره پیامدهای منفی وابستگی این کشور به بیگانگان و ایجاد ناامنی در منطقه هشدار داد.
دبیرکل جنبش اسلامی سودان با اشاره به اینکه عمل سیاسی حق ذاتی همه مردم سودان است، آشتی ملی را که شامل تمام طیفهای سیاسی و اجتماعی بدون جانبداری یا استثناء باشد، خواستار شد تا دوره انتقالی، به سمت اصلاح همه جانبه سیاسی سوق داده شود.
سودان از اکتبر 2021 و در پی کودتای نظامی در این کشور با تشدید بحران سیاسی ناشی از ادامه حضور نظامیان در راس قدرت روبه رو است. به رغم خواست مردم این کشور، نظامیان در پی کودتا، همچنان قدرت را در دست دارند.
این در حالی است که مردم این کشور به ویژه طی یک سال گذشته با برگزاری تجمعات اعتراض آمیز، همواره خواستار انتقال مسالمت آمیز قدرت به غیر بودند.
در پی تشدید بحران سیاسی در سودان که افزایش مداخلات خارجی را در این کشور در پی داشته است، طی چند روز گذشته گروههای مدنی و شورای حاکمیتی نظامی سودان، توافقنامه ای را برای حل بحران سیاسی کنونی سودان امضا کردند. براساس این توافق، گروههای مدنی و نظامی در سودان بر سر یک دوره انتقالی 24 ماهه توافق کردند که از زمان انتخاب نخست وزیر انتقالی آغاز خواهد شد.
به رغم امضای توافقنامه، بسیاری از گروه های سیاسی نگران فشار خارجی و مداخلات بیگانگان دراین کشور هستند. بسیاری از تظاهر کنندگان با شعار «استعمار جدید را نمیخواهیم»، «مداخلات خارجی در امور داخلی سودان را نمیخواهیم» و «سودان کشور آزادی است» خواستار توقف دخالت های خارجی را در این کشور شده اند.
در واقع ادامه قدرت نظامیان در سودان سبب شده تا نفوذ کشورهای خارجی به ویژه عربستان و رژیم صهیونیستی در سودان افزایش یابد؛ موضوعی که خواست شهروندان این کشور نیست. آنها حتی خواستار اخراج « فولکر پرتس» فرستاده سازمان ملل به سودان شده اند.
سودانی ها معتقدند می توانند مشکلات خود را بدون دخالت سفارتخانه های خارجی در خارطوم حل کنند. این درحالی است که بسیاری از کشورها و نهادهای بین المللی اکنون به بهانه برقراری صلح و حل بحران سیاسی در این کشور، طرح های مختلف ارایه داده و خواستار تبعیت سودان از سیاست های آنان شده اند. معترضان سودانی می گویند هدف خارجیها، تحمیل قیمومیت بر آنها و سوءاستفاده از مسائل و مشکلات سودان به نفع خودشان است.
تشدید بحران سیاسی در سودان درحالی است که طی ماه های گذشته بر خلاف وعده های دولت، شرایط اقتصادی نیز در این کشور بیش از پیش رو به اضمحلال رفته است و فقر و بیکاری دو عاملی که باعث بروز انقلاب مردمی در این کشور شد، افزایش یافته است.
«عادل احمد اسماعیل» عضو اتحادیه آزمایشگاههای پزشکی سودان با اشاره به اینکه هدف پرده برداشتن از ادعاهای دروغین دولت است که به وعدههای خود عمل نمیکند گفت: "انقلاب، انقلاب مردم است و ما اهداف انقلاب را به طور مسالمتآمیز دنبال می کنیم."
بسیاری از شهروندان سودان امیدوار به اجرای توافقنامه برای تحقق صلح و کناره گیری نظامیان از قدرت هستند، اما بسیاری از احزاب و شهروندان این کشور نیز نسبت به چگونگی انجام این توافقنامه نگران هستند آنها همچنان دل نگران ادامه مداخلات خارجی در این کشور و امتیاز گیری ها هستند. هشدار دبیرکل جنبش اسلامی سودان را نیز باید دراین راستا ارزیابی کرد.
به هر حال، به نظر می رسد روزهای آینده روزهای سرنوشت سازی برای سودان خواهد بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117