تحلیل؛

ایران پرس: وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله جنگ غزه و تعمیق مناسبات تلفنی گفت و گو کردند.

از زمان توافق مارس سال گذشته (2023) میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان با میانجیگری چین، مسئولان ارشد تهران و ریاض با رایزنی های متعدد درباره مسایل مورد علاقه بویژه تحولات منطقه گفت و گو و تبادل نظر کرده اند.

در تماس تلفنی روز پنجشنبه «حسین امیرعبداللهیان» و «فیصل بن فرحان بن عبدالله»، وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان، روابط دوجانبه بین تهران و ریاض بررسی شد و تحولات منطقه‌ای و بین المللی از جمله تحولات اخیر شهر رفح در جنوب باریکه غزه، وضعیت انسانی در این منطقه و تلاش‌های انجام شده در این زمینه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

ایران و عربستان از زمان آغاز حملات رژیم صهیونیستی به باریکه غزه در 7 اکتبر 2023، بارها با ابراز نگرانی درباره استمرار جنایات رژیم نسل کش صهیونیستی علیه مردم مظلوم فلسطین بر لزوم پایان جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی، لغو محاصره انسانی و بازگشت آرامش به منطقه تاکید کرده اند.

عربستان که تا پیش از 7 اکتبر 2023 موافقت خود را با آغاز روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود، پس از تشدید حملات به اراضی فلسطینی اعلام کرد هرگونه مذاکره دراین خصوص را تعلیق کرده است. این اقدام با استقبال ایران روبرو شد. 

درحال حاضر تهران و ریاض بعنوان دوقدرت تاثیر گذار در تحولات منطقه ضمن تاکید و تلاش برای توقف جنگ در غزه، خواستار تشدید فشار به رژیم صهیونیستی و افزایش کمک رسانی به حدود دومیلیون جنگ زده ساکن غزه هستند.

جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات غزه معتقد است که آنچه از نسل کشی دراین منطقه رخ می دهد با همراهی کامل و چراغ سبز آمریکا بوده و آثار منفی تداوم نسل کشی رژیم صهیونیستی بر امنیت و ثبات منطقه اجتناب ناپذیرست.

جمهوری اسلامی ایران همچنین برگزاری نشست اضطراری وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی را در موضوع غزه ضروری می داند و عربستان هم از آن حمایت می کند.

علاوه بر موضوع غزه و تاکید بر تعمیق مناسبات تهران و ریاض در بخش های مختلف، یکی دیگر از محورهای مهم گفت و گوی وزرای خارجه ایران و عربستان، موضوع حضور ایرانیان در عمره بود که «فیصل بن فرحان» تاکید کرد که در مورد حضور ایرانیان در عمره هیچ ملاحظه سیاسی وجود ندارد و رفع مشکل فنی در سازمان هواپیمایی عربستان در گام نهایی قرار دارد.

«فیصل بن فرحان» برای از سرگیری سفر عمره گزاران ایرانی به مکه مکرمه و مدینه منوره در آینده نزدیک ابراز امیدواری کرد.

سفر عمره گزاران ایرانی قرار بود پس از حدود هشت سال وقفه، از 3 ژانویه آغاز شود، که به دلیل صادر نشدن مجوز پروازهای ایران، عمره تاکنون تعلیق شده است. 

گفت و گوهای مثبت مسئولان ارشد ایران و عربستان بویژه روسای دستگاه دیپلماسی دو کشور در یکسال گذشته همگی نشانگر این است که ایران و عربستان با درک شرایط حساس منطقه علاقمند حرکت در مسیر تقویت روابط هستند و معتقدند که احیای این روابط، ظرفیت‌های زیادی را در اختیار دوکشور قرار خواهد داد.

این درحالی است که پس از توافق پکن میان تهران و ریاض، برخی از کشورهای عربی هم در جهت احیای روابط و برخی کشورهای دیگر نیز در جهت توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران گام برداشتند و تلاش کردند همسو با ریاض و تهران، همکاری را بر تعارض ترجیح دهند.

واضح است که بهبود روابط ایران و عربستان به عنوان دوقدرت بزرگ نفتی و همچنین دو کشور مهم اسلامی، علاوه بر شکل دهی به تعاملات جدید سیاسی و اقتصادی بین دو کشور، می تواند منجر به گسترش ثبات و امنیت در منطقه شود و به حل و فصل بحران ها در کشورهایی نظیر سوریه و یمن کمک کند.

نویسنده: علی محمدی

115