ایران پرس- افزایش اقدامات تروریستی در اروپا در چند سال گذشته که نتیجه مستقیم حمایت برخی دولت‌های اروپایی از تروریسم تکفیری به ویژه گروه تروریستی داعش بوده، اتحادیه‌اروپا را ناچار به اتخاذ تدابیرجدیدی برای کاهش تهدیدهای تروریستی کرده است.

غربی‌ها از جمله برخی دولت‌های اروپایی مانند فرانسه و بریتانیا و متحدان عرب آنها پس از وقوع بحران سوریه در سال 2011 برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مدنظر خود، به جای مقابله با تروریسم افراط‌گرا به حمایت از داعش و دیگر گروه‌های تروریستی پرداختند.

«فردریک پیشون» Frédéric Poisson کارشناس مسائل خاورمیانه معتقد است که فرانسه در کنار آمریکا مسئولیت ظهور داعش را برعهده دارد.

داعش در نتیجه این حمایت‌ها توانست ضمن  فراهم آوردن نیرویی قابل توجه به اقدامات تروریستی از جمله در کشورهای حامی خود مانند فرانسه مبادرت کند که تا قبل از آن، شاید امکان انجام دادن آنها غیر قابل تصور بود.

با توجه به حملات تروریستی پیاپی توسط داعشی‌ها در چند سال اخیر در غرب، اکنون اروپایی‌ها شاهد نتیجه اقدامات خود در حمایت از تروریسم هستند.

در عین حال، اروپایی‌ها در پی چاره‌جویی برای مقابله و خنثی کردن تهدیدهای تروریستی هستند.

در این راستا، کمیسیون اروپا، رکن اجرایی اتحادیه اروپا الزامات جدیدی را برای مقابله با تروریسم در نظر گرفته است.

این نهاد اروپایی اعلام کرد کشورهای عضو اتحادیه اروپا از روز 28 دسامبر باید در سیستم اطلاعاتی شنگن درباره مظنونین تروریستی گزارشاتی را ارائه دهند تا زمینه دستگیری افرادی که تهدید محسوب می‌شوند در مرزها فراهم شود.

به گفته «دیمیتریس آوراموپلوس» Dimitris Avramopoulos کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا، از این پس هیچ یک از افرادی که تهدید تلقی می‌شوند بدون جلب توجه نباید از مرز عبور کنند.

این امر از طریق همکاری میان سیستم اطلاعاتی شنگن و دیگر سیستم‌های اطلاعاتی در حوزه امنیت، مرزها و مهاجرت حاصل خواهد شد. 

به گفته «جولیان کینگ» Julian King کمیسر امور امنیتی اتحادیه اروپا، الزامات جدید بخشی از تلاش‌های کلی در راستای افزایش تبادل اطلاعات و همکاری بسیار موثر میان سیستم‌های اطلاعاتی اروپایی است.

کمیسیون اروپا همچنین اعلام کرد تا پایان سال 2019 کشورهای اتحادیه اروپا باید یوروپل (پلیس اروپا) را در جریان گزارشات مربوط به تروریسم قرار دهند.

این کشورها موظف هستند هرگونه ممنوعیت ورود اتباع کشورهای ثالت را به منظور جلوگیری از ورود آنها به حوزه شنگن در سیستم اطلاعاتی آن ثبت کنند.

سیستم اطلاعاتی شنگن یک سیستم مرکزی و گسترده است که برای کنترل مرزهای خارجی حوزه شنگن و بهبود همکاری پلیسی و قضایی در میان سی کشور اروپایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هم‌اکنون در این سیستم 79 میلیون گزارش ثبت شده و در سال 2017 پنج میلیارد بار مورد بازدید قرار گرفته است.

این مساله نشان‌دهنده جدیت تهدیدهای تروریستی در اروپا و دغدغه مقامات امنیتی اروپایی در زمینه مقابله با این تهدیدهاست.

بسیاری از مقامات اروپایی درباره خطر حملات گروه تروریستی داعش در اروپا به دلیل شکست‌های آن‌ها در مناطق بحرانی هشدار داده‌اند.

بدین‌ترتیب به نظر می‌رسد جهان و به خصوص اروپا تا سال‌های متوالی با پدیده خطرناک تروریسم تکفیری که مظهر آن داعش است همچنان درگیر خواهد بود.

در حالیکه غربی‌ها به دلیل معیارهای دوگانه در قبال تروریسم و حمایت از داعش، مقصر اصلی وضعیت مخاطره آمیز کنونی هستند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/120

بیشتر بخوانید:

درخواست کمیسیون اروپا برای تغییر مقررات شنگن/ تحلیل

افزایش نگرانیها در اروپا از بازگشت تروریستها / تحلیل