گوترش که در اول ژانویه سال جدید میلادی جانشین بانکی مون دبیر کل پیشین سازمان ملل شده است در روز جمعه برای دستیابی به استراتژی جدید در حل بحران تعرض جنسی صلحبانان این سازمان در سراسر جهان، گروه ویژه 9 نفره تشکیل داد.
این تصمیم در پی انتشار گزارشهای بی شمار که حاکی از آمار بالای تعرضات جنسی نیروهای حافظ سازمان ملل متحد در سراسر جهان است اتخاذ شده است .
در همین رابطه "استفان دوجاریک" سخنگوی سازمان ملل متحد هدف از تشکیل این گروه ویژه را دستیابی به راه حلی سریع برای رسیدگی به این مساله با بیشترین درجه تاثیر گذاری وبیشترین بازتاب توصیف کرد اما در عین حال حذف کامل این پدیده را توهمی غیر واقعی خواند.
با وجود انتشار گزارشهای متعدد در رابطه با تعرض جنسی صلحبانان سازمان ملل، دولتهای کشورهایی مبدا که موطن این صلح بانان محسوب می شود،از پیگیری قانونی این موضوع ابا دارند.
اما بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته، قراراست دبیرکل سازمان ملل شخصا گزارش مشروح اقدامات صورت گرفته را درماه فوریه در جلسه مجمع عمومی این سازمان ارائه دهد.
در سال 2016 گزارش سالانه که از سوی بانکی مون به مجمع عمومی تسلیم شد، حاکی از 69 مورد تعرض و رسوایی جنسی صلحبانان از 21 کشور جهان بود.
این در حالیست که براساس وب سایت دپارتمان صلحبانی سازمان ملل این تعداد تا اواخر ماه دسامبر همان سال به 82 مورد افزایش یافته بود که در بیشتر موارد این گزارشها به صلحبانان مستقر در کشور جمهوری آفریقای مرکزی باز می گشت.
مساله تعرضات جنسی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد واکنش گروههای فعالان حقوق بشر را نیز برانگیخته است این گروهها خواستار مسئولیت پذیری بیشتر نیروهای سازمان ملل در قبال جرائم مرتکب شده ایشان هستند.
بر اساس قوانین سازمان مل متحد وظیفه رسیدگی به این تخلفات، درحوزه احتیارات کشورهای مبدا می باشد که نیروهای خود را برای خدمت به سازمان ملل متحد در اختیار این نهاد بین المللی قرار داده اند.
حدود 100000 نیروی مسلح و نیروی پلیس از 123 کشور جهان به عنوان نیروها ی حافظ صلح در خدمت سازمان ملل متحد هستند.