ایران پرس- آمریکا در روزهای اخیر به صورت مداوم به اعمال تحریم های جدید علیه ایران پرداخته است. این مساله همزمان با شیوع ویروس کرونا و اعمال انواع محدودیت‌ها از جانب واشنگتن در زمینه دسترسی به اقلام و تجهیزات ضروری برای مبارزه با کرونا عملا موجب شده است تا اکنون موضوع فشار حداکثری آمریکا به نظام درمانی ایران طرح شود.

در تازه ترین اقدام دولت ترامپ برای تشدید فشارها علیه ایران، دولت آمریکا روز پنجشنبه 19 مارس چند شرکت را به اتهام همکاری با شرکت ملی نفت ایران تحریم کرد.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا 5 شرکت مستقر در امارات را که بهانه همکاری با شرکت ملی نفت ایران مورد تحریم قرار داد.

این تحریم ها در چارچوب سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران به اجرا در می آیند. دونالد ترامپ مه 2018 بعد از پایان دادن به عضویت آمریکا در  توافق هسته ای برجام، تحریم‌های تعلیقی به موجب این توافق را علیه ایران احیا کرد. او علاوه بر این، چندین دور تحریم های جدید علیه بخش‌های مختلف اقتصاد ایران اعمال کرده است.

نکته مهم این که این تحریم ها حتی شامل اقلام بشر دوستانه از جمله تجهیزات پزشکی و دارویی می شود و موجب مرگ ده ها نفر در ایران از جمله "بیماران پروانه ای" به دلیل دسترسی نداشتن به داروهای مورد نیاز آنها شده است.

با این حال شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید 19 ابعاد جدیدی به کمبودهای پژشکی و دارویی در ایران با توجه به تحرمی های امریکا داده است.

به گفته «حسن قشقاوی» سفیر ایران در اسپانیا، به علت تحریم‌های بانکی آمریکا، ایران تنها کشور جهان است که در این شرایط سخت مبارزه با شیوع کرونا، مطلقا امکان خرید دارو و تجهیزات پزشکی از بازارهای جهان را ندارد زیرا هرگونه تبادل بانکی، مستلزم دریافت مجوز از دفتر کنترل دارایی‌های آمریکا (اوفک) است که این دفتر اجازه این کار را به بانک‌ها و شرکت‌های خارجی نمی‌دهد.

البته فشارهای بین المللی باعث شده است تا آمریکا اخیرا موافقت خود را با معافیت هایی را در این زمینه ابراز کند. «تدروس آدهانوم» مدیرکل سازمان جهانی بهداشت ضمن مخالفت با سیاسی کردن ویروس کرونا گفت: آمریکا با تعلیق برخی تحریم‌ها علیه ایران به ویژه تحریم‌های مربوط به تسهیل اقدامات بانکی در موارد فوق‌العاده موافقت کرده است.

با این حال موانع جدی در این زمینه وجود دارد. تداوم فشارهای تحریمی و سیاسی آمریکا علیه ایران باعث شده است تا موضوعی تحت عنوان" فشار حداکثری به نظام درمانی ایران" طرح شود. در واقع سیاست دولت ترامپ در اعمال تحریم‌های فلج‌کننده علیه ایران از طریق سیاست فشار حداکثری شدت شیوع ویروس کرونای جدید در ایران را بیشتر کرده است.

با این که در نظام تحریمی آمریکا علیه ایران ظاهرا صادرات اقلام بشردوستانه رسماً معاف شده‌اند اما کارشناسان مسائل تحریمی می‌گویند واقعیت پیچیده‌تر است.

به نوشته روزنامه دیلی بیست، «وسعت تحریم‌های فشار حداکثری آمریکا به قدری زیاد هست که شرکت‌ها، دولت‌های خارجی و بانک‌ها را از مبادله کالاهای پزشکی منصرف کند زیرا آنها نگرانند هدف تحریم‌های ثانویه یا درجه سوم واشنگتن واقع شوند.» دیلی‌بیست نوشته این بحران ضرورت توجه به مسائل اخلاقی در کارزار فشار حداکثری آمریکا را پیش می‌کشد.

آمریکا به مانع تراشی برای ایران در زمینه خرید اقلام پزشکی و دارویی از کشورها و شرکتهای خارجی مبادرت کرده و این رویه را حتی در برهه کنونی که ایران سخت نیازمند واردات اقلام ضروری برای مبارزه با کرونا است ادامه می دهد.

دولت ترامپ به رغم تمام این اقدامات به دلیل ناکارآمد بودن سیاست‌هایش در قبال ایران به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. 

«پل پیلار» کارشناس سیاسی آمریکایی با‌ اشاره به شکست استراتژی «فشار حداکثری» بر ایران، تأکید کرده است: نشانه‌های زیادی هست که ناظران را به یقین می‌رساند که اقدامات دولت ترامپ برای افزایش فشار به منظور تسلیم‌کردن ایران، به شکست انجامیده است؛ وقتی حتی کسانی که طرفدار این استراتژی هستند به شکست آن اذعان می‌کنند.

به رغم اقدامات خصمانه واشنگتن، ایران بارها تاکید کرده است که تسلیم فشارهای تحریمی آمریکا به منظور تسلیم در برابر خواسته‌ های استکباری آن نمی شود.118

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

بیشتر بخوانید:

دیپلمات روس: تحریم‌ها نمی‌گذارند کمک‌های بشردوستانه به ایران برسد

تاکید سفیر ایران بر تلاش روسیه برای رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا

تحریم های ضد ایرانی آمریکا و درخواست های فزاینده برای لغو این تحریم ها/ تحلیل