معترضان سودانی خواهان تغییرات بنیادین در عرصه سیاست های داخلی و خارجی این کشورهستند.
حضور نیروهای نظامی سودانی در ائتلاف سعودی در جنگ علیه یمن و مداخلات مستقیم و غیر مستقیم عربستان و امارات در امور داخلی سودان از جمله محورهای اعتراضی مردم سودان طی ماه های گذشته است.
در حالیکه با تحولات سیاسی صورت گرفته در سودان و برکناری عمر البشیر، بسیاری انتظار کناره گیری سودان از ائتلاف سعودی را داشتند، «محمد حمدان دقلو»معاون رئیس شورای نظامی انتقالی سودان نه تنها بر پایبندی سودان به تعهدات خود در قبال ائتلاف سعودی تاکید داشته بلکه به حضور 30 هزار مزدور این کشور در جنگ یمن اذعان کرد.
«دقلو» با اشاره به اینکه خارطوم قوی ترین حضور را در ائتلاف سعودی دارد، از وجود پول های عربستان و امارات در بانک مرکزی سودان خبر داد.
اگرچه حضور نظامیان سودان در ائتلاف سعودی از زمان حکومت عمر البشیر و در مقابل وعده دریافت کمک مالی از عربستان و امارات صورت گرفت، اما این موضوع از همان ابتدا با مخالفت بسیاری از سیاستمداران و شهروندان این کشور مواجه شد.
اکنون با تحولات سیاسی سودان، بسیاری از احزاب سودانی، تداوم حضورنظامی این کشور در ائتلاف سعودی را موجب اتلاف منابع مالی و انسانی سودان تلقی کرده و به حضور نیروهای سودانی در جنگ یمن اعتراض دارند.
آنها خواستارخروج نظامیان این کشور از ائتلاف جنگ، بازگرداندن نظامیان کم سن و سال سودانی اعزامی به جنگ یمن به کشورشان واتخاذتدابیر اقتصادی لازم برای بهبود شرایط در این کشور هستند.
براساس برخی گزارش های منتشر شده بسیاری از نظامیان سودانی عضو ائتلاف، کودکان سودانی هستند که به ازای دریافت پول از مناطق محرومی چون «دارفور» به جنگ یمن اعزام شده اند.
وزارت امور خارجه آمریکا به استفاده نیروهای واکنش سریع سودان از کودکان در جنگ ائتلاف سعودی ضد یمن اذعان کرده و در تازه ترین گزارش خود آورده است: مسئولان مرتبط با نیروهای واکنش سریع سودان، اسناد کودکان به عضو گرفته شده را برای استفاده از آن ها به عنوان نیرو در جنگ ائتلاف سعودی ضد یمن، جعل کرده اند.
اختصاص کمک مالی فوری سه میلیارد دلاری عربستان و امارات به شورای نظامی سودان و حمایت های نظامی و تسلیحاتی از این شورا و سفرهای مقامات دو کشور سبب شده تا مقامات شورای نظامی انتقالی سودان همچنان بر حضور در ائتلاف سعودی تاکید داشته باشند، موضوعی که بیش از پیش خشم معترضان را برانگیخته است. بسیاری از معترضان سودانی ادامه حضور نظامی در ائتلاف سعودی را فرصتی برای مداخله بیشتر این کشورها در امور داخلی سودان دانسته و خواستار پایان حضور سودان در ائتلاف سعودی و قطع مداخلات عربستان و امارات در این کشور هستند.
«رابرت فیسک» کارشناس سیاسی بریتانیایی با اشاره به اینکه مزدوران سودانی به رهبری «دقلو» در تجاوز عربستان سعودی به یمن مشارکت دارند،گفت: تظاهرکنندگان سودانی خواهان شناسایی عوامل پنهان در پشت پرده تعهد به عربستان سعودی و امارات در ارائه کمک های مالی به ارزش سه میلیارد دلار به دولت انتقالی در سودان هستند.
از نظر معترضان،عربستان و امارات با حمایت از شورای نظامی در تلاش برای حفظ شرایط موجود در سودان و بهره برداری از آن در راستای منافع خود هستند. حضور هزاران نظامی سودانی در ائتلاف جنگ علیه یمن و تاکید بر ادامه حضور در این ائتلاف از سوی شورای نظامی سودان را نیز باید در این راستا ارزیابی کرد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/118
بیشتر بخوانید:
حضور 30 هزار مزدور سودانی در جنگ یمن
اذعان آمریکا به استفاده از کودکان سودانی در جنگ یمن