بعد از تلاش برای تضعیف حاکمیت ملی کانادا، مکزیک و پاناما، اکنون نوبت به دانمارک رسیده است تا جزیره گرینلند را به آمریکا بفروشد. پیش از آن، ترامپ به بهانه ناامن بودن مرزهای کانادا و مکزیک در برابر قاچاق مواد مخدر و ورود مهاجران غیرقانونی به آمریکا، گفته بود کانادا و مکزیک به ایالت های پنجاه و یکم و پنجاه و دوم آمریکا بدل شوند.
در مورد پاناما هم ترامپ تهدید کرده است اگر این کشور به گفته او، عوارض بر کشتی های آمریکایی در حال گذر از کانال پاناما را کاهش ندهد، آمریکا کنترل این آبراه مهم جهانی را دوباره در دست خواهد گرفت.
در حال حاضر چهار کشور کانادا، مکزیک، پاناما و دانمارک در معرض مطالبات سرزمینی دونالد ترامپ به عنوان رییس جمهوری بعدی آمریکا قرار گرفته اند. نکته قابل توجه این که هر چهار کشور در زمره متحدان نزدیک ایالات متحده هستند و از این میان، کانادا و دانمارک در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو عضویت دارند که رهبری آن با ایالات متحده است.
بهانه ترامپ برای طرح خواسته های سرزمینی علیه این چهارکشور در ظاهر موضوعات تجاری است، اما تردیدی نیست که آمریکای ترامپ اهداف بزرگ تری را در چارچوب جنگ جهانی تجاری، مد نظر دارد.
از منظر ملی گرایان افراطی در آمریکا که هم اکنون هدایت آنان در دست ترامپ است، ایالات متحده برای حفظ جایگاه خود در عرصه بین المللی در نهایت چاره ای ندارد جز این که وارد یک جنگ جهانی گسترده با قدرت های بزرگ اقتصادی در جهان شود.
این قدرت ها شامل دو کشور چین و روسیه و دو بلوک منطقه ای شامل اتحادیه اروپا و بریکس هستند و ترامپ برای مهار و شکست هر کدام از آنان، برنامه هایی تدارک دیده است. به عنوان مثال، کنترل کانال پاناما برای قطع دسترسی دریایی چین به بازارهای قاره آمریکا حیاتی است و گرینلند هم از موقعیت راهبردی در اقیانوس اطلس شمالی و در حد فاصل قاره آمریکا، قاره اروپا و قطب شمال برخوردار است.
برای مهار بریکس که روسیه و چین از اعضای مهم آن هستند، ترامپ تهدید کرده است استفاده اعضای این پیمان از ارز دیگری جز دلار آمریکا، تعرفه های سنگین ایالات متحده را در پی خواهد داشت. و سرانجام این که ترامپ، اتحادیه اروپا را تهدید کرده است یا نفت و گاز بیشتری از آمریکا خریداری خواهند کرد یا با تعرفه های بیشتر از سوی آمریکا مواجه خواهند شد.
همه این موارد نشان می دهد که توسعه سرزمینی یا حداقل، تمایل برای توسعه سرزمینی از سوی آمریکای ترامپ، در راستای مقدمه چینی برای پیروزی در جنگ جهانی تجاری است که آمریکا تلاش می کند در آن به پیروزی برسد.
ترامپ قصد دارد با اتکا به قدرت نظامی آمریکا، متحدان سیاسی – تجاری این کشور را یا به واگذاری حاکمیت ملی و سرزمینی آنان به ایالات متحده وادار کند یا اگر چنین هدفی محقق نشد، آنان زیر فشار و تهدید واشنگتن، در نهایت برتری و سروری ایالات متحده در جنگ جهانی تجاری را بپذیرند و در برابر شعار «اول آمریکا» تمکین نمایند.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
112
بیشتر بخوانید:
واکنش نخست وزیر گرینلند به اظهارنظر ترامپ: ما فروشی نیستیم
پاسخ رئیس جمهوری پاناما به ترامپ