به نوشته پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، این دیپلمات ارشد آمریکایی در پاسخ به سوالی درباره احتمال تضمین واشنگتن درخصوص پایبند ماندن به توافق هستهای با ایران گفت: "در مورد تضمین کتبی، فکر میکنم روشن است که چنین تضمینی وجود ندارد."
این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا که بدون فاش شدن نامش به سوالات پاسخ میداد، گفت: "اگر دولت «جو بایدن» به درک مشترکی با ایران و دیگر اعضای 1+4 برسد و تصمیم بگیرد به برجام برگردد، با حسن نیت خواهد بود و بدون دلیل از آن خارج نخواهد شد. اما چیزی تحت عنوان تضمین وجود نخواهد داشت."
تاکید دوباره آمریکا بر احتمال خروج دوباره از توافق هسته ای برجام، نشانه تداوم رویکرد واشنگتن درباره عدم پایبندی به توافقات بین المللی است.
دولت «دونالد ترامپ» با بی توجهی کامل به تعهد آمریکا به برجام بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت، در مه 2018 از توافق هسته ای برجام خارج شد و برای واداشتن ایران به قبول خواسته های غیرقانونی خود، بی سابقه ترین تحریم ها را در چارچوب کارزار فشار حداکثری علیه تهران به اجرا گذاشت. با این حال رویکرد دولت ترامپ با ناکامی کامل مواجه شد.
دولت بایدن اکنون داعیه بازگشت به برجام را داشته و بر انجام مذاکرات دو جانبه با ایران برای مشخص شدن مسیر تحقق بازگشت به برجام اصرار دارد. با این حال، واشنگتن آشکارا بر این امر تاکید می کند که حتی در صورت بازگشت دوباره به برجام، هیچ تضمینی برای باقی ماندن در آن وجود ندارد.
به عبارت دیگر حتی در صورت حصول توافقی دراین باره، باز هم سایه تردید درباره تداوم تعهد آمریکا به برجام وجود خواهد داشت.
دولت بایدن، توافق احتمالی درباره بازگشت برجام را ماهیتا توافقی موقت و تابع رویکرد هر رئیس جمهوری که در آمریکا روی کار می آید، می داند. این مساله عملا نیز به اثبات رسیده است.
بهانه واشنگتن در زمان ترامپ برای عدم پایبندی به برجام این بود که این توافق در کنگره آمریکا به تصویب نرسیده و لذا هیچ ممنوعیت یا منعی برای خروج از این توافق ندارد.
ضمن اینکه ترامپ مدعی بود که برجام منافع آمریکا را تامین نکرده و درعین حال تدابیر موثری برای جلوگیری از پیشرفت های هسته ای ایران در آن مشخص نشده است.
تداوم رویکرد زورمدارانه دولت ترامپ از سوی واشنگتن
مساله دیگری که این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در جای دیگری بر آن تاکید کرده، این است که آمریکا تنها درخصوص تحریمهایی بحث خواهد کرد که ذیل برجام باید رفع شوند.
در واقع دولت بایدن با تقسیم تحریم ها به قابل رفع، قابل مذاکره و غیر قابل رفع صرفا بر لغو با تعلیق دسته اول تحریم ها آن هم در صورت بازگشت کامل ایران به اجرای تعهدات برجامی خود تاکید کرده است.
«هِیِس براون» کارشناس سیاسی آمریکایی و دبیر تحریریه شبکه «اماسانبیسی» با اذعان به تقصیر واشنگتن در وضعیت شکننده برجام می گوید: "مسخره است که دولت جو بایدن بگوید اول ایران به این توافق برگردد."
«رابرت مالی» فرستاده ویژه واشنگتن در امور ایران و همچنین رئیس تیم آمریکا در گفت وگوهای وین نیز گفته است که مقامات واشنگتن تنها تحریمهایی را بررسی خواهند کرد که مغایر با برجام باشند و از این رو احتمال لغو سایر تدابیر تنبیهی که به بهانه حمایت ادعایی تهران از تروریسم وجود ندارد.
بدین ترتیب دولت بایدن نه تنها در زمینه تداوم پایبندی به برجام حتی در صورت بازگشت به آن تردید افکنی می کند، بلکه حتی حاضر به لغو تحریم های یکجانبه و غیر قانونی که دولت ترامپ به اجرا گذاشته است، نیست. می توان گفت که رویکرد دولت بایدن به نوعی تداوم همان رویکرد زورمدارانه دولت ترامپ در قبال ایران است که ناکامی آن تاکنون به اثبات رسیده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
واشنگتن: هیچ امتیازی پیش از اطمینان یافتن از پایبندی کامل ایران به برجام نمیدهیم