خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: درگذشت «فیدل کاسترو» در عین اینکه یکی از موانع روانی مهم در گرم شدن روابط آمریکا و کودتا را برطرف کرد، اما با توجه به دوران انتقال قدرت در آمریکا، به تردیدهای درباره آینده چنین روابطی می افزاید.

به گزارش ایرنا، این خبرگزاری امروز در تفسیری با اشاره سخنان دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا که کاسترو را دیکتاتوری بی رحم در جزیره ای تمامت خواه توصیف کرد، نوشت: این اظهارات نشان می دهد که زخمی تاریخی که دو کشور را از یکدیگر جدا کرده همچنان وجود دارد.
آسوشیتدپرس در ادامه تفسیر خود افزود: باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا که محتاطانه به دنبال حفظ تلاش های خود برای احیای چنین روابطی بوده است، در واکنش به مرگ کاسترو گفت، تاریخ درباره تاثیر چنین شخصیتی ارزیابی خواهد کرد و مردم کوبا می توانند با احساسات قوی خود چگونگی تاثیر این رهبر دیرینه را در کشورشان بازتاب دهند.
با وجود توافق بین آمریکا و کوبا درباره گشودن دوباره سفارتخانه های دو کشور و تسهیل سرمایه گذاری و روابط تجاری بیشتر، حزب کمونیست کوبا به ریاست رائول کاسترو برادر 85 ساله فیدل، هنوز نشانه های گشایش بیشتر فضای سیاسی را بروز نداده اند.
با پایان دوران ریاست جمهوری اوباما در ژانویه (دی ماه) آینده، تصمیم وی برای تعامل به جای فشار بر هاوانا می تواند بسرعت از بین برود. ترامپ چنین تلاش هایی را به چالش کشیده و رهبران جمهوری خواه کنگره با تصمیم اوباما برای پایان دادن به تحریم تجاری 55 سال گذشته علیه کوبا بشدت مخالفت کرده اند.
ترامپ در واکنش به درگذشت فیدل کاسترو با صدور بیانیه ای امیدواری کرد که مرگ وی گامی به سوی زندگی آزادانه تر برای مردم کوبا باشد، اما وی اشاره ای به طرح اوباما برای از سرگیری روابط با کوبا نکرد و حتی از اینکه برخی از کهنه سربازان عملیات "خلیج خوک ها" در جریان کارزار انتخابات از وی حمایت کردند، قدردانی نمود.
عملیات خلیج خوک ها در سال 1961 یک عملیات نظامی ناموفق بود که توسط آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای ساقط کردن حکومت فیدل کاسترو در کوبا طراحی شده بود.
چنین اظهاراتی احتمالا خشم هاوانا را، بویژه پس از دو سال مذاکرات فشرده دیپلماتیک با واشنگتن، برخواهد انگیخت.
حکومت کاسترو به دنبال رهبری جنبشی که به براندازی حکومت "فولخنثیو باتسیا" رئیس جمهوری تحت امر آمریکا در سال 1959 منجر شد، آغاز گردید. کاسترو که در آن زمان فقط 32 سال داشت، جوانترین رهبر آمریکای لاتین بود.
در میامی (مرکز ایالت فلوریدا) و سایر شهرهای آمریکا، گروهی که بشدت مخالف هر گونه روابط بین آمریکا و دولت کاسترو بودند شکل گرفت و سالها تهدید آنها برای جلوگیری از هر گونه تلاشی برای رفع اختلافات دو کشور کافی بود.
به دنبال تصمیم دولت کوبا برای آزادی "آلن گراس" زندانی آمریکایی و توافق بر سر تبادل جاسوسان با واشنگتن در سال 2014، دولت اوباما و رائول کاسترو احساس کردند که در نهایت اعتماد کافی برای روند آشتی بین دو کشور ایجاد شده است.
با وجود آغاز سرمایه گذاری آمریکا و تسهیل مقررات سفر به کوبا برای آمریکایی ها، عادی سازی روابط بین دو کشور تاکنون محدود بوده است، زیرا اوباما هرگز نتوانسته موافقت نمایندگان جمهوری خواه را برای پایان دادن محدودیت های گسترده ناشی از تحریم تجاری کوبا جلب کند. برخی از رهبران جمهوری خواه وعده داده اند تلاش های اوباما در برقراری روابط با کوبا را به عقب بازگرداندند.
"ایمی کلاویشار" سناتور ارشد دمکرات از ایالت مینه سوتا که تلاش هایی در زمینه تصویب قانون لغو تحریم کوبا به کار بسته است در مصاحبه ای ابراز امیدواری کرده که ترامپ و رهبران جمهوری خواه، دست کم از طریق خودداری از توقف تلاش های دولت اوباما برای گشایش در روابط با هاوانا و شاید کمک به پیشرفت آن، به مرگ کاسترو واکنش نشان دهند.
ترامپ در جریان کمپین انتخاباتیش از اوباما به دلیل امضای "توافقی بسیار ضعیف" انتقاد و تهدید کرد که فرمانهای اجرایی اوباما را لغو کند، مگر اینکه حکومت (رائول) کاسترو به خواسته های آمریکا عمل کند. وی هرگز چنین خواسته هایی را مطرح نکرده است و در مواقعی به تمایل به سرمایه گذاری بیشتر آمریکا در کوبا اشاره کرده است.
ترامپ هرگز مواضع خود را درباره اهداف سیاست خارجیش در قبال کوبا بوضوح تشریح نکرده است. ابهامات در این زمینه تردیدهایی را در زمینه گرمی اخیر در روابط دو کشور ایجاد کرده است. هنوز معلوم نیست که درگذشت کاسترو تاثیر چشمگیری بر مواضع ترامپ داشته باشد یا نه.
به گزارش ایرنا، فیدل کاسترو رهبر انقلاب کوبا که بین سال های 1959 تا 1976 نخست وزیری و از سال 1976 تا 2008 ریاست جمهوری کوبا را برعهده داشت، شنبه (دیروز) در سن 90 سالگی درگذشت.