نخست وزیر بریتانیا، «لیز تراس» را به عنوان وزیر خارجه جدید این کشور معرفی کرد تا جانشین دومینیک راب شود. تراس پیش از این سمت وزارت تجارت بینالمللی را برعهده داشت. او دومین زنی است که در تاریخ بریتانیا به سمت وزارت خارجه منصوب میشود.
همچنین عصر چهارشنبه «گوین ویلیامسون» پس از دیدار با نخستوزیر در پیامی توییتری برکنار شدنش از وزارت آموزش را تأیید و از عملکرد دوساله خود دفاع کرد.
«رابرت باکلند» وزیر دادگستری نیز در پیامی توییتری از برکناری خود از این مقام خبر داد. «رابرت جنریک» وزیر مسکن و ادارات محلی نیز یکی دیگر از کسانی بود که در این تغییرات، شغلش را از دست داد و «مایکل گوو» جایش را گرفت، اما «پریتی پتل» وزیر کشور و «ریشی سوناک» وزیر خزانهداری پستهایشان را کماکان حفظ کردند.
با اینکه دفتر نخستوزیری بریتانیا اعلام کرده که هدف از ترمیم کابینه، «شکلدهی تیمی متحد برای دورانی بهتر، بعد از همهگیری کرونا» بوده است، اما با توجه به شواهد مختلف به نظر می رسد دلایل دیگری پشت این اقدام جانسون وجود دارد.
جانسون از زمانی که در دسامبر 2019 در انتخابات پیروز شد، کابینهاش را به شکل جدی تغییر نداده بود. دو تغییر مهم در این مدت یکی در فوریه 2020 رخ داد که «ساجد جاوید» از مقام وزارت خزانه داری استعفا کرد و جایش را به «ریشی سوناک» داد.
دیگری هم در ژوئیه رخ داد که «مت هنکاک» ناچار شد از وزارت بهداشت کنارهگیری کند و «ساجد جاوید» به عنوان وزیر بهداشت جدید به کابینه بازگشت.
علت کنار گذاشته شدن دومینیک راب از منصب وزارت خارجه
درباره علت واقعی کنار گذاشته شدن دومینیک راب از منصب وزارت خارجه، انتقادات تند علیه وی در زمینه سوء مدیریت عملیات خروج نظامیان و شهروندان بریتانیایی از افغانستان از اهمیت زیادی برخوردار است.
در زمان تشدید بحران در افغانستان که حضور مقامات ارشد بریتانیایی به ویژه وزیر خارجه در دفتر خود برای برخورد با این بحران و سامان دادن به خروج اتباع این کشور از افغانستان از اهمیت زیادی برخوردار بود، راب به تعطیلات رفته بود و بیپاسخ گذاشتن تماس اضطراری از افغانستان در 13 اوت، موجب دردسر بزرگی برای وی شد.
دومینیک راب که تعطیلات آخرهفته خود را در یونان سپری میکرد، به یک تلفن اضطراری از افغانستان پاسخ نداده و این اقدام انتقاد شدید «حنیف اتمر» وزیر خارجه وقت افغانستان و همچنین نمایندگان مخالف را در پی داشت و برخی نمایندگان مجلس بریتانیا خواستار استعفا و یا برکناری راب شدند.
«کر استارمر» رهبر حزب کارگر بریتانیا، خطاب به اعضای مجلس این سوال را مطرح کرد که اگر به آنان گفته شود میتوانند جان کسی را نجات دهند، تماس تلفنی را جواب نمیدهند؟
«لیلا موران» نماینده مجلس عوام از دومینیک راب خواست استعفا دهد و گفت که اگر او چنین نکرد، نخستوزیر باید وی را اخراج کند.
«لیسا نندی» دیگر نماینده مجلس عوام نیز اظهار داشت: "دومینیک راب وزیر خارجه باید شرمنده باشد و نخستوزیر باید پاسخ دهد که چرا همچنان او را در مقام خود نگه داشته است."
این فشارها و انتقادات سرانجام بوریس جانسون را ناچار کرد تا به رغم روابط نزدیک با راب به عنوان فردی که علیرغم چند ترمیم کابینه اما همچنان وی را در دولت بریتانیا حفظ کرده بود، به ناچار او را از پست وزارت خارجه برداشته و به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر دادگستری منصوب نماید.
دومینیک راب از ابتدای نخستوزیری بوریس جانسون همواره در جایگاه نفر دوم کابینه بعد از رئیس دولت قرار داشت. هر چند راب به شکل رسمی به سمت معاونت نخستوزیر منصوب شده است. اما فعالیت اصلی او در وزارت دادگستری خواهد بود.
«لورا کوئنزبرگ» کارشناس سیاسی میگوید: "اگرچه حبابی با نام معاون نخستوزیر درست شده، اما این اتفاق بدون تردید، یک تنزل مقام برای دومینیک راب محسوب میشود."
اکنون انتظار می رود تا با انتصاب وزیر خارجه جدید بریتانیا، وی مسئولیت پذیری بیشتری در ایفای وظایفش نشان داده و تلاش کند تا چهره مخدوش شده بریتانیا به ویژه در زمینه بحران افغانستان را بازسازی نماید.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
لیز تراس وزیر خارجه جدید بریتانیا شد