کارشناسان سازمان ملل با درخواست از همه طرفها برای آتشبس فوری در همه جبههها به منظور حفاظت از جان غیرنظامیان، از شورای امنیت سازمان ملل خواستند تا «مسئولیت خود را برای پاسخگویی مؤثر به همه بازیگران منطقه ای که اقدامات آنها صلح و امنیت بینالمللی را تهدید میکند، انجام دهد.»
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که برای شرکت در مراسم تحلیف «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری ایران در تهران حضور داشت، بامداد روز چهارشنبه 10 مرداد - 31 ژوئیه هدف حمله موشکی قرار گرفت و به شهادت رسید.
این اقدام جنایتکارانه با واکنش منفی گسترده ای در سطح منطقه ای و جهانی مواجه شده و کشورهای زیادی این اقدام تروریستی را محکوم نمودند.
در این راستا، جنبش غیر متعهدها که 120 کشور در آن عضویت داشته و 20 کشور نیز عضو ناظر آن بوده و 10 سازمان بین المللی نیز در آن حضور دارند، روز سه شنبه در بیانیه ای اعلام کرد: "اقدام تروریستی اسرائیل را در ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس که منجر به شهادت او شد و نقض آشکار قوانین بین المللی و حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران است، بشدت محکوم می کنیم."
در این بیانیه تصریح شده: "این حادثه تروریستی هنگامی رخ داد که اسماعیل هنیه به دعوت رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید جمهوری اسلامی ایران در تهران حضور داشت."
جنبش غیرمتعهدها تاکید کرد: "این اقدام تروریستی نقض آشکار قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بینالمللی بشر، به ویژه حق حیات و اصول مندرج در منشور سازمان ملل متحد و حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران است."
در این بیانیه تصریح شده است: "ترور رهبران سیاسی و کشتار خبرنگاران، اصحاب رسانه و شهروندان بیگناه، از جمله زنان و کودکان، در اراضی اشغالی فلسطین و سایر کشورهای منطقه توسط اسرائیل تهدید جدی برای صلح و امنیت بینالمللی است و تلاشهای دیپلماتیک جاری را برای دستیابی به آتشبس دائمی و پایدار در غزه که برای حل مناقشه ضروری است، مختل میکند."
محکومیت شدید اقدام تروریستی اسرائیل در ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران از جانب جنبش عدم تعهد و نیز بیانیه کارشناسان سازمان ملل در محکومیت این اقدام و قلمداد کردن آن به مثابه نقض آشکار حقوق بشر نشان می دهد که رژیم صهیونیستی به رغم حمایت های گسترده غرب به خصوص آمریکا اما به صورت فزاینده ای در سطح جهانی منفور و منزوی شده است. اساسا اسرائیل نشان داده که هیچ خط قرمزی در جریان اقدامات خود علیه فلسطینی ها و دشمنانش نداشته و از توسل به هر شیوه و ابزاری برای نابود کردن آنها ابایی ندارد.
البته اقدامات جنایتکارانه و ضد بشری اسرائیل موجب شده تا در سطح جهانی با انتقادات و نیز محکومیت های پی در پی از جمله در نهادهای قضایی بین المللی و نیز سازمان ملل مواجه شود.
روند محکوم کردن اسرائیل به دلیل جنایات ضد بشری اش علیه فلسطینی ها به خصوص در جریان جنگ غزه موجب شده تا این رژیم در فهرست سیاه ناقضان حقوق بشر به خصوص علیه کودکان قرار گیرد.
در این راستا، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود در اوایل ژوئن 2024 برای اولین بار اسرائیل را به فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان در درگیریهای مسلحانه اضافه کرد.
در گزارش آنتونیو گوترش تاکید شده است که در پی تحولات باریکه غزه، نقض گسترده حقوق کودکان در سرزمینهای اشغالی فلسطین ۱۵۵درصد افزایش یافته است.
گوترش در گزارش خود نوشته است: "از افزایش بیسابقه شمار کودکانی که توسط ارتش و نیروهای اسرائیلی در نوار غزه و کرانه باختری از جمله قدس شرقی کشته و مجروح و نقص عضو شدهاند، شوکه شدم."
مساله مهمی که باید در چارچوب مساله ترور شهید اسماعیل هنیه در خاک ایران مورد توجه قرار گیرد این است که اقدام رژیم صهیونیستی در ترور شهید اسماعیل هنیه به منزله نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران بوده و پاسخ به این اقدام از جانب ایران بر اساس منشور سازمان ملل مشروع و قانونی خواهد بود.
در این راستا، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در پی حمله تروریستی و متجاوزانه اسرائیل به حاکمیت و تمامیت ارضی ایران و شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد: "این رژیم تروریستی و حامیان آن مسئولیت این اقدامات را بر عهده دارند. جمهوری اسلامی ایران در استفاده از حق ذاتی خود در دفاع مشروع، به موجب ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد برای پاسخ قاطع و فوری، تردیدی نخواهد کرد."
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117