تحلیل؛

ایران پرس: مقام های دولت ترکیه به منظور تمدید قرارداد گازی این کشور با ایران، تلاش مضاعفی را در دستور کار قرار داده اند.

در جریان دیدار اخیر مقام های بلندپایه ایران و ترکیه در تهران، دو طرف درباره اجرای تمدید توافق‌نامه های متقابل پیشین که در دیدار اخیر «سید ابراهیم رئیسی» و «رجب طیب اردوغان» رئیسان جمهور ایران و ترکیه در آنکارا مطرح شد، گفت و گو کردند.

در همین ارتباط، «جواد اوجی» وزیر نفت ایران در دیدار با «آلپ ارسلان بایراکتار» وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه در تهران با بیان اینکه مذاکرات و توافق‌های سازنده‌ای در دیدار اخیر روسای جمهوری دوکشور در آنکارا انجام شد، گفت، خوشبختانه روابط تجاری ایران و ترکیه روز به روز در حال گسترش بوده و یکی از نمونه‌های بارز این همکاری‌ها در حوزه انرژی است.

«جواد اوجی» با بیان این که آمادگی 100 درصدی ایران برای توسعه روابط در بخش بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت با ترکیه وجود دارد، افزود، دولت ترکیه اعلام کرده در بخش انرژی خصوصا گاز آماده سرمایه‌گذاری در ایران است. ایران با دارا بودن نزدیک به چهل تریلیون متر مکعب منابع اثبات شده گاز طبیعی، نقش مهمی در تامین نیازهای درازمدت کشورهای نیازمند به این محصول طبیعی و خدادادی ایفا می کند. در واقع، با منابع گازی موجود، ایران از توان تامین نیازهای بازارهای مصرف در اتحادیه اروپا و غرب آسیا در طولانی مدت برخوردار است.

در عین حال، ترکیه یکی از قدیمی ترین مشتریان گاز طبیعی ایران قلمداد می شود. نیاز روزافزون ترکیه به انرژی های طبیعی و خدادادی موجب شده است که مقام های دولت این کشور به منظور تامین نیازهای درازمدت ترکیه هموار در تلاش باشند. به همین دلیل، با توجه به این که قرارداد 25 ساله صادرات گاز ایران به ترکیه در سال 2026 میلادی به پایان می‌رسد ، مقام های دولت این کشور از هم اکنون در پی تمدید صدرات گاز ایران به ترکیه در طولانی مدت هستند. ایران و ترکیه به دنبال آن هستند تا یا قرارداد 25 ساله پیشین را با تغییراتی تمدید کنند و یا این که قراداد جدیدی در زمینه تجارت گاز طبیعی امضا کنند.

در این زمینه، «فیروز دولت‌آبادی» سفیر پیشین ایران در ترکیه و کارشناس اقتصادی تاکید کرده است: "باید قرارداد گازی با آنکارا را حفظ کنیم همان‌گونه که ترک‌ها هم علاقه مند به تداوم قرارداد هستند". در شرایط فعلی، تهران و آنکارا در تلاش هستند تا ضمن افزایش صادرات گاز ایران به ترکیه، ساخت یک خط لوله جدید صادرات گاز را میان دو کشور همسایه محقق سازند.

پیش از این، «مهدی صفری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ایران در دیدار تابستان گذشته با «احمد ییلدیز» معاون وزیر امور خارجه ترکیه بر ارتقای روابط تجاری ایران و ترکیه به ارزش 30 میلیارد دلار در سال تاکید کرده بود.

در یک سال گذشته مقام های ایران و ترکیه در زمینه افزایش تجارت متقابل گفت و گوهای سازنده ای انجام داده اند و تردیدی نیست که همکاری های متقابل درزمینه نفت، گاز و پتروشیمی، تجارت متقابل میان دو کشور همسایه و مسلمان را به نتایج مثبتی خواهد رساند. 

در عین حال، در صورت سرمایه گذاری ترکیه در صنایع نفت و گاز ایران، اهدف بزرگتری در زمینه افزایش ارزش تجارت متقابل میان تهران و آنکارا محقق خواهد شد. ضمن آن که با انجام سرمایه گذاری های کلان ترکیه، مرزهای کشورهای غرب آسیا و قفقاز جنوبی بدون نیاز به بیگانگان، امن تر و با ثبات تر اداره خواهد شد.

با توجه به توافقات اخیر و توافقات انجام شده در جریان سفر ماه فوریه 2024 رئیس جمهوری اسلامی ایران به ترکیه، تردیدی نیست که اجرای این توافق ها ایران و ترکیه را به نمونه مهم همکاری در میان کشورهای مسلمان در جهان تبدیل خواهد کرد. با توجه به اینکه تهران و آنکارا علاوه بر همکاری های دو جانبه، در زمینه های اقتصادی و تجاری، حمل و نقل و ارتباطات، امور سیاسی و فرهنگی نیز همکاری های سازنده ای در پیش گرفته اند، اکنون نیز می توانند در این مسیر به منظور تقویت همکاری های ملت های ایران و ترکیه گام های بلندتری بردارند.

نویسنده: محمد علی طالبی

115