«زیگمارگابریل» معاون صدر اعظم و وزیر خارجه آلمان، مخالفت خود را با برنامه های «آنگلا مرکل» صدر اعظم و توماس دی مایزیر، وزیر کشورآلمان مبنی بر تاسیس اردوگاه پناهجویان در کشورهای شمال آفریقا ابراز کرد.

مرکل قرار است در روزهای آینده برای عملی کردن این طرح به مصر سفر کند.

دلیل مخالفت گابریل با طرح ایجاد اردوگاههای پناهجویان، مشکلات سیاسی و حقوقی اجرای این تصمیم مرکل به ویژه وضعیت شرایط کشورهای هدف، مانند مصر و تونس است.

گابریل گفت باید از وادار کردن دولت تونس به اقداماتی که به بی ثباتی بیشتر در این کشور منجر می شود پرهیز کرد. گزارش ها حاکی از آن است که علاوه بر دولت تونس، دولت مصر نیز به طور ضمنی اعلام کرده که با برپایی اردوگاه پناهجویان در این کشور مخالف است.

گابریل گفت باید از وادار کردن دولت تونس به اقداماتی که به بی ثباتی بیشتر در این کشور منجر می شود، پرهیز کرد

 

موضوع ایجاد اردوگاه های پناهجویان در کشورهای شمال آفریقا باعث بروز دو دستگی در اتحادیه اروپا شده است.

برخی کشورها مانند لوکزامبورگ با این ایده مرکل مخالفند و وزیر خارجه این کشور بر توافق با کشورهای شمال آفریقا برای مقابله مشترک با معضل پناهجویان تاکید کرده است.

از نگاه مقامات لوکزامبورگ، بازگرداندن پناهجویانی که از دریای مدیترانه جمع آوری می شوند به اردوگاههای شمال آفریقا با توجه به اینکه هیچ جای امنی برای آن ها در خارج از اروپا وجود ندارد، مغایر ارزش های اروپایی است.

اتریش اما با طرح ایجاد اردوگاههای پناهجویان در شمال آفریقا موافق است و وزیر کشور اتریش اعلام کرد که در این باره کاملا با همتای آلمانی خود موافق است.

از نگاه اتریشی ها، اتحادیه اروپا به حمایت موثر و کارآمد از مرزهای خارجی اروپا و انجام سفرها به صورت قانونی دارد.لذا افرادی که تحت عنوان پناهجو به شیوه غیر قانونی رهسپار اروپا می شود باید به وطن خود بازگردند.

با توجه به اینکه کشورهای اتحادیه اروپا بر سر نحوه مقابله با بحران پناهجویان دچار اختلاف شده و هر کدام از آنها تلاش می کنند تا دیدگاه خود را بر کرسی بنشاند، لذا سران این نهاد اروپایی برای حل این مساله که از آن به عنوان بزرگترین چالش اتحادیه اروپا از زمان تشکیل آن یاد می شود، رویکرد متفاوتی نسبت به قبل اتخاذ کرده اند در واقع برغم اختلافات کنونی، ظاهرا تصمیم نهایی سران اتحادیه اروپا، منتقل کردن بحران پناهجویان به خارج از مرزهای اروپایی است.

با توجه به موثر بودن نسبی توافق اتحادیه اروپا و ترکیه در مارس 2016 برای کاهش سیل پناهجویان به سمت اروپا، ظاهرا سران اروپایی به این جمع بندی رسیده اند که راهکار مشابهی  با دیگر کشورهایی که می توانند مانع سیل پناهجویان شوند در پیش گیرند.

لذا در برهه کنونی رویکرد غالب، لزوم ایجاد اردوگاههایی در شمال آفریقا با هدف متوقف کردن پناهجویان در همان ابتدای مسیر آنها به سوی اروپا است.

ر این راستا سران کشورهای اروپایی در  نشستی در اواخر 2016 امضای توافقی مشابه با توافق ترکیه با برخی کشورهای آفریقایی به منظور کاهش هجوم پناهجویان به اتحادیه اروپا را مد نظر قرار دادند. در بین کشورهای آفریقایی مد نظر اروپا  می توان به مصر، تونس و لیبی  اشاره کرد.

با این همه سازمان های حقوق بشری بشدت از این اقدام  انتقاد کرده و چنین توافقی را به مثابه نقض حقوق انسانی پناهجویان می دانند./113/110

بیشتر بخوانید:

آلمان از اواسط مارس پناهجویان تازه وارد را به یونان بازمی‌گرداند

آتش سوزی در مرکز اسکان پناهجویان در آلمان; دهها زخمی

افزایش اخراج پناهجویان از آلمان

گابریل گفت باید از وادار کردن دولت تونس به اقداماتی که به بی ثباتی بیشتر در این کشور منجر می شود، پرهیز کرد