ایران پرس: بحران سیاسی در اتیوپی ابعاد وسیع تری گرفته است به طوری که بسیاری نسبت به سقوط آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی و گسترش جنگ داخلی هشدار داده اند.

درگیری در اتیوپی از منطقه تیگرای آغاز شده است. این منطقه مدتهاست صحنه درگیری نیروهای دولتی و ساکنان است، اگرچه جنگ میان اقوام مختلف در اتیوپی از دیرباز وجود داشته است. اما درگیری‌ های جدید میان نیروهای دولتی و جبهه مردمی تیگرای زمانی آغاز شد که مقامات این منطقه برخلاف تمایل «ابی احمد»، نخست وزیر اتیوپی، انتخابات محلی برگزار کردند.

اقلیت تیگرای که 6 درصد کل جمعیت اتیوپی را تشکیل می دهند، بر این باورند که دولت مرکزی این کشور منافع آن‌ها را نمایندگی نمی‌کند. به همین دلیل نیز گرایش ‌های جدایی‌ طلبانه در این منطقه تقویت شده است.

این درحالی است که از دیدگاه نخست وزیر اتیوپی؛ دولت کنونی تیگرای غیرقانونی است که تلاش می‌ کند کنترل منطقه را با زور به دست بگیرد. این شرایط سبب شده است تا دولت مرکزی علیه نیروهای جبهه آزادیبخش تیگرای وارد جنگ شود. ابی احمد قول داده بود که این عملیات کوتاه مدت باشد، اما درگیری ها نه تنها ادامه یافته بلکه تشدید نیز شده است.

خشونت و جنگ اکنون به مناطق مختلف اتیوپی گسترش یافته است به طوری که اخیراً کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در گزارشی، همه طرفین درگیر در این کشور را به نقض حقوق بشر و حتی ارتکاب جنایت بشری متهم کرد. نیروهای تیگرای در مناطق نزدیک آدیس آبابا (200 کیلومتری این شهر) مستقر شده اند. شدت گرفتن جنگ سبب شده تا ابی احمد، اختیاراتش را به معاونش واگذار کرده و شخصا رهبری عملیات نظامی علیه نیروهای جبهه آزادی تیگرای را برعهده بگیرد.

جنگ در حالی در این کشور شعله ور شده است که «تامسون فیری» ( Tomson Phiri) سخنگوی برنامه جهانی غذا نسبت به نسل‌ کشی واقعی در شمال این کشور هشدار داده و اعلام کرده است، بیش از 9 میلیون نفر در اتیوپی در بدترین کابوس خود زندگی می‌کنند.

اتیوپی دومین کشور پرجمعیت آفریقا با بیش از 100 میلیون نفر جمعیت و یکی از مهمترین کشورها در منطقه شاخ آفریقا است.

شاخ آفریقا از حیث جغرافیایی چهار کشور سومالی، اتیوپی، اریتره و جیبوتی  را درون خود دارد. اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیکی منطقه شاخ آفریقا موجب شده تا به محلی برای رقابت های منطقه ای و بین المللی تبدیل شود. در واقع شاخ آفریقا به دلیل هم‌ مرزی و مشرف بودن با اقیانوس هند، خلیج عدن، تنگه باب‌ المندب و دریای سرخ اهمیت خاصی در نظام بین الملل دارد. وجود همین ویژگی ها موجب شده است تا همواره بازیگران منطقه‌ ای و فرامنطقه‌ ای درصدد نفوذ در این منطقه باشند.

طی سال های اخیر، رژیم صهیونیستی نیز در پی ناکامی سیاست هایش در دیگر مناطق جهان، کشورهای افریقایی را هدف قرار داده است و امریکا نیز به عنوان متحد این رژیم اشغالگر حضور جدی در کشورهای تحت نفوذ رژیم صهیونیستی در آفریقا از جمله اتیوپی داشته است.

اجرای پروه ساخت سد النهضه که عملا شرایط اقتصادی و سیاسی چند کشور مهم منطقه از جمله مصر را تحت تاثیر قرار می دهد، توسط شرکت های رژیم صهیونیستی، یکی از این موارد است؛ موضوعی که سبب شد تا آمریکا نیز حضور پررنگی در صحنه سیاسی اتیوپی داشته باشد به طوری که با شدت گرفتن بحران تیگرای، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تحریم هایی را علیه اتیوپی وضع کرد.

به هرحال، اکنون اتیوپی با تشدید درگیری ها وارد مرحله خطرناکی شده است که می تواند به جنگ داخلی و تجزیه این کشور بیانجامد. روندی که خروج از آن، دشوار و با هزینه های فراوان مادی و انسانی همراه خواهد بود. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

115